Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas dan ekološkog duga

Prirodni su resursi za ovu godinu potrošeni!

29.10.2012., Slavonski Brod -  Clanovi udruge gradjana sa zastitnim maskama pozivali su na prosvjed koji je zakazan za 31. listopada, a namjera im je potaknuti vlasnike da investiraju u procistace. Brodjani su ogorceni izjavom ministra Mihaela Zmajlovica
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
08.08.2016.
u 21:50

Dan ekološkog duga datum je kad ljudska godišnja potrošnja prirodnih resursa prekorači ono što Zemlja može obnoviti u godinu dana

Čak pet dana ranije nego lani, čovječanstvo će danas, 8. kolovoza, potrošiti proračun prirodnih resursa za cijelu ovu godinu – upozoravaju iz međunarodne istraživačke organizacije Mreža za globalni ekološki otisak (Global Footprint Network). 

Sječa šuma

Dan ekološkog duga označava datum kad ljudska godišnja potrošnja prirodnih resursa prekorači ono što Zemlja može obnoviti u jednoj godini. U Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode – World Wildlife Fund (WWF) – navode da se to događa zato što u atmosferu emitiramo više ugljičnog dioksida nego što ga naši oceani i šume mogu apsorbirati, iscrpljujemo zalihe ribe i siječemo šume brže nego što se one mogu obnoviti i ponovno izrasti.

U WWF-u kažu da su emisije ugljika najbrže rastući faktor prekomjerne potrošnje i ugljični otisak čovječanstva sada čini 60 posto potražnje čovječanstva od prirode, što se naziva ekološkim otiskom. Navode i da, ako čovječanstvo želi postići zadane ciljeve klimatskog sporazuma, koji je u prosincu 2015. u Parizu usvojilo gotovo 200 zemalja, emisije ugljičnog dioksida morat će postupno pasti blizu nule do 2050., a to zahtijeva drukčiji način života na Zemlji.

– Takav način života nosi brojne prednosti, a da bismo ga postigli, bit će potrebno mnogo truda. Dobra vijest je da je s trenutačnom tehnologijom to ipak moguće i da je dugoročno financijski povoljno. Jedino nam je za to potrebno više političke volje – rekao je Mathis Wackernagel, izvršni direktor Global Footprint Networka.  

Budući da globalna populacija i potrošnja rastu – naročito u odnosu na emisije ugljičnog dioksida – Dan ekološkog duga pomaknuo se od kraja rujna 2000. na 8. kolovoza ove godine, navode u WWF-u. Gleda li se svjetski prosjek, resursi dostupni za život 18 mjeseci potroše se u samo godinu dana.

Trebala bi nam 2,3 planeta

Što se Hrvatske tiče, ona je prvi put zakoračila u ekološki dug 1997. godine.

– Biokapacitet po stanovniku ostao je isti od 1992., ali je ekološki otisak potrošnje porastao tijekom tog razdoblja. Ugljični je otisak porastao za 124 posto u razdoblju između 1992. i 2006., kada je dosegao svoj vrhunac – kaže Martin Šolar, direktor WWF Adrije.

Prema njegovim riječima, kada bi svatko na svijetu trošio prirodne resurse kao prosječni Hrvat, trebala bi nam čak 2,3 planeta da namirimo svoje godišnje potrebe. 

>> Ovako bi mogao izgledati svjetski poredak do 2035. godine

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
22:11 08.08.2016.

a da svatko troši kao prosječni Amerikanac ni dvije galaksije nam ne bi bila dovoljne

Avatar nekakav
nekakav
10:28 09.08.2016.

mi u atomosferu ne emitiramo tako puno co2 kako tendeciozno pišete. jedna amazona u atmosferu ispusti daleko više co2 nego sve ljudske aktivnosti. fosilna goriva inače su produkt vezanja co2 nekad davno. to je jedan prirodni krug co2, i jedanedan čovjek, ma kako god se on trsio, u tome je beznačajan. zemlja, kao i sunčev sustav, prolazi kroz periodičke promjene. i bez čovjeka je bilo više co2. btw. jeste se ikad zapitali zašto se taje podaci kolko co2 ispusti čovjek, a kolko sama priroda, npr. oceani? čovjek je krivac za manje od 0,4% ispuštenog co2. a vodena para, ključna za efekt staklenika (ključna jer je ima najviše i njezin kapacitet u efektu nadaleko nadilazi sve cox, nox....) je nešto na što čovjek ne utječe. neka veliki zagovornici teorije zagrijavanja vele nešto o dokazima o zagrijavanju planeta. pa nas neka pouče o razlozima zašto je do zagrijavanja došlo par tisuća godina nakon što je došlo do povećanja co2 u atmosferi.... bezveze se mlati prazna slama. sve je ovo veliki biznis. nakon što se zapad obogatio i razvio na jeftinim gorivima. a 'nerazvijeni' ih počeli sustizati i biti im konkurencija i doma, sad su ta goriva prljava. i ajmo sad propagirati zaštitu okoliša, na račun zaustavljanja razvoja nerazvijenih. radi koltana u kongu bjesni rat 30 godina. krče se prašume kako bi se došlo do minerala o kojemu ovise profiti velikih zapadnih kompanija u 'pametnim telefonima' tipa applea, samsunga (da, zapadna je to firma). čemu nam sada uvaljuju osjećaj krivnje? ove smo godine par dana prije nego prošle potrošili sve što je zemlja mogla proizvesti cijele godine? svašta. u jednoj minuti sunce nam preda energija za kolko vremena naše potrošnje? rušenje šuma vas zabrinjava? prestanite kupovati namještaj od masivnog drveta, općenito prestanite biti potrošačko društvo. ne trebate kuhinju mijenjati svakih 6 godina. spavajte na istom krevetu 30 godina. vozite auto 20 godina. mobitel mijenjajte svakih 5. a koje su to naše potrebe? 300 lit vode dnevno? sa 2 litre živi sasvim uredno milijarda afrikanaca. a u automobilima se vozimo uglavnom sami. željeznicu smo sasvim izbacili. potičemo i plaćamo djeci prijevoz u školu autobusom, ne vlakom. za vlak bi barem malo hodali. autobusi su privatni, dok su željeznice 'naše'. na taj način bi se povećali prihodi željeznice i smanjila izdvajanja iz drugih izvora. autobusi ionak zagađuju, ne... al idu ćešće. na vlak čekaš. učimo djecu strpljenju. neka zapad prvi napravi korak. el. automobili su divota, al postoji razlog zašto ih nema sto godina. prvi automobili su bili električni, inače. neka mi netk oveli kako će amerika živjeti u svijetu u kojem neće biti potražnje za naftom, a to znači ni za dolarima, kojima se plaća nafta?

Avatar nekakav
nekakav
12:01 09.08.2016.

skoro sam zaboravio. ništa nije potrošeno. niti uništeno. drveće raste i dalje (pogledajte oko sebe kolko ima zapuštenih imanja, sve je obraslo). vi gledate podatke koje netko jako marljivo fabricira i prilagođava ih. pa je tako sasvim izgledno da smoa smo već svu dostupnu vodu popili. nafte ima još za samo 40-ak godina. plina za 90. tak ose pisalo početkom 80-ih. a sad znate koja je godina? i dalje nafte ima dovoljno za narednih barem 50 godina, plina čak za 150, ugljena za 300, urana za nuklearke 500 god, i tako dalje. nije čovjek glavna faca na ovoj zemlji. on si utvara da je to. priroda je ta koja igra igru. a mi na nju nemamo utjecaja. ma kolko god mi sebi umišljali da smo sada nakon dinosaura baš mi glavni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije