Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRAZIL U utakmici protiv Novog Zelanda uočili smo više mana svjetskih prvaka

Pola igrača u obrani, pola u napadu

sp_pola_tx.jpg
import
05.06.2006.
u 19:00

Hrvatima bi nakon onoga što je Brazil, unatoč visokoj pobjedi od 4:0, pokazao u susretu s Novim Zelandom,  trebala biti puna srca. Jer, svjetski prvaci pokazali su više mana koje moderni nogomet ne može trpjeti. O dobrim stranama  nećemo govoriti, one su ionako poznate. Brazil je skup ponajboljih svjetskih igrača i time je sve rečeno. Svaki od njih u sekundi može odlučiti o pobjedniku utakmice.

No, priča o Brazilu kao momčadi je nešto drugo. Ne mislimo pritom na popularnost, oni imaju status zvijezda, kada se pojave zavlada brazilomanija. Ali, na travnjaku imaju podosta crnih rupa, koje bi ozbiljna momčad trebala znati iskoristiti. A najveća vrlina Hrvatske je ozbiljnost. Krenimo redom. Faza obrane je broj jedan. Kada se brani, Brazil praktički igra veteranskim sustavom 5-5. Petorica u obrani, petorica u napadu. Lucio i Juan kao par braniča čvrsto drže svoje pozicije, a Emerson je ispred njih, on je svojevrsni libero.

I taktički najpotkovaniji igrač Brazila. Pomiče se kako situacija nalaže, tako da se često nađe na mjestu desnog stopera, pa Lucia natjera da igra libera. Cafu i Roberto Carlos čvrsto drže bokove. I to je sve od obrane. Ronaldinho, Ronaldo, Adriano, Kaká i Ze Roberto najčešće su promatrači, i ne pada im na pamet, osim ponekad Ze Robertu, da krenu u pomoć. Ako se prođe njihova obrambena linija na centru, a to nije teško, jer oni pokrivaju teren tek da se postave, onda bi Hrvatska mogla doći u situaciju petorica na petoricu. Srna i Babić na Roberta Carlosa i Cafua, Pršo i Klasnić na Lucia i Juana, te Niko Kranjčar na Emersona.

U napadu su raznovrsni, idu preko bokova i kroz sredinu. Ronaldinho dubinskim loptama opskrbljuje Cafua, R. Carlos zna često nadirati, Kaká i Ronaldinho su povučene špice i kada krenu zavlada strah. Ronaldo i Adriano su statični, ali kada prime loptu, nikomu se ne piše dobro. Lucio i Juan ne prelaze centar, u stvari ponekad se drznu, ali to u pravilu završava krivim dodavanjem. I to je ključno, natjerati Lucia i Juana da vode igru, te pokriti Emersona, koji je poveznica.

Stoperi prvo njemu daju loptu, a on je distribuira do Kake i Ronaldinha. No, kada vrhunskim znalcima ne ide, postaju nervozni. Više puta u susretu s Novim Zelandom gušili su se na tridesetak metara. Na isto mjesto po loptu su dolazili Ronaldo, Ronaldinho i Adriano i stvarali gužvu. Najvažnije je odagnati strah, protivnici Brazila u igru u pravilu ulaze sa strahopoštovanjem, ne idu punom snagom, jer se plaše da ne ispadnu smiješni.


Najskuplja momčad Brazila u povijesti

Prema procjeni njemačke novinske agencije DPA nogometna reprezentacija Brazila vrijedi 410 milijuna eura i to je najskuplja brazilska momčad u povijesti svjetskih prvenstava. Najskuplji je Ronaldinho, čija odštetna klauzula iznosi nevjerojatnih 125 milijuna eura. Milanov veznjak Kaka vrijedi 35, a Ronaldo 30 milijuna eura. Prema podacima Brazilskog nogometnog saveza, u inozemstvu igra čak pet tisuća brazilskih nogometaša, a samo je prošle godine 300 Brazilaca karijeru nastavilo u inozemnim klubovima. (Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije