Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revolucija

Najveći hrvatski proizvođač softvera okreće se dronovima

šašić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
09.10.2015.
u 10:45

Veliki sustavi u Hrvatskoj koriste bespilotne letjelice za preciznu poljoprivredu, nadzor iz zraka i 3D modeliranje

IN2 Grupa, najveći proizvođač softvera u Hrvatskoj, širi poslovanje na dronove. Kompanija, za koju radi više od 500 IT stručnjaka, zaposlila je voditelja za poslovna rješenja s bespilotnim letjelicama, što je prva takva funkcija u nas. Tihomir Šašić zasad je jedini u tom segmentu poslovanja IN2 grupe. No, planovi su, kako doznajemo, veliki.

Nije zanimljiv samo novi poslovni segment u koji se odlučio ući domaći softverski div, već i način na koji to radi. Šašić je, naime, u IN2 grupu došao iz lokalnog ureda Microsofta. Tamo je takoreći od početka i jedan je od najzaslužnijih što ta američka kompanija danas ima najveću mrežu poslovnih partnera u domaćoj IT zajednici.

– Isti onaj osjećaj koji sam imao 1980-ih kad su se pojavila osobna računala, da će primjena takve tehnologije eksplodirati, imam i danas za dronove i zato mislim da smo na početku ere dronova – kaže Šašić.

U branši se komentira da primjenu dronova u poslovanju već sada aktivno istražuju Hrvatski telekom, Vipnet, HEP, MUP i Agrokor. Navodno se radi o scenarijima koji uključuju mjerenje i snimanje baznih stanica, nadzor dalekovoda pa čak i preciznu poljoprivredu.

Neslužbeno doznajemo da je IN2 grupa već dobila dva upita o potencijalnoj suradnji. Šašić kaže da je točno da neki veliki sustavi u Hrvatskoj koriste dronove za preciznu poljoprivredu, nadzor iz zraka i 3D modeliranje, ali u preciznije ocjene zasad ne ide. Potvrdio nam je ipak da interes za ovaj biznis vrlo velik.

– U mjesec dana, koliko sam na ovoj funkciji, već su nam se javile tvrtke koje su zainteresirane za sustav upravljanja flotom njihovih dronova – kaže Šašić.

Ističe da se IN2 zasad ne planira baviti prodajom dronova. Umjesto toga cilj je, kaže, raditi na IT sustavima koji će služiti za podršku dronovima u korporativnim okruženjima. Prostor za to je vrlo velik jer dronovi su važan segment sve raširenijeg trenda interneta stvari.

– Naša je želja razviti rješenja koja bi dronove povezala s cloudom i big datom, jer to je prostor za stvaranje novih usluga, a želja IN2 grupe je da ponudimo gotova rješenja za dronove, lokalnu podršku, edukaciju i to sve u paketu – kaže Šašić.

>> Berlinom dominira Internet of Things

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar d-ano
d-ano
22:17 10.10.2015.

koliko znamo ,,a znamo da tehnologija dronova potjece od .....nas,,,,,,sto nebismo to i dalje razvijali,,,,,,,,,kad su nam ameri pokrali ideju i na nasim stvarima razvili njihovu tehnologiju......eto hvala bogu pa se vracamo,,,;""";oluja """""je ... davnoooooooo prosla,,,,,,,,,bravooooooooo naprijed,,,,,

CO
coolman
08:49 10.10.2015.

Ne znam na koji su način dronovi i dali su kontrolirani od sustava kontrole letenja! U tako zvanom G sloju ( do 300 m od zemlje) već je prilična gužva.Sa dolaskom dronova značajno se povećava opasnost od incidenata u zraku, pa sa time i opasnost i na zemlji.

BL
Blomberg
12:04 10.10.2015.

Ako imaju softwer protiv sudaranja jedan sa drugim, onda bi bilo dobro , ali sto je sa dalekovodima ako tamo zapne, ali"prednost" ce biti za lovce koji ce moci vjezbati gadjanje umjesto glinenih golubova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije