Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi stanari u ZOO-u

Afrički divlji psi jedini u cijeloj regiji, a uskoro stižu i dvije žirafe

Hijena, ZOO Osijek (1)
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
21.08.2012.
u 15:08

– Vrlo smo stroge europske uvjete morali zadovoljiti da bismo ih dobili. Nastamba im se proteže na 2000 četvornih metara, a unutarnji dio ima 48 kvadrata i podno grijanje – kaže Tatjana Elez, glasnogovornica Unikoma

S čak 42 zuba, ima najjači ugriz od svih pasa i mačaka. Trčati može brže od 70 kilometara na sat. Čini ga to izuzetno moćnim grabežljivcem. Afrički divlji psi, ženka Dewi i mužjak Cor novi su stanari Zoološkog vrta u Osijeku.

Prvi su to hijenski psi, kako ih zovu zbog sličnosti s hijenama, koji su kročili u Hrvatsku pa i cijelu regiju. Doputovali su iz Artis ZOO-a iz Amsterdama.

– Vrlo smo stroge europske uvjete morali zadovoljiti da bismo ih dobili. Nastamba im se proteže na 2000 četvornih metara, a unutarnji dio ima 48 kvadrata i podno grijanje – kaže Tatjana Elez, glasnogovornica Unikoma.

Chor i Dewi su već u poodmakloj dobi, imaju deset godina pa se neće razmnožavati. Prosječni je životni vijek afričkih pasa 13 godina.

Hrani ih se svaki drugi dan. Svaki od njih dobije “na tanjuru” dva kilograma govedine. Vode ne piju mnogo.

– Minerale i vitamine dajemo im jednom u dva tjedna – otkriva glasnogovornica Elez. Riječ je, inače, o strogo zaštićenoj vrsti kojoj prijeti izumiranje.

No to nije sve. Na adresu osječkog ZOO-a krajem idućeg tjedna stižu željno iščekivane – žirafe. Dva mlada mužjaka dolaze iz Češke, a za njih je već osigurana prostrana nastamba.

Ključne riječi

Komentara 3

PE
pelinkovac
16:41 21.08.2012.

2000 kvadrata za dva kera je previse sa obzirom da crne pume zive u 30 kvadrata u osjeckom vrtu.Osjecki zoloski vrt ima 12 hektara zemljista a neke zivotinje se skucile kao mujo na plazi..aj zirafe nek bar nabave jel to je lijepa zivotinja..Isto tako nas zoloski vrt u Ruscici pokraj Slavonskog Broda ima lijepe i atraktivne zivotinje al mal prostor.

AG
Agricola
17:05 21.08.2012.

Ovo da su "prvi u regiji" je netočno jer sam iste vidio i u Budimpešti i u Beču.

PE
pelinkovac
19:05 21.08.2012.

Pod regiju misle na zemlje bivse Yuge a ne Bec i Budimpesta....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije