Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Akcija Grubori: Uhićen Željko Sačić, Markačev zamjenik u akciji Oluja

sačić
Željko Mršić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
17.12.2009.
u 11:26

Zbog ubojstva srpskih civila u Gruborima nakon Oluje priveden je tadašnji zamjenik generala Markača i 16 policajaca.

Zbog sumnje da je po zapovjednoj liniji odgovoran za ratni zločin počinjen nakon Oluje, 25. kolovoza 1995. godine u selu Grubori, danas ujutro uhićen je Željko Sačić. Riječ je o ratnom zamjeniku generala Mladena Markača, zapovjednika Specijalne policije MUP-a.

>> Uenovci našli ubijene starce i vidjeli specijalce

Zbog zločina u Gruborima, u kojemu je pobijeno petero staraca, a kuće su u selu spaljene, policija je danas privela sedamnaest osoba, među kojima su petorica još aktivni policajci.

14 godina istrage
Među uhićenima je Franjo Drljo, aktualni zaposlenik Ravnateljstva policije, koji je u vrijeme zločina bio pripadnik ATJ Lučko. Neformalno se već godinama spominje Drljino ime kao neposrednog počinitelja zločina.

Svi uhićeni privedeni su u policiju, gdje će biti zadržani 24 sata. U Ravnateljstvu policije navode kako zasigurno neće protiv svih biti podnesene kaznene prijave za ratni zločin, a tko će sve u petak završiti kod istražnog suca, ovisi prvenstveno o tome što će kazati. Privođenju i pretrazi stanova prethodili su obavijesni razgovori s čak 80-ak osoba.

Zločin u Gruborima pod istragom je 14 i pol godina, a zbog njega dosad nitko, osim Markača kojemu je to jedna od točaka haaške optužnice, nije odgovarao.

Naime, kada su pripadnici ATJ Lučko nakon počinjenog zločina napuštali Grubore, kolonu njihovih vozila snimili su pripadnici UN-a. Unproforci su potom ušli u selo i detaljno snimili palež i ubojstva. Zbog njihove intervencije vodila se istraga i pokušalo objasniti što se doista dogodilo. Isprva se taj postupak vodio na području Šibenika, a za slučaj je bio nadležan prvi ravnatelj USKOK-a, tada županijski tužitelj Željko Žganjer.

Sumnjalo se i u Jarnjaka
Tijekom 2001. godine postupak je ponovno bio aktualiziran, ali je kriminalistička obrada vođena u Zagrebu.

Bilo je jasno da Markaču prijeti haaška optužnica i smatralo se da mu se može olakšati status ako se otkriju i kazne neposredni počinitelji. U to se vrijeme špekuliralo da bi zbog zločina u Gruborima po zapovjednoj liniji mogao nastradati i tadašnji ministar policije Ivan Jarnjak, ali i Markaču neposredno podređeni Sačić.

– Među pripadnicima ATJ Lučko koji su bili u Gruborima vladala je omerta. Držali su se priče da je događaj u Gruborima posljedica Oluje i da su se branili – objašnjava bivši ravnatelj policije Ranko Ostojić zašto nije bilo uspjeha u istrazi. Navodi da se priča počela rasplitati tek 2003., kada su haaški istražitelji u Zagrebu ispitivali specijalce. Tada aktualni zapovjednik ATJ Lučko Josip Čelić, vođa grupe u Gruborima, rekao da je pisao dva izbještaja. Jedan je, kaže Ostojić, opisivao stvarni događaj, a drugi je nastao po Sačićevu zahtjevu da je tamo bio oružani sukob. 

Komentara 238

OB
-obrisani-
14:44 17.12.2009.

RUS RUS.....na barikade.... .Ali ti naravno to ne zelis znati jer ti je lakse opravdati svoje frustracije, nesposobnosti i ogranicenosti tako da imas jednog krivca za to (a da to nisi ti). ..ni TUDJMAN, koji je uzrok svega ovoga..... ...ha ha ha

OB
-obrisani-
22:30 17.12.2009.

Dolijao Sačić......

OB
-obrisani-
14:04 17.12.2009.

Kad bi moj sin ubio nevinog covjeka..nebi kao otac imao obraza braniti njegov postupak. Svatko tko je kriv mora odgovarati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije