Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 19 GODINA

Slavni Hrvati kiksali kao igrači pa Turcima 'vratili' u trenerskim ulogama

Susret 5. kola ABA lige između Zadra i Splita
Marko Dimic/PIXSELL
30.11.2020.
u 10:40

Hrvatski izbornik Mršić i njegov asistent Mulaomerović uzvratili su kolegi Eneu koji je bio igrački član Turske koja je 2001. protiv Hrvatske preokrenula "minus 19" iz 27. minute četvrtfinala Eurobasketa

Iza četiri uzastopne pobjede Hrvatske u kvalifikacijama za Eurobasket stoje dvojica bivših cibosa i reprezentativaca, Veljko Mršić (49) i Damir Mulaomerović (46). Mršić kao glavni strateg, a Mulaomerović u ulozi prvog pomoćnika.

Tri godine stariji Mršić bio je akter osvajanja posljednje hrvatske medalje. Upravo je on s 20 koševa bio i naš najbolji strijelac u dvoboju za broncu s Grcima igranim u Ateni 1995. Već na sljedećem velikom natjecanju (OI u Atlanti 1996.), kada Mršića nije bilo zbog ozljede, u reprezentaciju ušao je Mulaomerović koji je bio motor reprezentacije idućih osam godina.

Najtraumatičnija utakmica

Najtraumatičniju utakmicu svog naraštaja obojica su odigrala u rujnu 2001. upravo u Istanbulu, pod vodstvom izbornika Ace Petrovića, a s njima je tada svlačionicu dijelio i današnji glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza Joke Vranković. A to je onaj teško zaboravljivi okršaj s Turcima u četvrtfinalu Eurobasketa. Unatoč vodstvu s 19 koševa u 27. minuti, Hrvatska je izgubila, i to u produžetku.

S obzirom na to da smo bili svjedoci tog nemilog događaja, kada su Turci sada u petak počeli smanjivati prednost Hrvatske, pomislili smo – pa neće se valjda povijest ponoviti. Nešto slično prostrujalo je mislima i izbornika Veljka Mršića:

– Kada su Turci u nastavku počeli smanjivati našu prednost, a ona je u prvom dijelu iznosila i 25 koševa, proletjelo mi je to kroz glavu. No, Hrvatska danas igra bolje u obrani nego što je igrala tada pa se to nije dogodilo. Razgovarali smo Mula, Joke i ja o tome i uspoređivali današnji i tadašnji sastav Turske, pa tako i naš sastav. Turska je tada bila puno jača nego što je sada, a ja bih rekao i naša reprezentacija jer je bila sastavljena od najboljih igrača u tom trenutku.

Svoja sjećanja na tu utakmicu ispričao nam je i Mulaomerović koji je u tom susretu igrao svih 45 minuta i postigao 22 koša:

– Bila je to jedna od najnevjerojatnijih utakmica koju smo Veljko, Joke i ja ikad igrali. Igralo se pred 15 tisuća ljudi koji su Turcima dali neku posebnu snagu. To je mogla biti prekretnica našeg naraštaja jer bismo s pobjedom u polufinalu išli na Nijemce. Kada me pitaju za kojim izgubljenim utakmicama najviše žalim, uvijek spomenem tu, kao i onu protiv Olimpije u Euroligi u Zagrebu kada nam se otvarao put prema Final Fouru.

I za Mršića je to jedan od neprežaljenih ishoda:

– To je jedna od rijetkih utakmica koje se često prisjetim. Imali smo odličnu momčad koja je na tom Eurobasketu pobijedila branitelja naslova Italiju, a Turcima smo držali školu košarke sve do posljednjih 11 minuta. U ritmu u kojem smo bili, pobijedili bismo i Njemačku i osvojili medalju, a i kvalificirali bismo se za Svjetsko prvenstvo u Indianapolisu. Nažalost, u hrvatskoj košarci se previše priča o propuštenim prilikama, a premalo o onome što je pred nama.

Roko može naučiti od tate

No, kako je povijest učiteljica života, tako je Mršić svojim dečkima prenio pouku iz vlastita primjera:

– Da ne bi desetljećima sanjali neku situaciju, igračima uvijek govorim koliko je bitno zagrađivanje na skoku, a mi tada nismo ušli u polufinale zbog jednog zagrađivanja. Učite na mojoj pogrešci. Zapravo, kada sam prije par godina gledao tu utakmicu vidio sam da to i nije bila baš moja pogreška, no mogao sam otići i pomoći u borbi oko te lopte, da je Turkcan ne uhvati, a ne gledati. A ja sam stajao i gledao.

Tu utakmicu zacijelo pamti i Nikša Prkačin koji je tada napravio nesportsku pogrešku koja je podigla publiku na noge, a ona je pokrenula lavinu i preokret. Njegov sin Roko (18), koji je upravo protiv Turske debitirao za nacionalnu vrstu, iz tatine prenaglašene reakcije ima što naučiti.

Spektakularni preokret pamti i turski izbornik Orhun Ene koji je tada bio igrač Turske, ali nije igrao, no zacijelo će više pamtiti tu utakmicu jer je trenerski tek preuzeo reprezentaciju i doživio debakl. Od kolega Mršića i Mulaomerovića koji danas protiv Švedske (18 sati) imaju priliku pečatirati hrvatsku vizu za Eurobasket. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije