Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rusija mu daje azil?

Zatraži li to SAD, Kina će izručiti Snowdena jer ne želi novu krizu

'U.S. National Security Agency whistleblower Edward Snowden, an analyst with a U.S. defence contractor, is pictured during an interview with the Guardian in his hotel room in Hong Kong June 9, 2013. T
Reuters/PIXSELL
11.06.2013.
u 22:05

Trenutačni ugovor SAD-a i Hong Konga jamči izručenje ako Kina smatra da time ne bi bili povrijeđeni interesi njihove vanjske politike

Amerika je na nogama zbog 29-godišnjeg, bivšeg djelatnika CIA-e Edwarda Snowdena koji je naciji, ali i svijetu, otkrio da službeni Washington nadzire internetsku komunikaciju stranih i svojih državljana. Istodobno, svi vodeći svjetski novinari u Hong Kongu ga pokušavaju pronaći, ali njemu se u ponedjeljak poslijepodne izgubio svaki trag. Trenutačno je najtraženiji čovjek na svijetu jer ga, osim američke NSA i CIA-e, najvjerojatnije traže i profesionalni plaćenici (hunter-killer) koji za zamašne dolarske iznose uhite ili ubiju označenu osobu. Washington Post je izvijestio da je gost po imenu Edward Snowden odsjeo u hotelu Mira, ali u ponedjeljak je odjavio sobu i nije poznato je li napustio Kinu.

Snowden je novinaru Guardiana potvrdio da "ne vjeruje u pravosudni sustav u SAD-u te zna da mu neće dopustiti pošteno suđenje. Nije sigurno da je izbor Hong Konga za utočište i objavu tajnih informacija bio mudar potez. Trenutačni ugovor između Hong Konga i SAD-a jamči izručenje ako Kina smatra da se ne bi povrijedili interesi njihove "obrane, vanjskih poslova, važni javni interes ili politika zemlje". The New York Times zaključuje da će Kina pozitivno odgovoriti ako Amerika zatraži izručenje, kako bi se izbjegla "diplomatska kriza." Evan Osnos iz magazina The New Yorker ironično naglašava da je Snowdenov odlazak u Hong Kong da bi progovorio o odanosti prema slobodi govora nešto poput odlaska u Tibet iz odanosti prema budizmu.

Otkriveno je da se Edward Snowden za ulogu zviždača pripremao od veljače ove godine kad je stupio u vezu s Glennom Greenwaldom, novinarom Guardiana, uvjeravajući ga da ima "informacije od velikog interesa". Prvi problem pojavio se jer je Snowden želio komunicirati samo preko PGP enkripcije za koju Greenwald nije imao odgovarajući softver, a u razgovoru za The Huffington Post potvrdio je da nije stručnjak za korištenje takve tehnologije pa su morali polako komunicirati preko pošte kako bi bili sigurni da ih se ne prati. U travnju Greenwald je ipak instalirao potreban softver u svoje računalo i tada je počela izravna komunikacija sa Snowdenom.

>> On je otkrio tajne: Htio bih azil na Islandu, ali završit ću u zatvoru

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije