Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terorist na slobodi: Kakva je šansa da Muhamed Ali Ağca dobije političko utočište kod nas?

Atentator na papu morao bi doći u Hrvatsku pa tražiti azil

mehmet ali agca
Foto: AFP
1/5
24.01.2010.
u 19:30

Ali Agca bi prvo trebao čvrsto dokazati da mu prijeti zlostavljanje ili mučenje u Turskoj. Bilo je slučajeva da tražitelja odbije MUP, a prihvati Povjerenstvo.

Atentator na papu Ivana Pavla II. Mehmet Ali Ağca, ako zaista odluči tražiti azil u Hrvatskoj, morao bi prvo doći u Hrvatsku i podnijeti zahtjev. Drugog načina da dobije azil nema jer Hrvatska ne dopušta mogućnost da neki stranac azil zatraži u hrvatskom veleposlanstvu.

>>Atentator na papu Ali Agca traži politički azil u Hrvatskoj!

Slabi izgledi
Kakvi bi bili izgledi za dobivanje azila za terorista koji je odslužio 30-godišnju kaznu zatvora za pokušaj ubojstva pape 13. svibnja 1981. godine? Vjerojatno izgledi nisu veliki, upravo zato što je riječ o atentatoru, a hrvatski Zakon o azilu iz 2007. godine propisuje da stranac koji je sudjelovao u izvršenju, uz ostalo, teškog nepolitičkog kaznenog djela, čak i ako su počinjena s navodnim političkim ciljem, ne može dobiti azil.

Azil se ne daje ni ratnim zločincima te počiniteljima djela protivnih načelima Ujedinjenih naroda. No ako nekom prijeti mučenje i zlostavljanje u njegovoj zemlji ili u zemlji u kojoj boravi, tražitelja azila ne može se vratiti, čak ni ako je posrijedi dokazani terorist – upozorava Goranka Lalić, dugogodišnja aktivistica Hrvatskog pravnog centra te predavačica na Studiju javne uprave.

Dakle, atentator na papu morao bi prvo doći u Hrvatsku pa bi bio smješten u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini, a onda bi o tome prijeti li Ali Ağci zaista mučenje u Turskoj, odnosno je li njegov zahtjev za azil utemeljen na ozbiljnim neekonomskim razlozima, odlučivalo MUP.

Primljeno 15 azilanata

Ako bi MUP odbio Ağcin zahtjev, mogao bi se žaliti Vladinu povjerenstvu za rješavanje zahtjeva za azil. Bilo je slučajeva da upravo to povjerenstvo odobri azil osobama koje je MUP odbio. Hrvatska azilante zapravo prima tek od 2006. godine i dosad je primljeno 15 azilanata. Prva je bila Sudanka kojoj je prijetilo genitalno sakaćenje u njezinoj zemlji.

Crkva će biti protiv Agcina azila u Hrvatskoj
U Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj nema nikakvih reakcija na možebitnu želju Ali Ağce za azil u RH. Nekoliko sugovornika drži da je riječ o njegovoj medijskoj ekshibiciji i da treba čekati dok ne dođe nešto službeno.

– Ako se dogodi da atentator na papu i službeno zatraži azil u Hrvatskoj, treba nešto poduzeti – rekli su nam neslužbeno.

Ključne riječi

Komentara 33

MO
morituriite
20:17 24.01.2010.

RE:luena Domovinski rat nije bio građanski rat!

AL
alphazulu99
20:53 24.01.2010.

Samo nam je ova budala nedostajal, kao da nemamo dovoljno svojih.

LU
luena
20:15 24.01.2010.

Ovom necovjeku se pridaje vise paznje i pise o njemu dva dana,a o branitelju koji je nepokretan ,zivi od 1000 kuna nekog hebenog dodatka...koji je ostavljen na milost susjedima od njegove obitelji...Zivi u trosnoj kuci u Vrbanji o tom covjekuku ,koji se borio za ovu propalu Hrvatsku ne pise nitko,novinari spavaju...Zanimaju ih vise terorist,od vaznijih ljudi...dizete mi tlak samo tako,sram vas bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije