Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smanjuju rizik od zaraze

Rezultati istraživanja: Cjepiva Pfizera i Moderne visoko su učinkovita već nakon prve doze

FILE PHOTO: A nurse fills a syringe with a second dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine in Madrid
Foto: SERGIO PEREZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
29.03.2021.
u 18:54

"Ova studija pokazuje da su naši napori vezani uz cijepljenje djelotvorni", kazala je direktorica CDC-a Rochelle Walensky

Cjepiva protiv covida-19 Pfizer/BioNTecha i Moderne smanjila su rizik od zaraze za 80 posto dva ili više tjedana nakon prve od dviju doza, pokazuju u ponedjeljak rezultati istraživanja cijepljenog američkog zdravstvenog osoblja.

Rizik od zaraze pao je nakon druge doze cjepiva za 90 posto, dodaje se u studiji američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) provedenoj na nešto manje od 4000 ljudi u šest američkih saveznih država od 14. prosinca 2020. do 13. ožujka 2021.

"Ova studija pokazuje da su naši napori vezani uz cijepljenje djelotvorni", kazala je direktorica CDC-a Rochelle Walensky.

VIDEO U sportskoj dvorani Baldekin u Šibeniku počelo masovno cijepljenje protiv koronavirusa

"Odobrenja za mRNA cjepiva protiv covida-19 omogućila su nam ranu, znakovitu stvarnu zaštitu protiv infekcije za naše zdravstvene radnike i ostale radnike iz ključnih zanimanja koji su zbog prirode posla izloženiji riziku od zaraze", rekla je Walensky.

Tehnologija mRNA je sintetski oblik prirodnog kemijskog "glasnika" koji u ljudsko tijelo unosi informacije o virusu i uči stanice kako proizvesti proteine koji su odraz dijela novog koronavirusa. To imunosnom sustavu omogućuje da prepozna i napadne stvarni virus.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar SMECHAR
SMECHAR
03:19 31.03.2021.

Isto tako govori se da ta cjepiva uopće ne zadovoljavaju definiciju koju cjepivo treba zadovoljavati i da su tako nazvana samo da bi skinuli svaku odgovornost sa sebe jer ako netko umre od cjepiva ne odgovara nitko. Simpatična igra riječi...

ZN
znam
08:50 30.03.2021.

Podaci VAERS-a su pokazali 44.606 izvještaja o neželjenim događajima nakon cjepiva protiv COVID-a (u SAD-u), uključujući 2.050 smrtnih slučajeva i 7.095 ozbiljnih ozljeda između 14. prosinca 2020. i 19. ožujka 2021. godine.

US
Usputni
20:03 29.03.2021.

Srbi se bas i ne bi slozili sa ovom studijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije