Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORT PO SPORT

Stigla još jedna zabrana za transrodne osobe, diljem svijeta pljušte reakcije

FILE PHOTO: LGBTQ activists and supporters block the street outside the U.S. Supreme Court as it hears arguments in a major LGBT rights case in Washington
JONATHAN ERNST/REUTERS
21.06.2022.
u 13:02

"Odgovornost IRL-a je uspostaviti ravnotežu između prava pojedinca na sudjelovanje s uočenim rizikom za druge sudionike i osigurati da svi imaju priliku iznijeti svoje argumente", stoji u priopćenju Međunarodne ragbi lige

Međunarodna plivačka federacija izglasala je prije dva dana ograničenja za sudjelovanje transrodnih sportaša u elitnim ženskim natjecanjima i formirala radnu skupinu za uspostavljanje otvorene kategorije za njih u nekim natjecanjima. A sada je sličnu odluku donijela i Međunarodna ragbi liga (IRL) koja je transrodnim igračima zabranila pristup ženskim natjecanjima dok upravno tijelo ne istraži svoju politiku uključivanja.

"Odgovornost IRL-a je uspostaviti ravnotežu između prava pojedinca na sudjelovanje s uočenim rizikom za druge sudionike i osigurati da svi imaju priliku iznijeti svoje argumente", stoji u priopćenju, a prenose australski mediji.

No, ova je odluka izazvala kritike zagovornika prava transrodnih osoba.

- Opće zabrane ženama koje su trans da igraju protiv drugih žena riskiraju kršenje međunarodnih načela ljudskih prava nediskriminacije - rekla je Anna Brown, izvršna direktorica Equality Australia.

Prava transrodnih osoba postala su tema za razgovora nakon što je plivačica sa Sveučilišta Pennsylvania Lia Thomas postala prva transrodna NCAA prvakinja u povijesti Divizije I nakon što je ranije ove godine pobijedila na 500 jardi slobodnim stilom za žene.

To je uslijedilo nakon što je novozelandska dizačica utega Laurel Hubbard postala prva transrodna sportašica koja se natjecala na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine.

Brojni sportovi posljednjih mjeseci razmatraju svoju politiku uključivanja, posebno nakon što je Međunarodni olimpijski odbor ranije ove godine donio odluku da politiku sudjelovanja koje reguliraju transrodne sportaše treba biti određena za svaki sport posebno.

>> Pogledajte i razgovor s Peterom Schmeichelom

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Tombstone
Tombstone
16:12 22.06.2022.

Problem je jednostavno rijesiti. Treba im priznati sve sto traze, i formirati takmicenja u transrodnoj kategoriji uz musku i zensku. Pa bi uskoro uvidjeli da njihova takmicenja nitko ne prati, svi woke sponzori ubrzo bi uvidjeli da bacaju novac i sto je najbitnije broj transrodnih sportasa rapidno bi se smanjio. Pisem sportasa jer uvijek su u pitanju muskarci koji su usput uvijek u muskoj konkurenciji pri sivom dnu po rezultatima. Dosad jos nije zabiljezena niti jedna zena koja se osijecala muskarcem i zeljela natjecati u muskoj konkurenciji.

BI
Biouskoli91
13:43 21.06.2022.

Bravo, bilo je i vrijeme.

DU
Deleted user
22:14 21.06.2022.

Ako ne stave zabranu mogu ocekivati u buducnosti cijele zenske ekipe transrodne osobe. Jednostavna cinjenica, sve vise i vise ima transrodnih, a muski vs zensa u sportu se zna tko ce biti jaci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije