Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA

Dronovi – novo oružje 
u borbi s komarcima

dron
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Autori: Luka Capar, Hina
11.11.2015.
u 08:52

Nova metoda neće zamijeniti zrakoplove i helikoptere, već će se koristiti za tretiranje manjih vodenih površina

Pojedini dijelovi Hrvatske, posebno Osijek i područje oko slavonske prijestolnice, ljeti su izloženi pravoj najezdi komaraca. U borbi s njima najčešće se koriste konvencionalne metode zaprašivanja iz zrakoplova ili sa zemlje, no već iduće godine mogle bi se, kao u Njemačkoj, primjenjivati inovativne metode zaprašivanja uz pomoć dronova.

Njemačke vlasti u području rijeke Rajne uspješno su testirale letjelicu tešku 12 kilograma koja raspršuje biološki agens koji uništava ličinke komaraca, kaže ravnatelj njemačke udruge za kontrolu komaraca Norbert Becker u Speyeru. Dron će u proljeće početi zaprašivati vodene površine u kojima se komarci množe.

Nova metoda neće zamijeniti zrakoplove i helikoptere, već će se koristiti za tretiranje manjih vodenih površina i moći će prevoziti do 5 kilograma sredstava za uništavanje ličinki.

>> Najveći hrvatski proizvođač softvera okreće se dronovima

>> Todorićev Alibaba kreće najkasnije iduće godine, u planu i dronovi

Komentara 1

GI
Gips
10:20 11.11.2015.

Imat će ugrađene topove malog kalibra od 0,0762 mm i samonavodeće projektile zrak-komarac. U drugoj fazi planira se korištenje mikro krstarećih raketa "TOMISLAV" koji će biti ispaljivani s RC brodića i autića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije