Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ukinuti ovrhu na cijelu plaću, uvesti e-ovrhe

Glavnica duga bi se, prema SDP-ovu modelu, otplaćivala usporedo s kamatama, a sustavom e-ovrha isključili bi se posrednici
25. travnja 2018. u 09:31 9 komentara 824 prikaza
Davor Bernardić i Peđa Grbin o problemu blokiranih
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i potpredsjednik Peđa Grbin predstavili su jučer prijedlog rješenja problema ovršenih i blokiranih građana. SDP rješenje vidi u dva ključna koraka – u deblokadi građana skraćenim postupkom osobne nagodbe te pravednim i brzim sustavom naplate duga.

Ilustracija SLUŽBENO PRIOPĆENJE Udruga Blokirani: SDP je glavni uzrok problema blokiranih građana

Bernardić je kazao da treba izmijeniti sustav stečaja potrošača tako da se postupak osobne nagodbe pojednostavni, ubrza i pojeftini, pogotovo za dužnika, a ukinuli bi i nepotrebne namete i skupe troškove postupka te tako, kazao je, zaustavili kamatarenje građana. Prema SDP-ovu predloženom modelu glavnica duga bi se otplaćivala usporedo s kamatama.

Peđa Grbin osvrnuo se na podatak da je u strukturi blokiranih mnogo onih bez ikakve imovine te onih čije je dugovanje do 10.000 kuna, a u blokadi su dulje od godinu dana. U oba ta slučaja, kazao je Grbin, postupak bi odmah bio zatvoren te bi se uvelo razdoblje provjeravanja od dvije godine, završetkom kojeg bi se obvezno donosilo rješenje o oslobađanju od obveza. Dodao je i da je potrebno ovršne postupke razdvojiti na opći ovršni postupak i poseban ovršni postupak u potrošačkim odnosima.

– Ne možemo na isti način tretirati dužnika koji duguje novac zbog nekog kaznenog djela ili zbog toga što nije plaćao obveze uzdržavanja, od onoga koji je postao dužnik zbog neimaštine pa nije mogao plaćati obveze, a zabranili bismo i poznato „cijepanje“ ovrha – kazao je Grbin.

Uveli bismo i sustav e-ovrha, čime bi iz postupka bili isključeni posrednici te bi se smanjili troškovi postupka, a za ovrhe do iznosa od 5000 kuna bilo bi obvezno elektroničko vođenje postupka. SDP je i za to da se iz ovršnog sustava izbaci mogućnost ovrhe cijele plaće. Na podatke s konferencije reagirali su odmah iz Udruge Blokirani. Kažu da je problem ovrha i blokiranih eksplodirao upravo u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, za što najodgovornijima smatraju SDP-ove ministre financija i pravosuđa, Slavka Linića i Orsata Miljenića.

Davor Bernardić i Peđa Grbin o problemu blokiranih DEBATA SE NASTAVLJA Iznenađujući odgovor SDP-a na prozivke Udruge Blokirani Zagreb: Davor Bernardić i Peđa Grbin o problemu blokiranih Davor Bernardić: 'Želimo blokirane građane osloboditi dužničkog ropstva' SDP PIŠE IZBORNI PROGRAM U fokusu reforme, zdravstvo, ovršeni pa i zakon o pedofiliji
Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  agdje ste bili tijekom 4 godine vlasti?

 • rightside:

  a jel mozda netko od druga grbina ili druga bere, ocekuje neki pametan prijedlog?? pa oni nemogu svoj partiji pomoci sa dugovima,, da bi pomagali hrvatima,,))))

 • like_a_boss:

  Koja odvratna demagogija. Sdp donese zakon koji pljačka građane, a sada imaju prijedloge??? Hdz je katastrofa, ali ovi sdp luzeri su krivi za ovršni zakon...