Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKO PRVENSTVO

Obrvan: Želja mi je izboriti Rio... Vujović: Ja bih finale s Hrvatima

Veselin Vujović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
16.01.2016.
u 22:10

'Nećemo igrati u kvalifikacijama samo ako Mađarska ili Švedska budu europski prvaci. Moguće je, ali mi se čini da će to biti teško pored Poljske, Francuske, Danske ili Španjolske.'

Pored Željka Babića, hrvatskog izbornika, na Europskom rukometnom prvenstvu u Poljskoj pomno ćemo pratiti rad još dvaju trenera – našeg Ivice Obrvana koji vodi Makedoniju i Veselina Vujovića, trenera PPD Zagreba koji će voditi Sloveniju. Cijeli tekst pročitajte u sportskom tjedniku Max.

Ne brinite za Francusku

Baš su njih dvojica odmjerili znanje u dvije prijateljske utakmice Slovenije i Makedonije uoči EP-a. I u Krškom (28:28) i u Celju (23:23) završilo je neodlučeno.

Kakve su bile utakmice?

– Pa prijateljske. Bitno je bilo da se nitko ne ozlijedi, a nama su poslužile da uigravamo neke varijante, da isprobavamo neke igrače – rekao je Ivica Obrvan.

Nekadašnji trener Gorenja, Medveščaka i Zagreba, danas trener francuskog Chamberyja, Ivica Obrvan, vodit će Makedoniju treći put na velikim natjecanjima. Debitirao je 2014. godine kao izbornik Makedonije na Europskom prvenstvu u Danskoj. Prošli su Makedonci prvi krug pobijedivši Austriju (22:21), igrajući neodlučeno s Češkom (24:24) i izgubivši od Danske (21:29). U drugom krugu izgubili su sve tri utakmice – od Mađarske (25:31), Islanda (27:29) i Španjolske (22:33). Na kraju su osvojili deseto mjesto.

– Naravno da nam je cilj u Poljskoj ući u drugi krug. No, uz Sloveniju imamo najtežu skupinu. Opet moram igrati s domaćinom EP-a, Poljskom, tu će se teško osvojiti bodovi.

Poljskoj i generaciji Bieleckog ovo je posljednja prilika da osvoje još jednu veliku medalju. S nama je i Francuska. Činjenica je da su oslabljeni, ali oni igraju svoj sustav koji je jako dobar. Uostalom, potpuno zdrav i spreman Nikola Karabatić može sam pobijediti svaku reprezentaciju. Tako da mi ostaje odluka o prolasku u drugi krug u trećoj utakmici, protiv Srbije. Neće biti lako jer se i oni nadaju prolazu dalje – istaknuo je Ivica Obrvan.

Prošle godine Makedonci su s Obrvanom igrali na SP-u u Kataru. U skupini su igrali odlično, pobijedivši Tunis (33:25), Iran (33:31), BiH (25:22) i Austriju (36:31), a u borbi za prvo mjesto izgubili su od Hrvatske (26:29). U osmini finala igrali su sa Slovenijom i već su razmišljali o četvrtfinalu, no izgubili su sa 28:30. “Uništio” ih je Dragan Gajić s devet pogodaka iz deset pokušaja.

– Bez obzira na to kako prošli u Poljskoj, nama je bitan cilj plasman na Olimpijske igre u Rio.

Za Kiru Lazarova bio bi to vrh karijere. No, Makedonija prvo mora izboriti da uopće igra u kvalifikacijama.

– Nećemo igrati u kvalifikacijama samo ako Mađarska ili Švedska budu europski prvaci. Moguće je, ali mi se čini da će to biti teško pored Poljske, Francuske, Danske ili Španjolske – rekao je Obrvan.

Imaju medalju i kao igrači

Prati li što se događa u našoj reprezentaciji?

– Pa slabo. Koncentriran sam na Makedoniju. Znam da ima dosta ozlijeđenih igrača, ali ne mora to ništa značiti. S mladom reprezentacijom došli smo i 2003. u Portugal pa smo osvojili zlato – zaključio je Obrvan koji je jedan od rijetkih izbornika na EP-u u Poljskoj koji ima medalju kao igrač. Bio je brončani na Euru u Portugalu 1994. godine.

Medalju kao igrač s Europskog prvenstva ima i Veselin Vujović. On je s reprezentacijom bivše Jugoslavije bio treći na EP-u 1996. u Sevilli. U ključnoj utakmici za polufinale Jugoslavija je pobijedila Hrvatsku sa 27:24. Kao izborniku, Vujoviću će to biti peto veliko natjecanje. Bio je izbornik Srbije i Crne Gore na OI u Sydneyu 2000. (četvrto mjesto), na Europskim prvenstvima u Sloveniji 2004. godine (osmi) i Švicarskoj 2006. (deveti) te na Svjetskom prvenstvu u Tunisu 2005. (šesti).

– Računam da ćemo proći skupinu u Poljskoj i to s četiri boda. Želja mi je da se sretnem s Hrvatskom u polufinalu ili finalu – rekao je Vujović.

Kao izbornik SiCG dvaput je igrao protiv Hrvatske i oba puta izgubio. Onaj prvi poraz u Tunisu (23:24) udaljio ga je od polufinala. Bio je to susret za pamćenje. SiCG je trebao bod, imali su posljednji šut za izjednačenje, ali je udarac Sudžuma obranio Šola. Drugi put Vujović je izgubio sa 30:34.

>>Babić otkrio što moramo popraviti. Karačić: Neće biti dobro uđemo li Norveškoj u mlin

Komentara 3

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
23:27 16.01.2016.

ajmo zdušno za Makedonce

Avatar white socks
white socks
09:40 17.01.2016.

Ta dvojica su priznati i poznati treneri (i izuzetni igrači nekada) a Babić je noname koga su izmislili Gobac i Ivano, uz pomoć medijskih "stručnjaka", kako bi mogli navigati izbornikom kako im pane na pamet.

KU
kupatilo
01:35 18.01.2016.

toliko dobri trenera imamo a mi uzeli Babica.Ja ga nebi ni da vodi RK Varazdin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije