Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Članovi PSP-a bit će čelnici tijela i institucija najodgovornijih za provedbu reforme obrazovanja'

Važnim smatra i da oni koji su odgovorni za reformu imaju u svojim rukama i instrumente za njezino provođenje.
07. kolovoza 2017. u 14:45 3 komentara 685 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je kako u iduća dva tjedna planiraju u proceduru uputiti prijedlog prema kojem će članovi Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) zaduženog za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije biti čelnici tijela i institucija koje su najodgovornije za provedbu pojedinih mjera iz te Strategije.

Blaženka Divjak Nova ministrica Blaženka Divjak: Važnija mi je tehnologija od ideologije

"Planiramo u sljedeća dva tjedna u proceduru uputiti prijedlog prema kojem će članovi Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) zaduženog za provedbu Strategije biti čelnici tijela i institucija koje su najodgovornije za provedbu pojedinih mjera iz Strategije. PSP će voditi ministrica odnosno ministar nadležan za znanost i obrazovanje.  Tako će se provedba Strategije institucionalizirati i depolitizirati", rekla je Divjak u izjavi koju je prenio HNS.

Vjeruje i da će takav prijedlog u  listopadu podržati i Hrvatski sabor kako bi nakon toga mogli formirati Ekspertnu radnu skupinu i ubrzano raditi na aktivnostima koje su prema Strategiji u nadležnosti Posebnog stručnog povjerenstva i Ekspertne radne skupine.

Divjak je naglasila kako od postojećeg PSP-a očekuju da izradi Akcijski plan do 8. rujna 2017. u skladu sa zaključcima sastanka 4. srpnja 2017. godine.  Neovisno o tom procesu, dodala je, njezino Ministarstvo intenzivno radi na drugim aktivnostima koje su propisane Strategijom, a koje nisu u isključivoj nadležnosti tih tijela.

Ministrica znanosti i obrazovanja rekla je kako je od usvajanja Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u Hrvatskome saboru, u listopadu 2014. godine, pokazalo da je provedbeni okvir vrlo neučinkovit te znatno otežava provedbu Strategije. Budući da je u Uvodu i Smjernicama za provedbu te Strategije naglašeno kako ona mora biti periodično vrednovana i po potrebi prerađena ili dopunjavana, ključna dorada koju treba napraviti je izmjena samog provedbenog okvira.

„S obzirom na uočene probleme, a s ciljem depolitizacije obrazovne i znanstvene politike te ubrzanja i institucionalizacije reforme smatram izmjenu isključivo provedbenog okvira Strategije nužnim preduvjetom da se nastavi, i ono što je najvažnije, ubrza proces reforme oko čega postoji veliki interes i očekivanje hrvatske javnosti“, naglasila je  Divjak. Istaknula je i da je, kao ministrica znanosti i obrazovanja, odgovorna za izlazak iz ideoloških rovova i ubrzavanje najvažnije reforme društva koja stoji posljednje dvije godine.

Važnim smatra i da oni koji su odgovorni za reformu imaju u svojim rukama i instrumente za njezino provođenje.

"Praćenje provedbe Strategije je vrlo složeno te zahtjeva osiguravanje održive kadrovske strukture i institucionalne podrške svih dionika uključenih u proces, pa tako i političkih partnera HNS-a i HDZ-a, bez čije podrške reforma znanosti i obrazovanja nije moguća.  Sa svojim timom i u dogovoru s premijerom, trenutno intenzivno radim na izmjeni isključivo provedbenog okvira Strategije i planiram radno ljeto kako ne bismo gubili vrijeme“, rekla je ministrica Divjak, a prenio HNS.

Andrej Plenković i Zdravko Marić Zvonimir Despot Zašto se više ne govori o smanjenju PDV-a? Andrej Plenković i Božo Petrov CRO Demoskop HDZ zadržao istu razinu potpore, SDP u padu, Most i Živi zid rasli Blaženka Divjak Ministrica Blaženka Divjak: Ne znam tko je autor Akcijskog plana

VIP izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  necete vi gubiti vrijeme naplatiti ce te vi svaku sekundu rada pazite kad radite strategiju obrazovanja da je skolaraca svake godine manje i manje depolitizirani ste sigurno vijenac nosite na grob osnovacice hns a na grob dr tudjmana vas noge ... prikaži još!e nekako ne nose.hvala

 • Avatar 000000
  000000:

  Ima li ova spodoba srama?

 • kokodrilo:

  Vjerujem da ce Plenkovic najaviti prijevremene izbore u listopadu ili najkasnije u studenom ove godine. Bila bi ludost da to ne ucini u vrijeme kad HDZ ima veliku i stabilnu podrsku u narodu. Tada bi i gdja divljak mogla slobodno ... prikaži još!no nazad u redove jokica i lijevih pobornika "njihove" reforme.