Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovršni zakon

Bauk i Maras predstavili SDP-ove mjere za spas blokiranih

Gordan Maras i Arsen Bauk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.04.2018.
u 13:08

Bauk je pozvao HDZ-ovce da, kao i s Istanbulskom konvencijom, i o SDP-ovim izmjenama Ovršnog zakona u petak glasuju po savjesti, te tako dokažu svoju brigu za blokirane građane.

Nakon što je SDP prije dva dana predstavio svoje mjere za pomoć blokiranima, danas su SDP-ovi saborski zastupnici Arsen Bauk i Gordan Maras na konferenciji za novinare u Saboru ponovili kojih pet mjera nude kako bi olakšali život blokiranima. Neke su već u proceduri, a neke bi se trebale poslati u proceduru prije ljetne stanke u srpnju.

U setu od pet mjera, Maras je objasnio, nalazi se i prijedlog da se briše dug onima koji su blokirani za iznos do maksimalno deset tisuća kuna do godinu dana, čime bi se izravno pomoglo građanima kojih je oko 115 tisuća. Maras nastavlja kako jedina nekretnina ne smije biti ovršena za mali dug pa predlažu da se postojeća granica s 20 tisuća kuna digne na 50 tisuća kuna. Plan SDP-a jest "nenabijanje" troškova, tako da predlažu da FINA provodi sve ovrhe za dugove do 5000 kuna i to bez dodatnih troškova.

Gordan Maras i Arsen Bauk
1/5

Izmjene Zakona o stečaju potrošača, prema kojima iznos dodatnih troškova ne bi bio višestruko veći od glavnice duga, odnosno propisali bi da se glavnica i troškovi usporedno otplaćuju, već dulje je na dnevnom redu. Kako bi se što prije raspravio, početkom svibnja planiraju iskoristiti poslovničku mogućnost da s 30 zastupničkih potpisa u saborsku proceduru uvrste izmjene Zakona. Posljednji prijedlog SDP-a usmjeren je na zaustavljanje trgovanja dugovima tako da vjerovnik prvo mora dužniku ponuditi da otkupi dug po iznosu koji bi bio ponuđen agenciji za otkup dugova pa bi, u slučaju da pristane na to, dužnik imao pravo prvokupa duga umjesto agencije kojoj bi bio prodan.

– Tržište takvih agencija treba strukturno regulirati uz nadzor HANFA-e jer se građane ne smije još i tako izlagati pritisku i stresu. HDZ-ova briga za blokirane završila je time što je predsjednicu udruge Blokirane uvrstio na svoju izbornu listu – kazao je Gordan Maras.

Njegov stranački kolega Arsen Bauk prigodu je iskoristio kako bi pozvao HDZ-ovce da, kao i s Istanbulskom konvencijom, i o SDP-ovim izmjenama Ovršnog zakona u petak glasuju po savjesti te tako dokažu svoju brigu za blokirane građane.

– Nadam se da o blokiranima neće glasati kao ''blokete'' – komentirao je Bauk.

Upitani podržavaju li smanjenje opće stope PDV-a, Maras je odgovorio kako vjeruje da je to sada moguće.

– To je jedno od mnogih neispunjenih obećanja aktualne Vlade. Plenković je u predizbornoj kampanji najavio da će PDV već u prvoj godini mandata smanjiti za jedan posto, a do kraja mandata još jedan posto. U ovom trenutku, s obzirom na gospodarski rast, postoji mogućnost smanjenja PDV-a i smanjenja državnog deficita. Trebamo investirati u potrošnju, građane i konkurentnije gospodarstvo, ali postavlja se pitanje zašto gospoda Plenković i Marić ne ispunjavaju obećanja dana prije dvije godine – zanima Marasa.

Arsen Bauk komentirao je rezultate istraživanja Crobarometra prema kojem popularnost SDP-a pada na 18 posto dok Živi zid za njima zaostaje tek četiri posto. Bauk tvrdi kako taj pad ne pali nikakav alarm u SDP-u.

– To nije alarm, ali nekakvo svijetlo koje treperi i upućuje na oprez uvijek postoji, i kada rastete i kada padate. Dakle, što se toga tiče, stanje je redovno – zaključuje Bauk.

Komentara 32

FR
franciskofranko4
13:10 26.04.2018.

Predstavio Maras čamac s duplom rupom za spasavanne utopljenika.Vjetropir.

ST
stefj
13:22 26.04.2018.

Ovo dođe nešto ko Čačić - kada je bio ministar potpisao je ugovor sa županijom, nije ga ispunio i sada kao župan tuži državu za neispunjenje ugovora koji je sam potpisao i nije ispunio... Ovdje se SDP zalaže za rješavanje problema koji je većim dijelom sam kreirao, uvođeći državu u proces naplate dugovanja. A što sad, skužio Linić da se u dugovanjima krije velika lova, trebalo je nekako zaposliti gomilu ljudi u FINA-i, dati još posla javnim bilježnicima i odvjetnicima, pokupiti novac na biljezima i sličnim stvarima... Naravno da je dug buknuo od kad su se država i birokracija uključile u to. Pa pogledajte u svemu tome, tko se jedini u potpunosti naplati na svakom koraku - država... To je potpuno isto kao i kod npr. Agrokora - tko se jedini u potpunosti naplatio? Država, naravno...

BI
bijelocrveni
13:32 26.04.2018.

Dva najsposobnija covjeka u hrvatskoj! Da im nije politike njih prve bi trebalo spasavati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije