Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
četvrti val

Petričević Vidović: Bilježimo porast broja novozaražene djece, delta soj se puno brže širi unutar razreda

Šibenik: Učenici nižih razreda krenuli u školu, ostali idu online
Dusko Jaramaz/PIXSELL
23.09.2021.
u 09:09

Upitana o cijepljenju djece starije od 12 godina rekla je kako nema preporuke masovne preporuke cijepljenja zdrave djece i da se cijepljenje može provesti individualno.

Doktorica Tatjana Petričević Vidović s Odjela za školsku medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" gostovala je u HRT-a Studio 4 gdje je komentirala porast novozaraženih, pogotovo mlađe životne dobi. 

- Jučer je u Zagrebu bilo 427 novozaraženih. Brojke rastu, nalazimo se na uzlaznom kraku 4. vala. Epidemiolozi kažu kako nismo blizu vrhunca, to se vidi iz svakodnevnih brojki na povećanom broju testiranja, a vidi se podatak i u školama u Zagrebu. Imamo porast zaražene djece, povratkom u školske klupe i zatvorene prostore bilježi se porast. U prvom tjednu smo imali 80 novooboljelih u osnovnim školama, a 99 u srednjim, a u drugom tjednu 229 u osnovnim, a 203 u srednjim. U prva tri dana ovog tjedna imamo gotovo 100 u osnovnim i 88 u srednjim. Očito je da broj raste i ono što primjećujemo sada da se virus puno brže širi unutar razreda tako da imamo razreda da u dan-dva ima simptome i testovima potvrđen koronavirus kod 15 od 30 učenika. Delta soj se puno brže širi i tome svjedočimo, rekla je dr. Petričević Vidović.

Pozvala je sve one koji se nisu cijepili da to učine i istaknula kako "cijepljenje nas možda neće zaštititi od infekcije, ali će nas definitivno zaštititi od težih oblika bolesti i smrti".

- Cijepljenje je apsolutno izlaz iz ove situacije. Što se tiče cijepljenja djece u Hrvatskoj cijepimo djecu iznad 12 godina sukladno preporukama regulatornih agencija i našeg HZJZ-a. Cijepe se djeca cjepivom proizvođača Pfizer i Moderna - rekla je Petričević Vidović i dodala: -Za sada stručne preporuke postoje za populaciju djece koja boluju od kroničnih bolesti ili drugih stanja kojima bi Covid infekcija mogla značajno ugroziti njihovo zdravstveno stanje. Naravno, mogu se cijepiti i zdrava djeca i to vidimo, roditelji dovode djecu na velesajam. To je ono što smo željeli vidjeti, da se zajedno cijepe roditelji i djeca, ali još uvijek i bake i djedovi koji nisu cijepljeni.

- Imamo još veliki bazen odrasle i starije populacije koji nisu cijepljeni i apeliram da se odazovu na cijepljenje, navela je. 

Upitana o cijepljenju djece starije od 12 godina rekla je kako nema preporuke masovne preporuke cijepljenja zdrave djece i da se cijepljenje može provesti individualno. 

- Još nismo krenuli u masovno cijepljenje jer se još uvijek važu dobrobiti i eventualne moguće nuspojave koje su zabilježene, moram reći. To se važe, istraživanja traju i nadam se da će se nekakva odluka donijeti u dogledno vrijeme, rekla je doktorica. 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar BlueEyes
BlueEyes
09:51 23.09.2021.

Dosta je širenja straha i panike, bolest za djecu ne predstavlja nikakvu opasnost, maknite se od djece. Bolje bi vam bilo da liječite ljude efikasnim protokolima, a ne da cenzurirate lijekove. Krv vam je na rukama. Izvolite ukinuti sve mjere, izvolite otvoriti sve granice, i izvolite početi sve ljude (cjepljene i necjepljene) liječiti protokolima sa ivermektinom, kako preventivno, tako i klinički! Što prije počnete, veće su nam šanse za preživljavanjem. Agresivno cjepljenje samo pospješuje kreiranje super virusa. Tko hoće neka se cijepi, ali genetskim cjepivima nećete iskorijeniti koronu! Nije istina da nema efikasnih lijekova protiv koronavirusa. Proguglajte FLCCC covid19criticalcare . To je su američka udruga liječnika koji rade na intenzivnim odjelima i koji su samostalno metodoma pokušaja i promašaja došli do najboljih terapija kod liječenja korone. Danas su teško cenzurirani danas na socijalnim mrežama. Kako može biti nekome (youtube, twitter, google, facebook) u interesu da cenzurura efikasne metode liječenja neopasnih i provjerenih lijekova koji se koriste za liječenje šuge (ivermektin)? Koronu (a i sve nove sojeve) vrlo dobro preventivno sprečava i ubija kombinacija ivermektina u kombinaciji sa vitaminom D i zinkom (lijekove treba uzimati odmah nakon prvih simptoma, to je vrlo bitno ključno- ne leži se doma i ne ćeka se pogoršanje situacije). Da bude stvar gora , radi se o lijeku koje je vrlo jeftin, i na kojega farmaceutska industrija nema više patentna prava. P

NN
novo nenormalni
09:54 23.09.2021.

dr. farmaceutska manekenka...

SP
SPi
11:30 23.09.2021.

Novinari, ako ste doista novinari, zatražite od gospođe podatke o horizontalnom prijenosu bolesti u razredima od 1-4 i 5-8 u osnovnim školama. Ako nema razlike, pitajte je zašto obveza nošenja maski za velike!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije