Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijednost 1,2 milijuna kuna

Akademik Damaška donirao opremu Klaićevoj

Zagreb: Akademik i pravnik Mirjan Damaška
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
02.09.2022.
u 21:02

Akademik Damaška (90), istaknuti je pravni stručnjak za komparativno i međunarodno kazneno pravo. Bio je sveučilišni profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, te 1970. i vršitelj dužnosti dekana. Nakon Hrvatskog proljeća otišao je u SAD.

Počasni profesor sveučilišta Yale i član Američke akademije znanosti i umjetnosti, Mirjan Damaška donirao je Zavodu za dječju onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti u Zagrebu medicinsku opremu vrijednu 1,2 milijuna kuna.

Iz bolnice je priopćeno da je doniran sustav za kontinuirani digitalni monitoring vitalnih funkcija malih onkoloških pacijenata na stacionarnom liječenju i jedinici intenzivnog liječenja (JIL), koji omogućuje kontinuirano praćenje ključnih vitalnih funkcija malih pacijenata u stvarnom vremenu te pruža detaljne fiziološke podatke svakog djeteta s praktički bilo kojeg mjesta u bilo kojem trenutku, uz mogućnost izravnog slanja medicinskih i kliničkih podataka na informatički bolnički sustav.

Akademik Damaška (90), istaknuti je pravni stručnjak za komparativno i međunarodno kazneno pravo. Bio je sveučilišni profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, te 1970. i vršitelj dužnosti dekana. Nakon Hrvatskog proljeća otišao je u SAD. Na Yaleu je predavao od 1976. do 2018. Angažirao se u prikupljanju potpisa svjetskih nobelovaca i znanstvenika oko apela za mir u Hrvatskoj, objavljenog 11. listopada 1991. u New York Timesu, te je u Bijeloj kući pledirao za priznanje Hrvatske. U svoje i ime svoje preminule supruge Marije utemeljio je Zakladu sa svrhom poticanja znanstvene suradnje zagrebačkog Pravnog fakulteta i inozemnih institucija, osobito u SAD-u.

Kako nam je prenijela njegova dugogodišnja prijateljica Beata Bagi, Damaška je za realizacije donacije izražavao nadu da će ona motivirati i druge na slična filantropska djela. I to pokazuje da je riječ o čovjeku nevjerojatne intelektualne energije koji i u 90-ima ima potrebu mijenjati svoju domovinu na bolje.

VIDEO: Eurostat: U Hrvatskoj zabilježen blagi rast nezaposlenosti, u EU blagi pad

 

Komentara 1

DU
Deleted user
21:12 02.09.2022.

Gospon Damaška, hvala vam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije