Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELI GA VELIKAN

Njegov odlazak je udar na ambicije Dinama, no novac koji bi dobili je sjajan

Borna Sosa
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
27.04.2018.
u 21:28

Taj dečko igrao je u svim mlađim selekcijama, sada je standardan u U21 reprezentaciji i u ovim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo odigrao je baš sve minute.

Dobar tek, želi vam lijevi bek – od tog pozdrava Roberta Jarnija prošlo je već mnogo vremena. I nakon Jarnija, vrsnog hrvatskog reprezentativca koji je igrao i u Juventusu i Realu, kod nas se traži pravi nasljednik. I ne samo kod nas, to je postala jedna od najtraženijih pa tako i najcjenjenijih pozicija u današnjem nogometu. Jer, kad se u klubu pojavi dobar ljevonogi igrač, gura ga se u vezni red, na napadačko krilo.

Krznar: Sosa je taj!

Imao je Dinamo s Damirom Krznarom pravog lijevog beka, kasnije je i Mario Cvitanović dobro igrao na toj poziciji. I dok je Krznar bio pomoćnik Zoranu Mamiću u Dinamu pitali smo ga ima li barem među klincima plavih kakav dobar lijevi bek od kojeg bi nešto moglo biti.

– Ima, Borna Sosa! Taj dečko ima sve za tu poziciju, brzinu, tehniku, taktičku odgovornost, zna “čitati” igru, a fizičke predispozicije su mu sjajne – upro je prstom u svoga nasljednika Krznar.

I bio je u pravu. Iako Sosu nisu previše gurali, imao je ispred sebe Joipa Pivarića koji je bio blizu transferu, pa su mu doveli Jana Lecjaksa i na pripremama u Sloveniji bio je zapravo treća opcija. Srećom, Pivarić je otišao u kijevski Dinamo i svojim stalnim kritičarima pokazao da nisu bili u pravu jer ondje stalno igra. Trener Cvitanović “miksao je” Lecjaksa i Sosu, no s vremenom se pokazalo da je dijete Dinama bolje od češkog nogometaša i s pravom je ugrabio tu poziciju u udarnom sastavu maksimirske momčadi.

Doduše, dosad ga se izbornik Zlatko Dalić nije sjetio, možda i bude jer je uz Pivarića naš najbolji lijevi bek koliko god bio mlad.

I kad se činilo da su plavi dugoročno riješili pitanje te škakljive pozicije, pojavila se priča da će Borna Sosa ovog ljeta, s prvim danima prijelaznog roka, otići u njemačku ligu. Navodno je Stuttgart spreman platiti osam milijuna eura, što je puno više od klubova iz raznih europskih zemalja koji su dosad bili zainteresirani za tog rođenog Zagrepčanina. Riječ je o Stuttgartu, klubu koji je ove sezone u sredini Bundeslige. Tu poziciju zasad ondje pokriva Argentinac Emiliano Insua, 29-godišnjak kojem ovog ljeta istječe ugovor. Druga opcija im je 31-godišnji Dennis Aogo, ali njega trener Tayfun Korkut više koristi u veznoj liniji.

Osam milijuna eura je sjajna cijena za igrača koji je odigrao samo 40 utakmica za Dinamo. Ali njegova prodaja bila bi velika sportska šteta za Dinamo i trenera Nikolu Jurčevića jer boljega od Sose neće naći. Da takav postoji i da je jeftin, ne bi Nijemci davali toliki novac za beka Dinama. Lecjaks je solidan, možda uskoro postane i bolji, ali lošiji je od Sose. A plavi bi željeli u Ligu prvaka, imaju europske ambicije, a ovako zapravo slabe sastav. Priča je to koja se stalno vrti u krug, jasno je da plavi moraju prodavati svoju djecu da bi i dalje lijepo živjeli, ali kako onda zadovoljiti i rezultatske apetite i apetite navijača koji se sa zagrebačkim igračima kao što su Sosa, Benković, Ćorić... mogu poistovjećivati mnogo lakše nego s nekim novim strancem. A ti dečki koje smo spomenuli također su jako blizu prodaji, stalno i za njih stižu pitanja i ponude i samo je pitanje kada će stići ona prava kao što je ova za Sosu.

Raspad generacije 1998.

Borna je rođen u Zagrebu, član je čudesne generacije rođene 1998. godine koja je igrala sjajno u Ligi prvaka mladih. Pogledajte kakav je to samo sastav bio: Šemper - Hudeček, Benković, Soldo, Sosa - Moro, Knežević, Gojak - Olmo, Božić, Brekalo, s time da tu nije bilo Ante Ćorića koji je bio u prvoj momčadi. A sve je manje tih igrača u Dinamu, Sosa bi mogao biti sljedeći koji odlazi.

Taj dečko igrao je u svim mlađim selekcijama, sada je standardan u U21 reprezentaciji izbornika Nenada Gračana i u ovim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo odigrao je baš sve minute. Za Dinamo je ove sezone odigrao 22 utakmice, prvi je izbor trenera Jurčevića. I koliko god bila riječ o velikom novcu koji je teško odbiti, ode li Sosa bit će to veliki gubitak za momčad. 

Ključne riječi

Komentara 17

JU
juma
22:59 27.04.2018.

Stuttgart je danas prosjecan bundesligas, blizi ispadanju nego zoni koja vodi u europska natjecanja. Mislim kako Sosa treba jos sacekati i onda za godinu-dvije otici u pravi top klub. Sada je, prije svega fizicki, jos uvijek nezreo za Bundesligu.

DU
Deleted user
23:43 27.04.2018.

Ljubomorci vidite da je Dinamo pun ko brod.....već 10 godina slušam kako je Dinamo pred krahom.....kad ono titulica do titulice hehehe ....luzeri

ZI
zivko1
07:10 29.04.2018.

Možda se Dalić sjeti još nekog iz Dinama treba mu Mamić šapnut na uho možda je neke zaboravijo, ajde ne pričaj gluposti i radi neki posao kojeg znaš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije