Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Zemlja će se do 2100. godine zagrijati za najmanje 4°C

polarni medvjed
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
31.12.2013.
u 22:25

Zagrijavanje uzrokuje stvaranje manje oblaka, što pak uzrokuje nove poraste temperature

Zemlja će se do 2100. godine najvjerojatnije zagrijati za najmanje 4 Celzijeva stupnja, zaključak je novog znanstvenog istraživanja o klimatskim promjenama, prenosi Guardian. Ovakav porast temperature mogao bi se zaustaviti samo smanjenjem emisije stakleničkih plinova, tvrde znanstvenici.

U istraživanju znanstvenika predvođenih profesorom Stevenom Sherwoodom s australskog Sveučilišta u Novom Južnom Walesu navodi se kako se, što se planet više zagrijava, stvara manje oblaka, što znači da se manje Sunčeve svjetlosti reflektira u svemir, a što onda uzrokuje nove poraste temperature.

- Porast od 4°C učinio bi život težim, ako ne i nemogućim, u većem dijelu tropskih područja te bi jamčio topljenje leda na Grenlandu i dijelu Antarktike, što bi rezultiralo porastom razine mora za mnogo metara - rekao je Sherwood za Guardian.

>> U ovom nam stoljeću ne prijeti ledeno doba, ali...

Komentara 1

CA
Cafa
21:41 01.01.2014.

Još jedna naručena studija, koja ne samo da nema znanstvene osnove nego nema veze ni sa znanstvenim principima. Kad bi ovakvom metodologijom (nešto što raste će rasti zauvijek) računao budući tečaj eura, došao bi ili do beskonačno niskog ili do do beskonačno visokog rezultata. Zemlja diše kako ona hoće, i postoje mehanizmi za uravnotežavanje. Ne možeš uzeti jedan dio (u ovom slučaju oblake) i izdvojiti ga. Ovo je smiješno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije