Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Slabi magnentno polje Zemlje između Afrike i Južne Amerike

Znanstvenici su područje nazvali Južnoatlanskom anomalijom i to se formiralo u razdoblju od samo pet godina.
22. svibnja 2020. u 15:14 8 komentara 21214 prikaza
Foto: ESA

Znanstvenici Europske svemirske agencije objavili su u svojem najnovijem istražuvanju kako slabi Zemljino magnetno polje. Magnetsko polje ključno je za život na Zemlji jer nas štiti od kozmičke radijacije. 

Samsung S20 USPOREDNI TEST Može li mobitel zamijeniti skupi fotoaparat?

Zamijećeno je kako je do smanjenja magnetske aktivnosti došlo na području između Afrike i Južne Amerike. Znanstvenici su područje nazvali Južnoatlantskom anomalijom i to se formiralo u razdoblju od samo pet godina. 

Istraživači smatraju kako je slabljenje magnetske aktivnosti znak da Zemlja ide prema zamjeni polariteta, što znači da će sjeverni i južni pol zamijeniti mjesta. Zadnji puta se to dogodilo prije 780 000 godina. 

Anomalija uzrokuje probleme za satelite i zrakoplove koji prelijeću to područje, budući da mnogi od njih doživljavaju tehničke probleme. 

Znanstveni tim Europske svemirske agencije došao je do otkrića nakon što su izvukli podatke iz klastera satelita Agencije. 

- Južnoatlantska anomalija pojavila se u posljednjem desetljeću i snažno se razvija u posljednjim godinama. Jako smo sretni što imamo satelite u orbiti koji nam pomažu istražiti razvoj anomalije. Izazov će sada biti u razumijevanju procesa u Zemljinoj kori koji pokreću te promjene - ustvrdio je Jürgen Matzka iz njemačkog Istraživačkog centra za geoznanosti, prenosi Daily Mail. 

ODI2020 Ruđerovci su lansirali online izdanje Otvorenog dana Instiuta

Slabljenje magnetskog polja događa se posljednjih dvjesto godina, no područje anomalije značajno je počelo rasti u poteklih pet godina. Europska svemirska agencija navodi kako to nije razlog za zabrinutost, jer to "slabljenje magnetnog polja na području južnog Atlantika i dalje spada pod normalne raziname fluktuacije magnetnog polja". 

Ako i dođe do promjene magnetnog polja, to će imati najveći utjecaj na ptice, kornjače i sve životinje koje koriste magnetno polje za snalaženje u prostoru. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Avatar KimberlyQW82
  KimberlyQW82:

  w​​w​​w​​.​​l​​o​v​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b

 • Avatar LisaAJ85
  LisaAJ85:

  w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

 • Avatar CarolKO96
  CarolKO96:

  w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m