Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi izazov za hrvatske vlasti

Amerikanci primili Poljsku u bezvizni režim, Hrvatska, Cipar, Bugarska i Rumunjska još čekaju

Američka zastava
Foto: DPA/PIXSELL
1/3
12.11.2019.
u 19:25

Kriterij je da postotak odbijenih viza bude ispod 3 posto. Poljska je to uspjela izmijenjenom metodologijom izračuna, što bi se moglo primijeniti i u Zagrebu

Poljaci od jučer mogu putovati u Sjedinjene Američke Države bez vize nakon što je njihova zemlja postala prva u posljednjih pet godina kojoj je Washington odobrio ulazak u bezvizni režim. Hrvatski državljani, uz državljane Bugarske, Cipra i Rumunjske, još uvijek ostaju među rijetkim građanima Europske unije kojima i dalje trebaju vize za putovanje u SAD.

Više različitih ministara vanjskih poslova, a i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je ranije u karijeri bila i ministrica i veleposlanica u Washingtonu, trudili su se pridobiti Amerikance da ukinu vize i za Hrvate, ali u tome zasad nitko od njih nije uspio. Nije uspio ni pristup Europske komisije, koja je inzistirala na potpunom viznom reciprocitetu između EU i SAD-a: Amerikanci, naime, mogu putovati bez vize u sve države članice EU i Komisija je tražila i da državljani svih članica EU mogu putovati bez vize u Ameriku, sugerirajući da bi, ako se to ne dogodi, EU mogla uvesti vize građanima SAD-a. Ali to je ostala prazna prijetnja. I pet država članica EU koje nisu imale bezvizni režim nisu promijenile taj status zajedno, nego je sada u tzv. visa waiver program primljena samo Poljska. To je 39. država svijeta čiji državljani ne trebaju vizu za ulazak u Ameriku.

Hrvatska već dulje od desetljeća lobira za dvije stvari koje bi olakšale putovanja i poslovanje između Hrvatske i SAD-a: za potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i za ukidanje viznog režima za Hrvate koji putuju u SAD.

Robert Kohorst, američki veleposlanik u Hrvatskoj, nedavno je na jednom poslovnom skupu u Zagrebu rekao kako je ukidanje viza za Hrvate “samo pitanje vremena” i predvidio da se možda to može dogoditi do kraja 2020. godine. Tehnički kriterij je, podsjetimo, da postotak odbijenih viza bude ispod 3 posto, a Hrvatska je vrlo blizu spuštanja ispod tog praga. Kako neslužbeno doznajemo, Poljska je uspjela spustiti postotak ispod tog praga nakon što je američko veleposlanstvo u Varšavi počelo primjenjivati ponešto izmijenjenu metodologiju za izračun broja odbijenih. Ideja je navodno da se ista promijenjena metodologija primijeni i u američkom veleposlanstvu u Zagrebu.

Što se tiče sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, posljednjih tjedana bilo je pomaka po tom pitanju jer je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potaknula osnivanje posebnog tima, tzv. task forcea, mobiliziravši i Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva. Upućeni izvori govore da je ministar Zdravko Marić prije mjesec dana u Washingtonu predao američkim predstavnicima neke dokumente koji su potrebni za sklapanje tog sporazuma.

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
20:07 12.11.2019.

Jos jedan uspjeh predsjednice.

DU
Deleted user
19:45 12.11.2019.

amerkanci su nasi strateski partneri tako zbori drzavni vrh kgk plenkovc jandrokovic krsticevic bozinovic. .to je lijepo za cuti..a stvarnost je nesto sasvim drugo....ameri vise drze do indijanskog plemena croatana nego do nas hrvata..nema tu pomoci...plavusan nas ne zeli ...

ŽM
željo_moja
20:58 12.11.2019.

UZ Kolindin angazman sve se moze sredit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije