Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Košarka

U Klovićevim dvorima predstavljena autobiografija Krešimira Ćosića

Radi se o dobroj literaturi, životnoj pa čak i filozofskoj raspravi u kojoj se propituje odnos čovjeka prema sredini, društvu i vjeri. Ovo nije knjiga samo za ljubitelje košarke nego i za ljubitelje pisane riječi, naglasio je zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Mislav Šimatović
23. svibnja 2019. u 22:36 2 komentara 1786 prikaza
Krešo Ćosić
Pogledajte galeriju 1/44

Autobiografija koju smo čekali 35 godina, priča o legendarnom hrvatskom košarkašu Krešimiru Ćosiću (1948. - 1995.), predstavljena je u atriju Klovićevih dvora. Krešine zapise, pisane i tonske, za objavljivanje je pripremila njegova kćer Ana (rođena 1983.), izvršni i grafički urednik knjige je Alan Čaplar, a nakladnici su Udruga Dani Krešimira Ćosića iz Zadra i Večernji list.

Krešo Ćosić Nema ga već 23 godine Krešimir Ćosić – sportaš i čovjek ispred svoga vremena

Treba li spomenuti da je Krešo i na ovaj način još jednom okupio našu sportsku i društvenu elitu, bili su ondje i Mate Granić, Zlatko Mateša, Mirko Novosel, Andro Knego, Zoran Čutura, Danko Cvjetičanin, dr. Ivan Fattorini i mnogi drugi, a nazočna je bila i cijela obitelj Ćosić: supruga Ljerka, kćeri Ana i Iva te sin Krešimir Petar.

- Mislila sam da će biti lakše, da ću posao obaviti u šest mjeseci, no proteglo se to na tri godine rada. No, na kraju mislim da se trud isplatio. Bilo je i malih problema, ponekad nisam bila sigurna što je htio reći, zapetljala bih se u priču, mi mladi nismo doživjeli te godine, ali na kraju je sve ispalo dobro - kazala je Ana Ćosić Pajurin.

Krešo Ćosić
1 / 40
Predstavljena autobiografija Krešimira Ćosića “Igraj, vjeruj, živi!”

- Naišli smo na uzbudljivu ljudsku priču, toplu i iskrenu. Toliko nabijenu emocijama da sam čitajući je na više mjesta zaplakao. Krešu znamo kao košarkaša i diplomata, a sada ga upoznajemo i kao književnika. Nije to samo nizanje podataka, Krešo je i iskren i duhovit -  napomenuo je urednik Alan Čaplar.

Večernji list odgovorio je svojoj društvenoj ulozi, pa kad se pojavila ideja o Krešinoj autobiografiji, dvojbi nije bilo. 

- Knjiga o liku i djelu jednoga od najvećih sportaša naprosto je "roba" koju morate imati. Radi se o dobroj literaturi, životnoj pa čak i filozofskoj raspravi u kojoj se propituje odnos čovjeka prema sredini, društvu i vjeri. Ovo nije knjiga samo za ljubitelje košarke nego i za ljubitelje pisane riječi  - naglasio je zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Mislav Šimatović. 

O Kreši su govorili njegovi suigrači Rato Tvrdić i Nikola Plećaš, njegov veliki sarajevski prijatelj Bogdan Tanjević i Dino Rađa kojega je Krešo ubacio u reprezentaciju Jugoslavije. 

Krešo Ćosić DRUkČIJI OD DRUGIH Evo zašto je Krešimir Ćosić odbio NBA i bogatstvo kojim su ga mamili

-  Jednom smo u Americi Divac, Paspalj i ja zakasnili na ručak. I Krešo nas je kaznio na zanimljiv način: kad smo svi otišli u jedan šoping centar, nas trojica smo morali ostati vani. Nakon sat vremena pomislili smo "ma centar je velik neće nas vidjeti" i ušli unutra. No, Krešo iskočio iza jednog kantuna i uz osmijeh nam rekao: A ne, vi nećete ući - prisjetio se Rađa.   

A da se radi o pitkom i zanimljivom štivu, koje se gotovo čita bez daha uvjerili smo se i letimičnim listanjem. Pa, tako na stranici 311. Krešo opisuje zbivanja iza kulisa velikog trijumfa na OI u Moskvi 1980. gdje su se Ćosić, Slavnić, Dalipagić, Delibašić, Jerkov, Skroče, Knego, Nakić, Radovanović, Krstulović, Kićanović i Žižić okitili zlatnom medaljom.   

Krešo Ćosić AUTOBIOGRAFIJA VELIKANA Pustio sam kosu i brkove da bih sličio hipijima

"Moj osobni sportski dosje obogaćen je neuobičajenim podatkom da smo igrali osam utakmica, a ja sam sedam puta pozvan na doping-kontrolu. Svaki je put u šeširu bilo 12 imena, a sedam su puta uspjeli izvući baš mene. Možda im je bilo sumnjivo što se u svojim godinama mogu tako dobro kretati. Gotovo da sam se sprijateljio s liječnicima i sestrama, kojima je već bilo smiješno vidjeti da stalno dolazim na kontrolu. Bilo bi suviše da sam se pojavio i samo dva puta. U redu, nije ni to bio osobit problem, ali kako dati dovoljno urina nakon utakmice? Liječnici su me nudili pivom, ali ja ne pijem, a osim toga, za sutrašnju bih utakmicu bio "grogi". Na silu sam pio narančadu i doista je zamrzio - morao sam popiti po 12 do 15 bočica." 

I zato, hvala ti, Krešo, što si pribilježio sve te zanimljivosti i dogodovštine. I hvala tvojoj Ani što se "uvalila" u sve to i pripremila za objavljivanje.  

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?