Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SMRZNUTA ARHIVA'

U ledenjaku pronađeni virusi stari 15.000 godina: Zbog topljenja ledenjaka raste zanimanje

Pixabay/ilustracija
24.07.2021.
u 09:48

Pronađena su 33 virusa od kojih je najmanje 28 dosad bili nepoznato znanosti i preživjeli su jer su bili smrznuti

Znanstvenici su pronašli ranije nepoznate viruse stare oko 15.000 godina u uzrocima leda uzetim s Tibetske visoravni, javlja u petak CNN.

Virusi su različiti od bilo kojih dosad poznatih znanstvenicima, pokazuje studija objavljena ranije ovaj tjedan u časopisu Microbiome.

Tim u kojem su bili znanstvenici koji se bave klimom i mikrobiolozi s Državnog sveučilišta Ohio uzeli su dva uzorka leda s vrha ledenog pokrova Guliya u zapadnoj Kini 2015., piše CNN. Oni su uzeli uzorke s vrha na 6710 metara nadmorske visine i na tibetskoj visoravni (6200 metara). Pronašli su 33 virusa od kojih su najmanje 28 dosad bili nepoznati znanosti i preživjeli su jer su bili smrznuti.

Virusi su se prilagodili na ekstremne uvjete, a nisu štetni za ljude, kazali su znanstvenici za CNN.

U ledu se taloži sadržaj atmosfere kroz vrijeme, uključivo i virusi. "Led je smrznuta arhiva", rekao je suautor studije Lonnie Thompson, profesor na sveučilištu Ohio i istraživač u sveučilišnom centru Byrd Polar Research Center.

Relativno malo se zna o virusima u ledenjacima, ali tom području raste važnost budući da se ledenjaci širom planete tope zbog klimatskih promjena.

"To stvarno plijeni pozornost javnosti", naglasio je Thompson, dodajući da je pandemija covida-19 podigla svijest o važnosti učenja o virusima.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Ovaj zaigrani zlatni retriver osvježenje je potražio u zagrebačkom Manduševcu!

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Idler
Idler
11:15 24.07.2021.

Kineski znanstvenici, nepoznati virusi...baš sam zločest 😁

DI
dino85
23:07 25.07.2021.

I sada će kad se oslobode doći i sve će nas uništiti znanstvenici već spremaju expres cjepivo 8 generacije. Ovo će biti kraj ljudskom rodu. Baba Vanga i Nostradamus su nula spram Capaka i Beroša.😂🤣😂🤣😂🤣😂

MA
majstorsmora
15:52 24.07.2021.

Ima li omega soj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije