Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oporba poduprla SDP-ove dopune Ovršnog zakona, vladajući najavili novi zakon

SDP predlaže izmjenu samo jednog članka Ovršnog zakona po kojem bi se ovrha mogla provesti isključivo na dio primanja bez obzira na prije dane isprave o suglasnosti zapljene plaće.
25. travnja 2018. u 19:22 4 komentara 556 prikaza
Hrvatski sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov prijedlog dopune Ovršnog zakona kojim se želi spriječiti ovrha cijelog primanja ovršenika oporba je u srijedu u saborskoj raspravi ocijenila kao korak naprijed u rješavanju problema ovršenih i blokiranih građana, a vladajući su odbijanje argumentirali načelom vladavine prava te najavili izradu novoga cjelovitog ovršnog zakona.

prof.dr.sc. Željko Garača Informatika i vraćanje dugova ‘Svakom građaninu 4000 kriptokuna i dug dvije trećine blokiranih Hrvata bit će otplaćen’

SDP predlaže izmjenu samo jednog članka Ovršnog zakona po kojem bi se ovrha mogla provesti isključivo na dio primanja bez obzira na prije dane isprave o suglasnosti zapljene plaće.

"Ne želimo politizirati oko ove teme, imamo situaciju u kojoj se nalazi tisuće građana Hrvatske i imamo priliku to riješiti. Ako ovo ne riješimo, izjave o zapljeni plaća proganjat će naše građane još 20-ak godina", rekao je Peđa Grbin predstavljajući prijedlog.

Branimir Bunjac (Živi zid) ocijenio je da je Ovršni zakon rak-rana hrvatskog društva, a praktički je milijun građana pretvorio u robove modernoga doba. Kako je istaknuo, građani u većini slučajeva ne upadaju u blokade zbog duga glavnice, nego zbog kamata i troškova postupka "jer prema rigidnom zakonu ministra Bošnjakovića za svaku kunu glavnice treba dodatno platiti između četiri i šest kuna troškova, a nerijetko je omjer jedan prema 20, pa i više".

Sve karike u postupku naplate dugova, od odvjetnika, javnih bilježnika, Fine i agencija za naplatu tražbina skraćeno je nazvao "ovršnom mafijom", ističući kako su za katastrofalnu situaciju odgovorni upravo zastupnici u Hrvatskome saboru.

Pozivajući se na Ustav po kojem svaki zaposlenik ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život, Bunjac je upitao: "Kako da čovjek živi bez ijedne kune?"

Zastupnici Mosta također su poduprli SDP-ov prijedlog jer, kako su istaknuli, sve što ide u korist građana treba podržati. "Podržavamo inicijativu pa makar pomogla samo jednom čovjeku", rekao je Nikola Grmoja (Most) .

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić argumentirao je to što SDP-ov prijedlog nije prihvaćen načelom vladavine prava te je najavio izradu novog zakona.

"Ne može se zauzeti stajalište prema kojem bi zakonodavac mogao naknadnim izmjenama zakona izmijeniti i promijeniti obveze koje su ugovorene strane prethodno same ugovorile obostrano, a navedeno s time više što se takva intervencija vjerovničko-dužničke odnose ne bi mogla pravdati javnim interesom", rekao je.

Salapić je najavio da će Vlada do kraja lipnja izraditi novi cjeloviti prijedlog Ovršnog zakona kojim će se pokušati ispraviti nepravilnosti dosadašnjeg sustava. Radi pomoći blokiranima i ovršenima, rekao je da će Vlada do kraja tjedna predstaviti zakon o osobnom stečaju potrošača kojim će se pokušati odblokirati više od 100 tisuća građana.

“Svi smo svjesni toga da je potrebno cjelovito rješenje, ali ovaj SDP-ov prijedlog bi mogao pomoći trenutačnom stanju", ocijenila je Anka Mrak-Taritaš (GLAS).

Iako je oporba poduprla SDP-ov prijedlog poručujući da nema nikakvih opravdanih razloga da se ne prihvati, u raspravi nije nedostajalo političkog prepucavanja o tome što je koja stranka učinila ili nije učinila dok je bila na vlasti.

Sabor sjednicu nastavlja u četvrtak.

Davor Bernardić i Peđa Grbin o problemu blokiranih SDP-ov prijedlog za blokirane Ukinuti ovrhu na cijelu plaću, uvesti e-ovrhe Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka Fina: Krajem ožujka u blokadi 325 tisuća građana i 24 tisuće poslovnih subjekata Davor Bernardić i Peđa Grbin o problemu blokiranih DEBATA SE NASTAVLJA Iznenađujući odgovor SDP-a na prozivke Udruge Blokirani
Mirko Drašković
18 bjegunaca
Europol objavio fotografije najtraženijih seksualnih predatora, među njima je i Hrvat
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • rimac444:

    Neka SDP vrati 100 milijardi za koliko su opljačkali državu na čelu sa slučajnim bitangom, moći će se deblokirati svi blokirani, kupiti F-16, INA i još će ostati

  • ilijan:

    Svakako se to mora uvesti u zakon i uvesti da ovrsitelji su dužni pismenim putem obavijestiti potrošače o namjerama za ovrhe. Jer do sada je bila praksa blokade računa bez najave ili obavijesti. To se mora pod hitno promjeniti.