Naslovnica Tech/Sci Znanost

Što bi se dogodilo kad bi se Zemlja okretala u suprotnom smjeru?

Kad bi se sve 'zaokrenulo', Sahara bi bila jedno od najkišnijih područja na Zemlji, kalifornijske bi pustinje bile vlažne, a močvare na Floridi potpuno bi presušile...
17. ožujka 2017. u 10:06 9 komentara 4752 prikaza
Planet Zemlja
Foto: Pixabay
Pogledajte galeriju 1/3

Jeste li ikada razmišljalo o tome što bi se dogodilo kad bi se naš zeleni planet okretao u smjeru suprotnom od onoga u kojem se okreće milijarde godina?

Možda jeste, možda niste, no znanstvenici su za BBC otkrili zanimljive podatke o rotaciji Zemlje.

Laički rečeno, da se okrećemo u suprotnom smjeru, svijet bi izgledao potpuno drukčije.

Elon Musk s majkom Maye SVEMIRSKI TURIZAM Elon Musk – sanjar koji poseže za Mjesecom i zvijezdama povratak Krista, smak svijeta, kraj svijeta Zavjera ili? 'Bog nam daje brojna upozorenja. 2017. doživjet ćemo kraj svijeta, a za to imamo dokaze iz Biblije'

Ako stojite na ekvatoru, Zemlja se ispod vas okreće brzinom od 1670 kilometara na sat, što utječe na kretanje valove i strujanje zraka. Time se stvaraju vremenske prilike i na kraju krajeva o tome ovisi naša klima. 

Kad bi se sve zaokrenulo, Sahara bi bila jedno od najkišnijih područja na Zemlji, kalifornijske bi pustinje bile vlažne, a močvare na Floridi potpuno bi presušile.

S druge strane, kada bi Zemlja primjerice usporila, sunčana strana bila bi sve toplija, a tamna strana zemlje ledena. Zemlja uistinu usporava, ali taj se proces odvija veoma sporo. 

Dan je danas 1,7 milisekundi dulji nego što je bio prije jednog tisućljeća, a tim tempom Zemlja bi se potpuno zaustavila za 1,9 trilijuna godina. 

>> Sablasni fenomen: Kad se tijela nakon smrti sama zagriju...

>> NASA otkrila sustav od 7 planeta veličine Zemlje: Tri se nalaze u nastanjivoj zoni

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas