Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO NAS ČEKA OD 1.7.

U Europskoj uniji hrvatskom sportu može biti samo bolje!

Veslanje, portal
Igor Kralj/PIXSELL
30.06.2013.
u 14:01

Nakon što su ušli u Europsku uniju, u Ljubljani su dobili 100 milijuna eura. I tim su novcem pametno raspolagali, obnovili su olimpijski centar na Planici te uredili staze za skijaško trčanje na Pokljuki gdje trenira Fak

Hrvatska će u noći na ponedjeljak i službeno postati 28. članica Europske unije. Hrvatskom sportu može biti samo bolje, a nikako gore. Iako nekih dramatičnih promjena zapravo i neće biti. Nešto rječitiji bili su u Hrvatskom olimpijskom odboru.

HOO je spreman za EU

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša još je u predizbornoj kampanji najavljivao značajne projekte koji bi bili financirani iz europskih strukturnih fondova. Danas kaže:

– Velikih promjena neće biti jer se mi već dugo bavimo usklađivanjem s EU. Sudjelujemo na sastancima europskih olimpijskih odbora koji imaju ured u Bruxellesu. Ne možemo si dopustiti luksuz da imamo svog čovjeka tamo, ali unutar HOO-a imamo Ured za europske projekte. S ponosom mogu reći da nitko ne zna više o europskim projektima nego što znamo mi i potpuno smo spremni za trenutak kad će Hrvatska i formalno ući u EU. Mogućnosti su ogromne, što se najbolje može vidjeti na primjeru Slovenije, čiji nam je olimpijski odbor jako puno pomogao i na tome smo Slovencima zahvalni. Nakon ulaska u EU Slovenija je dobila 100 milijuna eura i tim novcem sagradila značajne objekte sportske infrastrukture: olimpijski centar na Planici, sportski centar Pokljuku, u kojem trenira i Fak, obnovljeni su sportski sadržaji na Pohorju, sagrađeno je ili obnovljeno nekoliko dvorana i bazena. Mogućnosti su velike, mi smo spremni, znamo što treba napraviti i vjerujem da Hrvatska može iz toga puno dobroga izvući.

A koji će biti naši projekti?

– Ima ih više, u Zagrebu bi nam, primjerice, najzanimljiviji bio projekt Zagrebačkog sportskog centra koji bi obuhvatio Jarun, Mladost i Kineziološki fakultet. Interesira nas i obnova Bjelolasice koja po svim kriterijima može ući u takve projekte.

Obnoviti sport u Vukovaru

Znači Bjelolasica nije potpuno propala?

– Ne. Ministarstvo također ulaže velike napore, tako da vjerujem da će se problem riješiti. Bjelolasica po svim parametrima – razvojnog debalansa regije, turizma, infrastrukture, športa i rekreacije – može kandidirati za novac iz europskih fondova. Naravno, interesira nas i projekt ZŠS-a na Silbi gdje kanimo sagraditi novi sportski kamp na moru. Spremni smo pomoći i drugim našim gradovima, iako mi nećemo biti investitori.

Je li vam se neki od tih gradova najavio?

– Razgovarali smo o Vukovaru. Ondje postoje projekti gradnje bazena, obnove sportsko-rekreacijskog centra, u sklopu kojega bi bio i nogometni stadion, te uređenje veslačkog kluba, jednoga od najstarijih na ovim prostorima. Gradonačelnik Željko Sabo vrlo dobro razumije tu problematiku i kamo sreće da taj projekt što prije počne

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije