Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi igrač plavih

Sušić: Nije mi jasno kako je Dinamo mogao pustiti Juniora

08.08.2017.
u 11:55

Dinamo već razgovara s Juniorom o produljenju ugovora, kaže direktor Svetina.

Dinamo, još uvijek daleko od vrhunske forme, ali s očitim napretkom u izvedbi pod novim trenerom Marijem Cvitanovićem, u ovom trenutku pokazuje simptome nečega što struci vjerojatno nije drago – ovisnost o raspoloženju samo jednoga igrača.

Danas je Dinamov čovjek odluke i nesvakidašnje i gotovo neobjašnjive transformacije 28-godišnji čileanski napadač Junior Fernandes; prije pola godine pokunjen i otpisan, a danas preporođen, nadahnut, nezaustavljiv i, začudo, pitom kao janje.

Pravi nogometni šmeker teško može odoljeti Juniorovim čarima, čak i pod cijenu hrvanja s njegovom hirovitošću, kao što je to svojedobno činio Zoran Mamić.

Istodobno, Fernandesov uzlet opasno baca sumnju u vjerodostojnost trenerske diplome Ivajla Peteva, koji se, kao po Kekovoj narudžbi, prošle zime olako odrekao Čileanca i u korijenu sasjekao Dinamove šampionske ambicije. Ali, iako je to preteška priča za Dinamo i ne uklapa se u ovaj kontekst, nije naodmet periodično im natrljati nos: kako je uopće bugarski opsjenar dospio na Dinamovu klupu i još gore – kako su mu, bez ikakvoga konkretnoga povoda, zimus produljili ugovor, a potom ga još pustili da odradi ljetne pripreme i nanese još veću štetu plavima?

1/20

No, vratimo se junaku ove priče, Junioru Fernandesu. Kakav se to ‘klik’ dogodio u proteklih pola godine i kako je ‘ludi’ Čileanac odjednom postao asket i spartanac, omiljeni lik svlačionice koji treneru ne ostavlja nikakvu dvojbu oko svoga statusa?

– Iskreno, kada sam vidio Juniora Fernandesa na djelu, bio sam iznenađen kako je Dinamo uopće mogao pustiti takvoga igrača – kazao nam je dojučerašnji Juniorov trener, legendarni bosanskohercegovački as Safet Sušić, šef struke turskoga Alanyaspora.

Ništa me se nije pitalo

Sušić kaže kako on prošle zime nije sudjelovao u dovođenju Juniora u Tursku.

– Uprava kluba odradila je taj posao istodobno kada je dovodila i mene pa se mene o Fernandesu ništa nije pitalo. Ali, pitalo me se na kraju sezone, kada sam svojima u Alanyasporu naglasio da trebaju učiniti sve kako bismo i nakon odrađene posudbe zadržali tog igrača. No oni nisu mogli odraditi taj posao budući da je Dinamo tražio preveliku odštetu – kaže nam Sušić.

Naglašava kako ga je Junior Fernandes osvojio svojim pristupom i profesionalnošću, još više nogometnim kvalitetama.

– Do mene su došle priče o njegovu nezgodnome karakteru, no ništa od tih njegovih navodnih mana nije isplivalo na površinu. S Juniorom nisam imao nikakav problem u komunikaciji, on se ponašao profesionalno, bio je redovit na treninzima, uklopio se odlično u momčad, nikada nije postavljao nikakva pitanja. Na primjer, znate kako neki igrači ne vole biti zamijenjeni kad su u top-formi i kada rješavaju utakmice, a iako sam ga nekoliko puta znao povući s travnjaka iz taktičkih razloga, on u tome nije vidio nikakav problem. Bio je pravi profesionalac posvećen svojim obvezama – nastavlja Safet Sušić.

Šut s obje noge

Čime vas je Junior impresionirao na travnjaku?

– Ma on je izuzetan, moderan, silovit napadač, ima strelovitu brzinu, šut objema nogama, izvrstan je u igri glavom. Kompletan igrač, baš po mom ukusu – zaključio je Sušić, kod kojega je Junior u 14 proljetnih nastupa za Alanyaspor (12. mjesto na kraju sezone) u turskome prvenstvu postigao šest pogodaka i dodao tri asistencije.

A kakva je uopće Fernandesova budućnost u Dinamu? Naime, ugovor mu istječe u lipnju sljedeće godine, a novi još nije na vidiku. Je li to zbog njegovih astronomskih primanja od 900.000 eura godišnje? Dinamov direktor Tomo Svetina tvrdi kako je klub već poduzeo korake kako bi zadržao Čileanca.

– Da nam je njegova plaća opterećenje, ne bismo već s njim započeli razgovore o produljenju ugovora. To se, naravno, ne može dogoditi preko noći, jer to nije jednostavna priča, no mi želimo zadržati Fernandesa i učinit ćemo sve da se to i dogodi. Pod kojim uvjetima? To ćemo tek vidjeti – dodao je Svetina.

Možda prevaga za ostanak Fernandesa u Zagrebu bude i njegova supruga, Marta Marija Fernandes, s kojom je u braku od lipnja prošle godine i čije je prisustvo u Juniorovu životu sigurno pozitivno utjecalo na veliki karakterni preobražaj čileanskoga nogometaša. Junior Fernandes kod Marija Cvitanovića ove je sezone imao punu minutažu u svih šest nastupa, postigavši dva pogotka, ali istodobno nametnuvši se kao jedini Dinamov igrač koji se u stanju oduprijeti kolektivnom grču kreativnosti. Toj razini nitko se u Dinamovim redovima ovoga ljeta još nije približio. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije