Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković s Penceom razgovarao o Inicijativi triju mora, najavio kupnju vojnih zrakoplova

Plenković je razgovarao i s predsjednicima Vlada Crne Gore i Albanije Duškom Markovićem i Edijem Ramom.
02. kolovoza 2017. u 17:48 44 komentara 4332 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Premijer Andrej Plenković je nakon Posebnog sastanka Američko-jadranske povelje održao konferenciju za novinare.

Andrej Plenković i Miro Cerar AMERIČKO-JONSKA POVELJA Plenković: Položaj Hrvata u Crnoj Gori je dobar

- Ovo je bila kvalitetna prigoda za razgovor o ambicijama nekih država da se priključe Sjevernoatlantskom savezu. Prigoda za čestitku Crnoj Gori na ostvarenom cilju. Hrvatska kao saveznica ima važnu ulogu u potpori drugih zemalja i u participaciji u brojnim mirovnim misijama diljem svijeta. Ovo je bila prilika i za niz bilateralnih razgovora, između ostaloga i s potpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom, rekao je premijer Plenković.

Plenković je razgovarao s predsjednicima Vlada Crne Gore i Albanije Duškom Markovićem i Edijem Ramom.

- Ono što je za Hrvatsku važno je da obrambeni proračun i prošle i ove godine ide u smjeru povećanja i jačanja naših sigurnosnih sposobnosti čemu će pridonijeti i naše sposobnosti novih vojnih zrakoplova. Razgovarao sam i s predsjednikom Vlade Crne Gore kao domaćinom. Razmotrili smo jačanje gospodarske suradnje, imali smo prigodu razgovarati i o Hrvatima u Crnoj Gori kojima osiguravamo dostojan život, kazao je Plenković.

Susreo se s potpredsjednikom SAD-a

- Nadamo se da će se riješiti i pitanje imena Makedonije kako bi i onda ostvarila taj cilj. Po meni je ovaj pažljivo  odabran, u smislu destinacija, posjet potpredsjednika Pencea Europi. On je bio i u Estoniji i u Gruziji i sada u Podgorici te je poslao jasnu privrženost sigurnosti Amerike na europskom kontinentu, rekao je Plenković.

Činjenica je da i Hrvatska sudjeluje u NATO misijama i u Poljskoj i Litvi, da smo uključeni i u operaciji u  Afganistanu, u međunarodnu koaliciju u borbu protiv ISIL-a i terorizma, govori o kompatibilnosti naših ciljeva te o odličnoj partnerskoj suradnji s SAD-om. 

- Pozvao sam Pencea u Hrvatsku, razgovarali smo o našim odnosima, o suradnji u obrambenom podršku i o energetskoj suradnji Inicijative triju mora, zaključio je Andrej Plenković.

Pavo Barišić Bivši ministar Barišić: Drago mi je da sam dokazao da moj rad nije plagijat Ivan Đikić Ivan Đikić: 'Barišić izbjegava govoriti o konkretnim problemima s necitiranjem' Andrej Plenković Plenković: Barišić je dokazao svoj integritet, nudio sam mu da bude ministar i u presloženoj Vladi

VIP izdvaja za Vas

 • drugPlenky:

  Očekujem zahtjev Inicijative mladih da se Plenković ispriča zbog ovog sastanka

 • Avatar Right_sector
  Right_sector:

  Ružna vijest za srbe i antifašiste, ali ne ružnija od Marijane Puljak

 • oxymoron:

  Molim ne zapostaviti ni druga Radu Borica.