Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muftija Hasanović:

'Okarakterizirati napade na Hasanbegovića kao islamofobne i antiislamske neutemeljeno je i štetno'

Aziz Hasanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.02.2016.
u 16:24

"Hasanbegović je dobro poznat zagrebačkom džematu u najpozitivnijem smislu, ali se s njegovim pogledima ne slažu svi"

"Okarakterizirati napade na dr. Hasanbegovića kao islamofobne i antiislamske neutemeljeno je i štetno te kao takvo uvlači Zajednicu u proces politizacije i podjela, što je nedopustivo", priopćila je danas Islamska zajednica u Hrvatskoj reagirajući na kontroverzije oko ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kojega dio javnosti optužuje za proustaška stajališta i traži njegovu ostavku.

"Službeni stav Islamske zajednice u Hrvatskoj o nekom pitanju može donijeti isključivo Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj ili neka druga osoba unutar Zajednice, isključivo temeljem odobrenja predsjednika Mešihata/muftije", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Dodaje se da stajališta izražena prošlog petka na hutbi (propovijedi prije molitve) u Islamskom centru Zagreb, kada je, prema pisanju medija, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb Aziz Alili stao u obranu Hasanbegovića, ne predstavljaju službeni stav Islamske zajednice u Hrvatskoj već osobni stav prema očitovanju glavnog imama Alilija.

"Uzimajući u obzir i činjenicu da unutar društva i Zajednice postoje oni koji podržavaju kao i oni koji ne podržavaju dr. Hasanbegovića, a radi se o političkom i pitanju propitivanja ideološkog usmjerenja te imajući u vidu da se ova pitanja ne tiču vjerske zajednice kao takve, Zajednica se po ovom ne smije i neće odrediti", navodi Hasanović u priopćenju.

Za Hasanbegovića kaže da je "dobro poznat zagrebačkom džematu (muslimanskoj organizacijskoj jedinici) u najpozitivnijem smislu kao izuzetna osoba, samozatajna, nenametljiva, srdačna i pristupačna i priznati znanstvenik", ali i da se s njegovim pogledima i kvalifikacijama povijesnih događaja ne slažu svi.

"Naravno, svakom normalnom čovjeku je žao kada osjeti da se nekoga proganja i iznadprosječno tretira na negativan način. I ovdje bi se zapravo priča trebala završiti kada je u pitanju odnos i poveznica dr. Hasanbegovića i Islamske zajednice u Hrvatskoj, kada je u pitanju njegov trenutačni status u medijskom i političkom prostoru, a koji je posljedica njegova ideološkog usmjerenja", zaključuje Hasanović u priopćenju.

>> 'Hasanbegović danas nije ni u jednom trenutku osudio ustaški režim'

>> Objavljujemo izvatke iz knjige ministra Hasanbegovića: Djeda mu je likvidirao komunistički režim

Komentara 63

DU
Deleted user
16:43 17.02.2016.

Da je srbin sigurno ne bi imao problema kao što ih ima.

Avatar Pravednik80
Pravednik80
16:48 17.02.2016.

Uzbrukala se voda komunista. Panika, oči razbuljene... nema više lagodnog života za sve koji štete ovoj državi. Pupovac, lgtb, pusićka, braco pusić, babe... i svi tim redom mogu vam samo reći HVALA BOGU dočekali smo i to da se prestanee vas financirati! Uhljebe komunističke!

Avatar ČEPlN
ČEPlN
16:46 17.02.2016.

milanovic i ostali sdp-ovci su islamofobi,, sto je tu nepoznato?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije