Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ruđerovci su lansirali online izdanje Otvorenog dana Instiuta

'Odi ostani odgovoran!' ovogodišnji je slogan Otvorenog dana Instituta Ruđer Bošković (ODI20200) koji se danas 18. svibnja 2020. odvija na Internet stranici događanja i društvenim mrežama!
18. svibnja 2020. u 11:12 0 komentara 195 prikaza
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Po uzoru na aktualnu kampanju #ostanimoodgovorni kao i mjere koje su na snazi, znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) ove godine Otvoreni dan (ODI2020) sele u domove i škole učenika i studenata.

Projekt O-ZIP Za novo ruho Instituta Ruđer Bošković ukupno 72 milijuna eura

Pratite web stranicu događanja, te Facebook profil i YouTube kanal IRB-a i uključite se u pokuse, predavanja, kvizove i druženje online!

Lansiranje počinje!

Lansiraju pokuse, znanstvene činjenice, kemijske formule! Objašnjavaju znanost iz kuhinje, upoznaju vas s virusima, algama. Astrofizičari otkrivaju kako istražuju magnetsko polje naše galaksije, mliječne staze. Molekularni biolozi otkrivaju kako uz pomoć određenih molekula RNA možemo 'utišati' pojedine gene, te nas vode u virtualnu šetnju laboratorijskom jedinicom, koja ima sigurnosnu zaštitu dva.

Online posjetitelji će se baviti i kemijom čvrstog stanja. Proučit će reakcije oksidacije i redukcije, kemijske procese koji su odgovorni za pretvorbu kemijske energije hrane u našim tijelima, ali i mnoštvo drugih procesa koji su doslovno svuda oko nas u svakodnevnom životu.

Uz pomoć znanstvenika istraživat će more zajedno, a vaše znanje ruđerovci će provjeriti u online kvizovima.

S obzirom na to da je upravo 18. svibnja davne 1711. godine u Dubrovniku rođen glasoviti znanstvenik Ruđer Josip Bošković čije ime i nosi naš institut ne čudi da su ruđerovci izabrali baš ovaj datum za lansiranje online izdanja ODI2020.

Ruđerov interaktivni labos

- Pandemija koronavirusa cijelom je svijetu nametnula nove uvijete za rad. Tako sad održavmo online nastavu, online sastanke, online treninge, online druženja. Ljudi diljem svijeta pronalaze nove, kreativne načine kako donirati svoje vrijeme, znanje i stručnost.

Rezultat jedne takve neiscrpne kreativnosti i znanja jest i novi YouTube kanal IRB-a pod nazivom 'Ruđerov interaktivni labos' gdje ćemo redovito objavljivati pokuse, predavanja, intervjue s našim znanstvenicima te druge popularno-znanstvene video klipove,'' objašnjava dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a te dodaje kako su tijekom pandemije koronavirusa, znanstvenici IRB-a već pokrenuli nekoliko online projekata, aktivno su sudjelovali u pripremi i izradi dodatnih nastavnih materijala za osnovne i srednje škole, te održavali online predavanja za studente. Tako su nastali projekti poput 'Male škole virusa', YouTube serijala 'Kako?Zašto?' te sada online izdanje Otvorenog dana IRB-a - zaključila je svoju pozivnicu dr. Majhen. 

Branka Horvat UGLEDNA ZNANSTVENICA Infektologinja Horvat: 'Radimo na spreju koji bi nas cijeli dan štitio od COVID-19'

Tradicija Otvorenih dana IRB-a (ODI)

Otvoreni dan jest najvažnija i najpoznatija popularno-znanstvena aktivnost IRB-a, u sklopu koje IRB otvara svoja vrata za širu javnost.Tradicija otvorenih dana seže još od 2004. godine.

- Cilj je svih aktivnosti u popularizaciji znanosti kojima se naši znanstvenici bave, motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, pristupe znanosti hrabro i s velikom dozom znatiželje te tako doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti - naglasio je dr. Smith ravnatelj IRB-a.

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.