Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zapošljavanje

Afera u HAC-u: Izbacio branitelje, zaposlio politički podobne

'30.06.2011.,Vrgorac - Premijerka Jadranka Kosor otvorila novih desetak kilometara autoceste Zagreb-Dubrovnik na dionici od Ravce do Vrgorca.Predsjednik uprave HAC-a Stjepko Boban i Bozidar Kalmeta Ph
Foto: 'Ivo Cagalj/PIXSELL'
1/3
08.08.2011.
u 19:46

Umjesto prvih 10 rangiranih na listi, zaposleni su oni od 15. do 76. mjesta

Predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Stjepko Boban nije poštovao izbor povjerenstva za zapošljavanje deset novih ljudi na naplatnim kućicama u Vrgorcu, nego je zaposlio ljude koji su imali manje bodova od prvoplasiranih nakon provedenog javnog natječaja.

Kandidat od 63 godine

No, oni su imali, kažu naši izvori, političke veze te su dobili posao.

Prema dokumentima koje posjeduje Večernji list, HAC-ovo je povjerenstvo za zapošljavanje na postaji Vrgorac, na autocesti Split - Ploče, rangiralo kandidate po bodovima (osobni status i obiteljski status) i po redoslijedu prvenstva (hrvatski branitelji). Prvih deset na toj listi, koji su trebali dobiti posao, hrvatski su vojni invalidi, hrvatski branitelji ili djeca poginulih hrvatskih branitelja. Prema Zakonu o pravima hrvatskih braniteljima, oni su imali prvenstvo pri zapošljavanju u HAC-u, kao i u drugim državnim institucijama i tvrtkama.

No uprava HAC-a ne poštuje taj redoslijed, nego na naplatnim kućicama u Vrgorcu zapošljava ljude koji su na toj listi bili od 15. do 76. mjesta! Usto, jedna je osoba zaposlena na to radno mjesto a da se uopće nije javila na natječaj!

Od deset kandidata koje je izabralo povjerenstvo, koje se pri tome držalo zakona, samo je jedan zaposlen, ali on ima čak 63 godine. Od onih koji su zaposleni, troje ima status po Zakonu o pravima branitelja, dok ostalih sedam nema! Ugovore o radu novi su blagajnici potpisali tek 1. kolovoza, iako je poddionicu Ravča - Vrgorac premijerka Jadranka Kosor svečano u promet pustila još 30. lipnja.

Natječaj je raspisan početkom svibnja, a novi blagajnici na novoj postaji Vrgorac trebali su početi s radom već 1. srpnja. No s time se odugovlačilo, kažu naši izvori, kako bi se opcija “dodijeli posao po babi i stričevima” okončala u miru u jeku godišnjih odmora.

U Metkoviću se sve zna

Prvi na listi povjerenstva bio je Matko Čuže iz Metkovića - nezaposleni hrvatski ratni vojni invalid, čija je supruga, s kojom ima dvoje djece, također nezaposlena. Čuže kaže da nije dobio obavijest iz HAC-a o tome da nije dobio posao.

– Kad sam bio na razgovoru za taj posao, imao sam dojam da je komisija samo formalno odrađivala posao i da se već znalo tko će biti zaposlen – kaže Čuže.

Dodaje da se ipak u malim mjestima poput Metkovića sve zna, tko je dobio posao i tko im je bio veza. Za dvojicu svojih sugrađana koji su dobili posao, a na listi su bili ispod njega, kaže da se sami hvale da im je veza bio predsjednik Hrvatskog sabora, Metkovac Luka Bebić. Čuže, koji je ostao bez posla u veljači ove godine, najavljuje da će angažirati pravnike i odvjetnike i da neće stati sve dok pravdu ne istjera na čistac.

Ključne riječi

Komentara 190

PU
pumbica
20:17 08.08.2011.

Odma šefu otkaz.I u remetinac.Tamo ima ovakvu ekipu več....

II
INTELLECT IS A UNIQUE VALUE
20:16 08.08.2011.

ovakvi su u svim pametnim zemljama proglašeni odmah-po kratkom postupku štetnim ljudima i prvi su otpušteni !

YO
yocko
20:41 08.08.2011.

da je zaposlio branitelje onda nebi ništa u đep dobio ovako je dobio po svakom bar 2000eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije