Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbor o Tolušićevom pravilniku: 'Inspekcija s 90 na 2.000 kn'

Odbor za poljoprivredu i Odbor za gospodarstvo održat će zajedničku sjednicu na kojoj će raspravljati o novom pravilniku Ministarstva poljoprivrede
08. kolovoza 2017. u 16:54 7 komentara 576 prikaza
Tomislav Tolušić
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Odbor za poljoprivredu i Odbor za gospodarstvo održat će u petak, 18. kolovoza, zajedničku sjednicu na kojoj će raspravljati o novom pravilniku Ministarstva poljoprivrede kojim se uvodi stroža kontrola većeg broja voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja, a naknada za inspekcijski nadzor poskupljuje s 90 na 2000 kuna, a što je izazvalo burnu reakciju zemalja u okruženju i najavu protumjera, te ponukalo nekoliko saborskih zastupnika da zatraže održavanje takve sjednice.

Bruxelles upozorava EU: Zauzdajte ribare ili ćete ostati bez srdela. RH: ne želimo kvote

Tema sjednice bit će "Vrednovanje učinaka provedbe Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te razmjera utjecaja protumjera zemalja u okruženju na hrvatsko gospodarstvo i poljoprivredu", objavio je u utorak Sabor u najavi saborskih radnih tijela na svojoj web stranici.

Također se navodi da će se na zajedničkoj tematskoj sjednici dvaju odbora provesti rasprava o utjecaju odredbi Pravilnika na hrvatsku poljoprivredu i gospodarstvo te mogućem uvođenju protumjera država iz regije.

Sudionici tematske sjednice, pored članova dvaju odbora, su: predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskih izvoznika i Hrvatske udruge poslodavaca.

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković na svojoj je Facebook stranici napisao da je zajedno sa stranačkim saborskim kolegama Joškom Klisovićem i Sašom Đujićem zatražio od predsjednika Odbora za gospodarstvo Darinka Kosora da sazove sjednicu tog odbora zbog toga što bi najavljene protumjere koje su najavile Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, kao zemlje pogođene ovom mjerom, pogodile hrvatske izvoznike, posebno prehrambenu industriju.

"Naš je zahtjev urodio plodom. Drago mi je da je kolega Kosor prepoznao ovaj veliki problem na koji smo upozorili kolege Joško Klisović, Saša Đujić i ja. Kako se situacija razvija danas, evidentno je da je ministar Tomislav Tolušić napravio veliku grešku i naštetio našim izvoznicima i ugledu", napisao je Hajduković nakon što je sazvana sjednica odbora.

On smatra da će dodatna pljuska Hrvatskoj biti ako Europska komisija odluči stati na stranu treće zemlje, a ne zemlje članice zbog kršenja SSP-a. "To će biti presedan u povijesti EU! Ovakav javašluk koji šteti našem ugledu i gospodarstvu je modus operandi HDZ-ove Vlade Andreja Plenkovića. Jedini odgovorni potez je ostavka ministra", stoji u Hajdukovićevoj objavi.

Također kaže kako je tim Pravilnikom o postrožavanju uvoza voća i povrća iz trećih zemalja i povećavanjem inspekcijskih pristojbi za svaku pošiljku i vrstu voća i povrća za čak 22 puta, ministar Tolušić napravio potez koji bi naše gospodarstvo mogao skupo koštati. 

Tomislav Tolušić Sljedeći tjedan Tolušićev odgovor na ultimatum Hrvatskoj: Pozvao ministre iz regije na sastanak

"Zašto se prije donošenja ovakve jednostrane mjere nismo prvo obratili Komisiji ako postoji problem s uvozom voća i povrća, koji su bili razlozi donošenja ovakve odluke i koliko će to koštati naše izvoznike samo su neka od pitanja na koje tražimo odgovore. Stoga smo kolege Saša Đujić, Joško Klisović i ja zatražili hitno sazivanje Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora kako bi dobili odgovore na ova pitanja, te zaštitili naše izvoznike", objavio je Hajduković.

Iz Ministarstva su pak odgovarali da je Pravilnik u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravnom stečevinom Europske unije.

BiH, Crna Gora, Makedonija i Srbija smatraju pak da su nove hrvatske mjere diskriminatorne te su njihovi resorni ministri u ponedjeljak u Sarajevu poslale ultimatum Hrvatskoj da do kraja tjedna ukine odluku o povećanju pristojbi za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz tih zemalja, jer ga smatraju nedopuštenim nametom koji poskupljuje njihove proizvode i čini ih nekonkurentnim ili će u suprotnom uvesti slične protumjere.

Nikola Grmoja BERBA PRED VRATIMA Grmoja Tolušiću: Namjeravate li zaštiti poljoprivrednike? Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić CARINSKI RAT Srbija uvela rigoroznu kontrolu svih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske Aleksandar Vučić Davor Ivanković Beograd se i dalje ponaša kao da je rat trajao 4 dana, a ne 4 godine

VIP izdvaja za Vas

  • pelegrine:

    Gospodin Tolušić je svakako jedan rijedak i političar i ministar koji ne vuče iza sebe nikakve repove niti afere. Svakako korektno i suvislo odrađuje povjereni mu posao i osobno vjerujem da je donošeni pravilnik proizašao kao rezultat analize i promišljenosti, ... prikaži još!, a nikako kao plod ishitrenosti. Jasno da će uvijek biti onih pogođeni, ali jednako tako treba sagledati širi kontekst pri čemu Hrvatska napokon mora, u okviru postojećih obrazaca, zaštititi svoje interese, ojačati konkurentnost vlastitih proizvođača što napokon čine sva razvijena gospodarstva. Uvijek ima toliko vikara koji su u stanju svako nastojanje zatrti u samom začetku. Ministar Tolušića smatram pragmatičnim čovjekom i držim da je u stanju i sam odrediti granice do kojih može ići pa čak djelomice uzmaknuti bude li potrebno. Zavrjeđuje povjerenje jer čini nešto dok drugi samo pričaju.

  • EroK:

    Ovdje mi nešto smrdi, kao da nekome smeta naš najbolji Ministar poljoprivrede i želi ga se na ovaj način riješiti? Njaprije mu se 'pomogne' u promjenama pravilnika Ministarstva poljoprivrede, za koje se zna da neće proći, a izazvat će buru ... prikaži još!u u susjedstvu, a onda se traži povlaćenje krive odluke i naravno smjenu Ministra! Prljavo i smrdljivo! Ministre ne daj se!

  • ddh:

    Kristalno je jasno, da ce taj odbor gdje sjede Panenic, Klisovic i drugi biti protiv uredbe ministra Tolusica. Jer iako je uredba u redu, jer se proizvodjace iz Hrvatske mora zastititi od nelojalne knkurencije i jer se i gradjane mora ... prikaži još! zastititi od evtl. pokvarene robe koja ne odgovara standardima Hrvatske, a to cini ta uredba, oporba ce biti protiv. Demagogija i crvena boja su tu jaci od interesa Hrvatske i hrvatskih proizvodjaca, pa i od zdravlja hrvatskih gradjana. A komunisticki mediji se vec pozicioniraju protiv te uredbe i protiv ministra Tolusica. Uvozni loby koji je sa 90% u rukama crvenih vodi tu reziju, a oporba daje toj reziji punu potvrdu. Na Jutelu je (HRT) vec i danas Pavicka u "Hrvatska uzivo" pokusavala ici protiv te uredbe i ministra, ali se je prekalkulirala kad je za sugovornika uzela predsjednika klastera proizvodjaca voca i povrca u Hrvatskoj. Kad je taj gospodin iznio svoje razloge za potporu i uredbi i ministru Tolusicu, onda mu je Pavicka pocela upadati u rijec, prekidati ga i iznositi svoje "argumente" i zakljucke. Komunjare bilo to muske ili zenske u toj tvornici spletki i lazi na Jutelu (HRT) nikako da shvate, da gledaoce ne interesira misljenje jedne Pavicke ili Severove, Jedan moderator moderira i ne donosi zakljucke i ne postavlja teze, kako to rade ti komunisticki propagandisti poput Severove, Vlahova, Pavicke, Arezine ili drugih. To deustvo ne shvaca niti da su Hrvatski gradjani dovoljno ineteligentni, da sami donose presudbe.