PREUZIMANJE 76,53 % UDJELA

Najveća akvizicija domaćeg telekoma dosad: HT od Mađara kupio Crnogorski Telekom za 123,5 milijuna eura

Davor Tomašković
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/6
10.01.2017.
u 11:00

Inače, Crnogorski Telekom najveća je telekomunikacijska kompanija u Crnoj Gori koja pruža kompletan spektar fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga

Hrvatski telekom kupio je Crnogorski telekom za 123,5 milijuna eura. Radi se o najvećoj akviziciji HT-a do sada odnosno o prvom velikom koraku u strategiji širenja HT-a i pozicioniranju kao vodećeg telekom igrača u regiji. HT je, naime, danas potpisao ugovor s Magyar Telekomom o kupnji 76,53 posto udjela u društvu Crnogorski telekom, a zaključenje transakcije očekuje se do kraja siječnja 2017. godine. Budući da se radi o transakciji unutar grupe Deutsche Telekom ne treba posebna dozvola crnogorske agencije za tržišno natjecanje. Naime, radi se o dvije neovisne kompanije s istim većinskim vlasnikom, koje su izlistane na burzi i imaju manjinske dioničare, a poslovni potezi neovisni su o većinskom vlasniku.

Dobar posao u Crnoj Gori

Kako kažu u HT-u, ta akvizicija omogućit će izlazak na crnogorsko tržište HT-u, dobavljačima HT-a te drugim kompanijama iz HT grupe, čime se stvaraju pretpostavke i promovira izvoz hrvatskih roba i usluga u Crnu Goru. Pri tome će širenje, s obzirom na to da HT izravno i neizravno generira više od tri posto domaćeg BDP-a, u konačnici imati pozitivan učinak na ekonomsku aktivnost, zaposlenost i prihode države od poreza u Hrvatskoj. Usto, dionica HT-a, smatraju u HT-u, osnovica je razvoja malog dioničarstva u Hrvatskoj, a regionalna akvizicija stvara novu vrijednost za HT i njegove dioničare. U HT-u očekuju da će transakcija imati dobar učinak na poslovanje i rezultate HT-a.

Inače, Crnogorski telekom najveća je telekomunikacijska kompanija u Crnoj Gori koja pruža kompletan spektar fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga. U prvih devet mjeseci 2016. ostvareni su prihodi u iznosu od 69,4 milijuna eura, dok je EBITDA iznosio 24 milijuna eura. Kada se radi o mobilnoj mreži, potkraj trećeg tromjesečja imali su 368,6 tisuća mobilnih korisnika i bili drugi igrač na tržištu s 32 posto korisničke baze u mobilnoj telefoniji, gdje su im najveći konkurenti Telenor i M:Tel, no Crnogorski telekom je na nedavnoj aukciji kupio značajan dio radiofrekvencijskog spektra, za razliku od prvog konkurenta Telenora koji to nije učinio, te će to sada omogućiti superiornu pokrivenost 4G signalom i najveće brzine prijenosa podataka, kažu u HT-u. Sa 140.300 korisnika u fiksnoj telefoniji, Crnogorski telekom je apsolutni tržišni lider s 93,6-postotnim udjelom na tržištu fiksne telefonije. Potkraj 2015. u kompaniji je radilo 588 zaposlenika.

Burza skočila

HT grupa već je prisutna u regiji sa svojom članicom, IT tvrtkom Combis koja je vrlo uspješna u poslovanju u regiji, gdje i ostvaruje gotovo 11 posto udjela u svojim ukupnim prihodima. A kako kažu u HT-u, nastavit će pratiti tržište u regiji i pokušati iskoristiti sve prilike. Naime, regionalno širenje jedna je od najvažnijih sastavnica strategije HT-a. Burza je danas, očekivano, pozitivno reagirala na potez HT-a u Crnoj Gori, pri čemu je Crobex porastao oko 1 posto, na najviše razine u zadnjih šest godina, a cijena dionice HT-a je do kraja dana bila je u plusu 4,68 posto, u jednom trenutku dosegnula je 180 kuna – najvišu razinu od rujna 2013., piše Hina. Istodobno cijena dionica Crnogorskog telekoma lagano je porasla na 2,91 euro.     

Komentara 33

NE
nemanatrag
11:04 10.01.2017.

HT je hrvatski koliko i eskimski..

KU
kupatilo
11:14 10.01.2017.

Sta mi imamo sa Telekomon kadje to Njemacko i kakve veze ima drzava stim.Nije mogla ocuvat nas a sadce kupit kao Crnogorski.

Avatar TAJSAM
TAJSAM
11:16 10.01.2017.

HT je našim novcem kupio novu igračku. odnosno novcem kojim smo preplatili sve neše telefone i mobitelske račune koji su bili puno veći nego je to potrebno, odnosno bili smo opljačkani a oni su kao ostvarili dobit i sad se proširuju. pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije