Naslovnica Vijesti Hrvatska

BiH traži koridor po 'slovenskom modelu'

Hoće li SDA zaozbiljiti spor time da od Vijeća ministara BiH kojega vodi SDA-ov Denis Zvizdić zatraže da uputi prosvjednu notu Hrvatskoj
08. kolovoza 2017. u 16:55 200 komentara 29159 prikaza
Komarna: Sa stotinama brodica lađari postavili "živi" Pelješki most
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Kada predsjednik Glavnog odbora SDA, glavne Bošnjačke političke stranke Halid Genjac sazove u Sarajevu u subotu izvanrednu presicu kako bi proveo izravni politički napad na Hrvatsku te zaprijetio da će BiH ultimativno zatražiti da se zaustavi gradnja Pelješkog mosta, onda se to zove – namjerna politička eskalacija u odnosima između RH i BiH. Stoji li iza nastupa Genjca i politički šef Bakir Izetbegović, izlišno je spekulirati, a do kuda su u SDA pripravni ići u eskalaciji vidjet će se jako brzo. Hoće li sve ostati na izvanrednoj presici ili će prema Bruxellesu krenuti protestna pisma još neidentificiranih “bh parlamentaraca”? A još više – hoće li SDA prijeći Rubikon i “zaozbiljiti” spor time da i službeno od Vijeća ministara BiH (vlada) koje vodi SDA-ov Denis Zvizdić zatraži, sukladno zahtjevima Zastupničkog doma parlamenta BiH od 5. srpnja, da uputi prosvjednu notu Hrvatskoj te zatraži prekid svih radova, te zaustavljanje raspisivanje natječaja za izvođača, sve do rješavanja spornih pitanja (!).

gabrijela žalac PROJEKT IDE DALJE Žalac: Nikakva prijetnja ne može ugroziti izgradnju Pelješkog mosta

BiH “priključni koridor”

Hrvatska i BiH već se desetak godina spore oko izgradnje Pelješkog mosta, no u posljednjih nekoliko godina činilo se da je nastupio “status quo” te da je most “izvučen” izvan sporenja dviju država oko razgraničenja na kopnu i moru oko Neuma. U tijeku sporenja sastajale su se međudržavne komisije koje su, napokon i dogovorile rješenje s kojim je, činilo se i BiH, zadovoljena. Most je, naime, od prvog projekta u visini narastao s 35 na 45 metara, da bi na kraju hrvatska strana pristala dotjerati ga na 55 metara visine te 200 metara širine prolaza između glavnih stupova mosta. I onda je 7. lipnja Europska komisija dodijelila Hrvatskoj 357 milijuna eura za gradnju mosta. BiH nije reagirala. No, onda dolazi 29. lipnja, kada se u Haagu čita arbitražno rješenje za razgraničenje Hrvatske i Slovenije i tu su opet narasli politički apetiti SDA, a moguće i srpskog vodstva u BiH. To otvoreno priznaje i SDA-ov Genjac jer gradnju mosta opet izravno veže uz pitanje konačnog razgraničenja. Definira da BiH ima pravo na priključni koridor od svojih teritorijalnih voda do otvorenog mora te da taj koridor podliježe istom principu kakav je dodijeljen Sloveniji.

Pelješki most NOVI SPOR? U BiH odlučni zaustaviti gradnju Pelješkog mosta

Mogu nas tužiti, ali...

Čak se spominje i “junction”, dakle onaj “dimnjak” koji su Slovenci tražili do otvorenog mora. Što može doista tu BiH napraviti, tužiti Hrvatsku? – Mogu, pred Međunarodnim sudom u Haagu, primjerice, no nema međunarodnog suda pred koji tužena država mora izaći. Dakle Hrvatska bi trebala dati pristanak da izađe pred sud, pred kojim je eventualno tuži BiH. Oni mogu dići tužbu, a Hrvatska oglušiti se – kaže naš stručnjak i bivši ministar vanjskih poslova Davorin Rudolf. Smatra kako RH i BiH imaju toliko zajedničkih interesa za suradnju i dobrosusjedstvo tako da je ova politička eskalacija potpuno nepotrebna i bespredmetna.

Pelješki most UGROŽAVA INTERES? Parlament BiH odgodio raspravu o Pelješkom mostu Najveći projekti Veliki projekti Ministarstva: Za promet 11 milijardi kuna iz EU Pelješki most 'NEMA PROBLEMA' Čović: Pelješki most ojačat će odnose Hrvatske i BiH

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar U_hljeb U gsg vg
  U_hljeb U gsg vg:

  A joj! Nama bi trebao koridor od Metkovića do Slavonskog Broda!

 • netstoper:

  Muslimani bošnjaci tjeraju vjerski mak na konac. Neum je neodvojivi dio hrvatske jadranske regije i trebao bi biti pod hrvatskom kontrolom. Sve obližnje luke u Hrvatskoj mogu ispuniti usluge i potrebe bošnjacima muslimanske vjerske zajednice premda vjera nema veze sa ... prikaži još!a modernim gospodarstvom . (čobansko brdsko gospodarstvo)

 • dopizdilomi:

  Vrijeme je da i mi počnemo. Treba pod hitno tražiti od Slovenije koridor prema Austriji i koridor od Slavonije do Dubrovnika preko Sarajeva tj. Bosne. Pa neka se i oni misle i imaju o čemu pisati i žaliti nekakvoj komisiji. ... prikaži još! Uh skoro sam zaboravio na naše najbolje susjede na istoku. I od njih tražiti koridor prema Rumunjskoj jer mi smo dvije zemlje u NATO-u i trebamo biti povezane.