Naslovnica Tech/Sci Znanost

Novo ekološko čudo na pomolu

R. G. González, P. Y. Paslier i G. Couche osnovali su tvrtku te preko crowdfunding kampanje skupili gotovo 600 funti za pokretanje posla
10. srpnja 2017. u 13:34 8 komentara 7610 prikaza
OOho
Foto: Facebook/Ooho
Pogledajte galeriju 1/2

Izgleda kao mali vodeni balon, mjehurić ispunjen tekućinom. Iako bi se na prvu reklo da je riječ o nekoj hit igrački za djecu, radi se zapravo o novoj vrsti boce za vodu. I to jestivoj. Taj mali balon jednostavno se stavi u usta, prožvače i žeđ nestane, kao kada se otpije gutljaj iz obične boce. Ova inovacija u svijetu ambalaže, ekološko čudo kako je zovu, stiže iz Velike Britanije, a nagađa se kako bi na koljena mogla baciti i sveprisutnu PET ambalažu.

čuvajte zdravlje Pijete iz plastičnih boca? Nemojte ako prije niste napravili – ovo!

Može se dodati i okus

Baš su zbog pretjerane uporabe plastičnih boca trojica studenta s londonskom adresom došla na ideju da nađu novo rješenje. I rezultat je Ooho.

– Zaleđenu vodu omotamo dvjema membranama koje se dobiju spajanjem algi i kalcijeva klorida. Taj se proces naziva sferifikacija i nije nov, ali mi ga prvi koristimo na ovaj način – kažu Rodrigo García González, Pierre-Yves Paslier i Guillaume Couche koji stoje iza projekta. Osnovali su tvrtku Skipping Rocks Lab te crowdfunding kampanjom skupili gotovo 600 tisuća funti za pokretanje posla. Proizvodnja jednog balona stoji tek 15 lipa, Ooho na tržište planiraju plasirati ove godine, a promocije će imati na velikim sportskim događanjima i koncertima.

– Jeftino i jednostavno za napraviti, čvrsto, higijensko, biorazgradivo i jestivo. Nema razloga da Ooho ne bude prihvaćena, sigurno ima budućnost – ističe Rodrigo García González te objašnjava kako je priroda bila inspiracija za ovu inovaciju jer upravo priroda koristi membrane kako bi zadržala vodu unutar voća, jaja pa čak i ljudskih stanica. Kako bi pokazali sve prednosti ovakvog pakiranja vode, tim iz Skipping Rocks Laba objavio je recept za proizvodnju Oohoa, tako da svatko kod kuće može napraviti svoj jestivi balončić s vodom. Nema nikakvog okusa, iako on može biti dodan po želji.

 | Autor : VL Foto: VL

Ipak je to još budućnost

Iako je najčešći prvi komentar na Ooho da je “fora“, njegove prednosti ipak primarno treba gledati u kontekstu zaštite okoliša. Podaci o štetnosti i proizvodnje i korištenja plastičnih boca na okoliš su alarmantni i nešto hitno treba mijenjati. Svakog se dana koristi više od 100 milijuna plastičnih boca u svijetu, a njihova je proizvodnja izrazito skupa. Ono što je najveći problem, ističe pak Marko Košak iz Zelene akcije, to je što ih se teško i vrlo rijetko reciklira.

– Većina boca završi u prirodi ili na odlagalištima. Mora su nam puna plastike, što je strašno – kaže voditelj programa gospodarenja otpadom u Zelenoj akciji. Dodaje i da se plastične boce ne mogu koristiti puno puta jer, posebice na vrućini, počnu ispuštati štetne stvari. Smatra stoga da su inovacije poput Ooha izumi budućnosti, no i da ćemo ipak morati još malo pričekati dok ne počnemo jesti balone s vodom.    

voda IZNENAĐENJE Znanstvenici otkrili kojeg je voda zapravo okusa voda Ovo niste znali Stručnjaci otkrili vijek trajanja flaširane vode Vrlo bitno Jednostavna formula otkriva vam koliko dnevno treba popiti vode!

Želimo da se u naše ekoboce toči voda iz hrvatskih izvora

Smatraju kako je nema ništa besmislenije od kupnje flaširane vode, pogotovo u Hrvatskoj. Kao prvo, zato što je Hrvatska treća zemlja u Europi po bogatstvu pitke vode, iza Norveške i Islanda. Kao drugo, zato što je od silne plastike koja se koristi u svakodnevnom životu ovo primjer koji uistinu ima alternativu. Stoga su Marko Rašić, Vedrana Vrabec, Mihaela Ivanec i Goran Ladišić pokrenuli projekt “Freewa – Besplatna pitka voda svima!”. Već samo ime projekta govori da se radi o besplatnoj vodi (free water), a uključuje proizvodnju staklenih boca, ali i mapiranje pitkih izvora – u cijelom svijetu.

– Prvi je na ideju došao Goran, i to kada je vidio kako turisti iz prekrasne Onofrijeve fontane u Dubrovniku toče vodu u plastične boce. To je uistinu ružno izgledalo te je došao na ideju da proizvede staklenu bocu, koja će ujedno biti i hrvatski suvenir. Tada je okupio tim od nas četvero i bacili smo se na posao – objasnili su Marko i Vedrana. Oni su osmislili aplikaciju te su zaduženi za dizajne, dok Goran i Mihaela vode posao. Za sada su napravili prototip staklene boce kojoj je jedino čep napravljen od plastike i to posebne vrste koja nije štetna. Još jedan “plus” je što će se cijela boca proizvoditi u Hrvatskoj.

– Bilo nam je jako teško naći domaćeg proizvođača, ali to nam je bilo jako važno. Zapravo je smiješno da je nešto jednostavnije proizvesti u Kini nego kod kuće, ali mi smo bili uporni tako da će se boce proizvoditi u Humu na Sutli, a čepovi u Samoboru. Također, u Dugoj Resi će se raditi torbice za boce koje idu u kompletu s njom, a zanimljivo je da su proizvedene od reciklirane PET ambalaže. Tako smo zaokružili cijelu priču o važnosti zaštite okoliša – kaže Marko Rašić te dodaje da bi se s izradom prvih 10.000 boca trebalo početi nakon ljeta, a da počnu proizvodnju treba im početni kapital od 35.000 dolara. Stoga su pokrenuli crowdfunding kampanju za skupljanje sredstava. Traje do 15. srpnja, a do sada su skupili malo više od polovice iznosa. Detalji se mogu pronaći na njihovoj Facebook stranici Freewa, a svaki donator će biti među onima koji će prvi dobiti boce. Cijena jedne je 25 dolara, a ako netko želi personaliziranu poruku na boci, onda ona stoji 10 dolara više.

– Mi smo zamislili da na boci piše “hvala” na 12 jezika jer želimo iskazati zahvalnost prirodi – rekla je Vedrana Vrabec te dodala kako se i na torbicu može našiti poruka te, primjerice, logo tvrtke ili grada.

– Jako je praktična, uopće ne utječe na okus vode, može se prati u perilici… A najvažnije je da smo izračunali kako prodajom 350 ovakvih boca spriječimo kupnju 35.000 plastičnih – poručuje Freewa tim koji je osmislio i posebnu besplatnu mobilnu aplikaciju na kojoj su popisani svi izvori u svijetu gdje se može natočiti pitka voda. Mapa je još u izradi i svaki dan na njoj bude objavljena nova pumpa ili izvor, a poanta je da ljudi boce mogu napuniti u kojem god trenutku žele, i da ne moraju kupovati vodu.

OSVOJITE MAKEOVER
Žudite za promjenom? Prijavite se na naš makeover i osvojite CCC cipele i torbicu

A1 izdvaja za Vas

 • schwertransport:

  Kako ce mehanicari, ratari, građevinari, botanicari i td...koji zbog fizickog napora brzo ozedne uzimati vodene kuglice zmazanim rukama....plasticnu bocu otvoris i zatvoris bez obzira na prljavstinu na rukama....gdje ce se skladistiti u ducanu vodene kuglice i kako ce ih trgovci ... prikaži još! prodavat a da je to higijenski zdravo

 • Avatar ludiplavi24
  ludiplavi24:

  A transport će biti pretpostavljam teži nego za jaja i slićno jer imam dojam da će to pucat lakše od kondoma il vodenih balona!

 • Avatar acivij
  acivij:

  "... preko crowdfunding kampanje skupili gotovo 600 funti" .................................................................................................................................................................... Zar toliko?