Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gadgeti

Prvim kupcima Appleovi iPadi, ali ih neće biti za sve koji ga sada žele

iPad Tajvan
AFP
02.04.2010.
u 13:58

Prvi kontingent jedva će zadovoljiti kupce s interneta i potrebu da ga se u trgovinama može barem vidjeti sve do 12. travnja kada stiže druga isporuka.

Prvi će primjerci iPada dobiti vlasnike od 3. travnja. Neki procjenjuju da će kurirske službe danas na kućni prag isporučiti 240 tisuća primjeraka sretnim kupcima koji su ih uspjeli uplatiti u internetskoj prodaji otvorenoj 12. ožujka i zatvorenoj tjedan dana kasnije. To je Appleovo pločasto računalo kombinacija iPhonea i netbooka predstavljeno 27. siječnja u San Franciscu i izazvalo je podijeljene reakcije tzv. stručne javnosti.

Prvih 700 tisuća
Dalekoistočna industrijska glasila, koja su se pokazala prilično pouzdanim izvorom informacija koje američke tvrtke vole uskratiti, govore o prvom kontingentu iPada od otprilike 700 tisuća. Osim onih koji idu izravno kupcima, dio ih će se rasporediti u 287 trgovina iz vlastite Appleove mreže te jedinom maloprodajnom partneru, trgovačkom lancu Best Buy. Prodavat će ih samo po 15 na dan, “na kapaljku”. Takva je interna uputa procurila s obrazloženjem da ih moraju zadržati, barem za pokazivanje, sve do drugoga vala tih uređaja koji bi – sudeći prema nekim nagađanjima temeljenim na nekim isplovljavanjima iz dalekoistočnih teretnih luka mogao u trgovine doći 12. travnja.
Kupce se putem interneta neformalno obeshrabruje da ne stvaraju repove pred vratima trgovina, a posebno se mole najuporniji koji su spremni cijelu noć kampirati pred vratima samo da ujutro budu prvi na ulazu. Bit će to mnogima nepotrebno izgubljeno vrijeme.
Što se događa, pitaju se mnogi koji su si novotariju poželjeli priuštiti za Uskrs. Jezgrovito rečeno, pogrešne procjene. Novinari koji su se njime služili na predstavljanju u San Franciscu, a i oni koji su samo čitali specifikacije, uređaj su većinom “pokopali”, ali su pogrešno procijenili da će te procjene budućim kupcima biti nevažne. Jednako tako pogrešno su procijenili potencijal tržišta pa će tih pločica posve sigurno nedostajati do potkraj ljeta.

Kad će u Hrvatsku
Dan prije početka njegove prodaje, domaći zastupnik Apple Apcom nema ni neslužbenu informaciju o tome kad bi se u nas mogao u prodaji naći prvi iPad, pa makar i samo za novinske osvrte!

Forbes pretpostavlja da bi se tih uređaja do kraja godine moglo prodati najmanje pet milijuna primjeraka, pogotovo kad proizvodnja počne dostizati potražnju.

Komentara 6

VZ
veki_zg
17:23 02.04.2010.

ma apple je gay

CB
cba
18:08 02.04.2010.

Dok djeca imaju novaca, kramari trže...

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
15:45 02.04.2010.

Ova histerija za ipadom je umjetno stvorena putem medija, reklama i \"provjerenih\" vijesti koje su lažne... Tako će opet biti - radim posao, koji ne volim da bih si kupio stvari koje mi ne trebaju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije