Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Beroš: KBC Split svjedoči iznimnom opterećenju. Operacije su bile kratkotrajno odgođene

U Hrvatskoj je dosad utrošeno 3.388.015 doza cjepiva, cijepljenoj je 53 posto odraslog stanovništva, a za 49,82 posto njih cijepljenje je završeno.
23. rujna 2021. u 13:38 24 komentara 4864 prikaza
Zagreb: Vili Beroš dao izjavu okupljenim novinarima
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je na sjednici Vlade trenutno stanje s koronavirusom u zemlji. Na samom početku ustvrdio je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 1.373. 

-Udio novozaraženih u testiranima je 13,59 posto. Na bolničkom liječenju je 694 pacijenta, a pomoć respiratora treba njih 89. U zadnja 24 sata stavljeno 11 osoba na respirator, od kojih su samo dvije bile cijepljene. Bolnice uspješno upravljaju izazovima četvrtog vala epidemije i postupno povećavaju kapacitete - ustvrdio je ministar i dodao kako je zabilježen veći broj pacijenata u primorskom području. 

- KBC Split bilježi velik pritisak. KBC Split svjedoči iznimnom opterećenju velikog broja najteže bolesnih. Samo 10 posto hospitaliziranih i na respiratorima je bilo cijepljeno. S obzirom da se znatno opterećuju bolnički resursi, operacijski zahvati su bili kratkotrajno odgođeni. Očita je korelacija necijepljenih s otežanim radom u bolnicama, rekao je Beroš.

- COVID se ne događa drugima. Medicinsko osoblje u ovom trenutku bori se za život 89 osoba na respiratoru. Nemamo opravdanje za opuštanje. Odlazak na cijepljenje nije razmjerno ovoj ugrozi. Ostanimo odgovorni! Ostavimo bolnice dostupnima onima koji trebaju stalno medicinsku skrb - kazao je Beroš. 

U Hrvatskoj je dosad utrošeno 3.388.015 doza cjepiva, cijepljenoj je 53 posto odraslog stanovništva, a za 49,82 posto njih cijepljenje je završeno.

Dodatnim angažmanom patronažnih sestara prošlog je tjedna cijepljena četvrtina kontaktiranih necijepljenih osoba, no tri od četiri kontaktirane starije osobe odbile su cijepljenje iz zdravstveno neutemeljenih razloga, kaže Beroš.

Ustvrdio je da su liste čekanja smanjene za 31 posto u odnosu na razdoblje prije početka pandemije, što je dijelom i zbog smanjenog dolaska pacijenta na preglede.

"Drive in" testiranje na COVID-19 STOŽER OBJAVIO PODATKE Zabilježena 1373 nova slučaja zaraze, preminulo 15 osoba Šibenik: Učenici nižih razreda krenuli u školu, ostali idu online četvrti val Petričević Vidović: Bilježimo porast broja novozaražene djece, delta soj se puno brže širi unutar razreda
STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
 • Vlaskoulicanec:

  Opet laž!!! Za "49,82 posto njih cijepljenje je završeno" jer dolazi 3. doza... To si i ti prije par dana izjavio!!! A onda ide i 4. i 5. i 6. doza, i tako dalje!!!

 • Avatar NasaPosla
  NasaPosla:

  Ne odgađajte operacije,nego ne primajte nove kovid bolesnike,dok neki kovid bolesnici,trenutno u bolnici, ne ozdrave.

 • Avatar southman
  southman:

  Ako je išta Covid "dobrog" donio onda je činjenica da je postao opravdanje praktično za sve.