Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Jednostavna formula otkriva vam koliko dnevno treba popiti vode!

19. lipnja 2017. u 20:37 11 komentara 11378 prikaza
Foto: Thinkstock

Zdravstveni stručnjaci već godinama raspravljaju o tome koliko vode dnevno čovjek treba popiti kako bi zadovoljio potrebe za tekućinom.

Prema pisanju Daily Maila, liječnici iz istraživačkog centra Mayo Clinic iz Minnesote došli su do otkrića kako je muškarcima potrebno najmanje 13, a ženama 9 čaša vode kako bi tijelo normalno funkcioniralo.

Jednostavna formula

Znanstvenici upozoravaju kako je konzumacija vode vrlo bitna jer je ključna u prevenciji mnogih zdravstvenih problema, smanjuje osjećaj umora i glavobolje uzrokovane dehidracijom i slično. No unatoč tome što su široj javnosti poznati svi pozitivni učinci ispijanja vode u dovoljnim količinama ljudi i dalje to ne čine koliko je potrebno.

Upozoravaju ipak kako je tijelo svakog pojedinca različito i sukladno životnom ritmu i aktivnostima zahtijeva različite količine vode tijekom dana pa su smislili i jednostavnu formulu kako izračunati broj potrebnih čaša vode na dan. Svoju kilažu podijelite sa 4,4, pomnožite dobiveni broj s vašim godinama .Broj koji ste dobili podijelite s 56,6 i dobit ćete broj čaša vode koje bi dnevno trebali popiti.

Liječnici uz to predlažu svima koji se aktivno bave sportom da uz količine vode navedenom formulom svakih trideset minuta tijekom vježbanja popiju još pola čaše vode.     

  • calcaneus:

    Nova jedinicna mjera casa ?

  • bljak007:

    Evo, ja izračunao, 18,26 čaša vode na dan, ali mi nije jasno, jesu to čaše od 1dl., 2dl., 2,5dl.,3 dl. ili 3,3.dl. ???????????

  • siskic:

    koje budalaštine...popiješ koliko si žedan.