Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjedinjene države

Osumnjičeni teroristi iz Gunatanama sele se u zatvor u Illinoisu

Guantanamo
AFP
15.12.2009.
u 18:47

Zatvor u Thompsonu će prihvatiti do 90 zatvorenika, a još se ne zna gdje će američke vlasti premjestiti ostalih 215 zatvorenika iz ozloglašenog zatvora na Kubi.

Dio zatvorenika iz zatvora u zaljevu Gunatanamo bit će premješten u zatvor u Thompsonu u američkoj saveznoj državi Illinois. U tu će kaznionicu visoke sigurnosti stići između 35 i 90 zatvorenika osumnjičenih za terorizam. No jošse uvijek ne zna gdje će biti smješteno preostalih 215 zatovrenika, pa će rok za zatvaranje Guantanama sa 22. siječnja biti pomaknut za čak nekoliko mjeseci. Zanimanje za prihvat zatvorenika pokazali su i zatvori u Coloradu i u Montani.

Za Bijelu je kuću  zatvaranje Guantanama od vitalne važnosti za nacionalnu sigurnost, pa je izuzetno važno da proces prebacivanja osumnjičenih bude što prije okončan. Iako su europske zemlje dosad odbijale svaku pomoć Sjedinjenim Državama oko zatvaranja ozloglašenoga zatvoreničkog kampa na Kubi, sada postoje naznake da bi neke zemlje mogle preuzeti određen broj zatvorenika.

Ključne riječi

Komentara 5

AN
Antun1973
19:06 15.12.2009.

Bolje da ih sele na mars, i da im tamo sude. Pa nece nikome vise nauditi

OB
-obrisani-
19:08 15.12.2009.

Obmana ,zasto ne zatvoris Guantanamo Bay i vratis ga Kubancima cije je to zemlja .A kad si vec kod vracanja nemoj zaboraviti pola Meksika,Hawaii-je i Diego Garcia........................kad je bilo potrebno sagraditi veliku vojnu bazu Diego Garcia usred indijskog oceana‭ ‬1971,‭‭ ‬jednostavno smo uhitili sve‭ ‬Chagossians stanovnike i protjerali ih‭ ‬2000‭ ‬kilometara dalje na‭ ‬Mauritius i Seychelles,‭ ‬bez ikakve naknade a potom smo im plinom podavili sve macke i pse.‭ ‬A tek onako demokratski nismo dozvolili novinarima da prisustvuju pa nitko za to etnicko ciscenje nije ni cuo.‭ Pogledaj:David Vine,‭ ‬ profesor antropologije na‭ ‬American University i pisac‭ ‬“Island of Shame:‭ ‬the‭ ‬Secret History of the U.S.‭ ‬Military on Diego Garcia(Princeton‭ ‬University Press‭)‬.‭”

OB
-obrisani-
19:14 15.12.2009.

U Gantanamo Bay je rijetko koji taliban prisjetite se inkvizicije kada su prokazivali one (vecinom zene) koje im se nisu svidjale......... u Afganistanu su dobivali nagradu od $ 5,000 za svakog prokazanog talibana.....$5,000 je tamo velik novac i lako jec i lako je bilo okriviti bilo koga (uglavnom ni krive ni duzne) i pokupiti nagradu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije