Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Engleski majstor

Snookerski genij: Ronnie 0’Sullivan - ludi genijalac

18.12.2017.
u 16:28

Jedan je od najboljih igrača u povijesti, a briljantnim igranjem i osebujnim stilom privlači fanove diljem svijeta

Za svaki je sport dobro da ima karizmatičnu ličnost koja privlači mase, a u svijetu snookera to je Ronnie O’Sullivan (42). Engleski majstor pet je puta bio svjetski prvak i rekordnih 13 puta napravio maksimalni skor od 147 bodova.

Jedan je od najboljih igrača u povijesti, a briljantnim igranjem i osebujnim stilom privlači fanove diljem svijeta.

Roditelji imali seks-shop

Primjerice, za maksimalni break mu je 1997. bilo potrebno samo pet minuta i 20 sekundi što je rekord koji će netko teško nadmašiti. U karijeri je samo od nagrada na turnirima zaradio više od 10 milijuna eura pa sve ovo zvuči kao idila jer čovjek radi ono što voli i odlično zarađuje.

No kod Ronnieja nije baš tako jednostavno. Paralelno s majstorijama za stolom, O’Sullivan ima i drugu stranu zbog koje je vjerojatno toliko zanimljiv. U njemu kao da se bore dva Ronnieja, jedan je snookerski genij, a drugi temperamentan, žestok, ali i nesiguran u sebe. O’Sullivan se borio s depresijom, imao je problema s alkoholom i drogama i stalno najavljivao da će se povući iz snookera.

– Bio sam svjetski prvak 2004., ali se nisam osjećao najbolje. Prva stvar koju bih tijekom svojeg najtežeg razdoblja morao napraviti jest ujutro zapaliti džoint. Bez toga sam se osjećao paranoično i nelagodno. Znao sam pušiti džoint i onda popiti 15 piva tijekom noći. Zvuči jako puno, ali nije kad ste na drugim stvarima. Možete piti cijelu noć ako uzimate stimulanse. A onda uzimate stimulanse jer ste pili – priznao je O’Sullivan.

Na kraju je bio prisiljen potražiti stručnu pomoć te se uspio izvući.

Okruženje u kojem je rastao zasigurno je utjecalo na Ronnieja. Otac i majka vodili su lanac seks-shopova u Londonu i na tome zaradili milijune, no otac mu je 1992. završio u zatvoru nakon što je u noćnom klubu nasmrt izbo čovjeka. Izašao je tek 2009. godine. Ronnie je na kraju bio prepušten sam sebi jer mu je i majka godinu dana provela iza rešetaka zbog izbjegavanja plaćanja poreza. O’Sullivan je jako vezan uz oca pa je njihov ponovni susret bio jako emotivan.

– Mrzio sam snooker. Igrao sam samo da bi me otac mogao gledati iz zatvorske ćelije – rekao je O’Sullivan.

U međuvremenu je eksperimentirao s islamom kako bi pronašao unutrašnji mir, a mediji su pisali da je postao musliman. No demantirao je to.

– Nisam musliman, ali sam sretan što imam prijatelje muslimane koji su uz mene. Da, zainteresiran sam za islam, ali sam isto tako zainteresiran za budizam i kršćanstvo – objasnio je.

O’Sullivan, trenutačno drugi igrač svijeta, u proteklih 25 godina rušio je brojne rekorde i oduševljavao igrama, no u njemu se javljao onaj drugi Ronnie koji je u isto vrijeme stvarao probleme i šokirao. Dugačak je popis njegovih skandala pa ćemo nabrojiti samo neke.

Morao igrati u tenisicama

Nedavno je meč na English Openu u Barnsleyu igrao u tenisicama umjesto u cipelama jer se žalio na istegnuti gležanj. Organizatori su ga upozorili da je to protivno strogim pravilima, na što je Ronnie mirno odgovorio:

– U redu, onda ću se povući s turnira.

Organizatori, dakako, nisu mogli dopustiti da ostanu bez velike zvijezde pa je kompromisno dogovoreno da će nastupati u crnim tenisicama. Na istom turniru dao je jednoj navijačici koja se probila pokraj osiguranja da pokuša ubaciti posljednju kuglu.

Na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu namjerno je umjesto crne ubacio ružičastu kuglu čime je odbio ostvariti maksimalnih 147. Ako si u nečemu najbolji na svijetu, nemoj to raditi besplatno, misao je kojom se vodi. Naime, nije bio zadovoljan novčanom nagradom od 15.000 funti koja se dobije za maksimalni break.

– Ne shvaćam ovo previše ozbiljno, volim se zabavljati – rekao je O’Sullivan iako mnogi igrači sanjaju o maksimalnom breaku. Primjerice, trenutačno najbolji igrač svijeta Mark Selby to je napravio samo dva puta u karijeri.

Jedan od najšokantnijih trenutaka O’Sullivan je priredio 2006. U meču protiv Stephena Hendryja gubio je 4:1 i vodio 24:0 u šestom frameu. Onda je promašio jednu kuglu zbog koje se želio ostaviti snookera. 

Komentara 1

NI
nino09
21:50 18.12.2017.

to ronny

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije