Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija

Plavi slave 107. rođendan: pokaži da si najvatreniji Dinamov navijač

Dinamo
Foto: Danijel Berković/Pixsell
1/6
25.04.2018.
u 10:33

U slavljeničkom ozračju pozivamo Dinamove navijače i čitatelje Večernjeg lista da pošalju svoje fotografije s domaćih ili gostujućih utakmica plavih. Pokažite koliki ste navijač plavih, a fotografije šaljite na e-mail adresu javi@vecernji.net

Najtrofejniji hrvatski nogometni klub GNK Dinamo slavi rođendan. Prije 107 godina 26. travnja osnovan je Prvi hrvatski građanski športski klub na čijim je temeljima izgrađen Dinamo

Ideja da se u Zagrebu osnuje još jedan nogometni klub došla je u ožujku 1911. godine i on bi imao snažan mađarski predznak. Ideja je bila da se klub zove Zagrabi Magyar torna klub ili skraćeno Zagrabi MTK, ali je slijedila žestoka reakcija građana i sportaša.

Dinamo
1/10

U to su vrijeme jaki bili HAŠK i Concordia, a Zagrepčani su osjetili potrebu da se osnuje još jedan klub, koji bi predstavljao sve društvene staleže. Akademska zajednica bila je uz HAŠK, a srednjoškolska omladina navijala je za Concordiju. Kako je nezadovoljstvo mađarizacijom raslo, prevladala je želja za osnutkom još jednog hrvatskog kluba te je 26. travnja 1911. osnovan Građanski.

Klub se pod imenom Prvi HŠK Građanski Zagreb natjecao do 1945. godine kada su komunističke vlasti ukinule prijeratne hrvatske klubove. Građanski je zadnju utakmicu odigrao 10. travnja 1945. protiv HAŠK-a. U lipnju iste godine na temeljima Građanskog osnovan je nogometni klub Dinamo koji je 1967. godine osvojio Kup velesajamskih gradova.

Građanski je u svojoj povijesti osvojio pet naslova jugoslavenskog prvaka i jedan u NDH. U prošloj državi Dinamo je osvojio četiri naslova. Plavi su u HNL-u 18 puta bili prvaci, a čak 11 naslova osvojili su u nizu od 2005. do 2016. godine.

Dinamo je među rijetkima u Europi koji je deset puta u nizu igrao u skupinama europskih natjecanja. Plavi su u bivšoj državi sedam puta osvajali kup te su osvojili 14 naslova u hrvatskom kupu. Pet puta osvojili su hrvatski superkup.

Dinamo ove godine ponovno juri dvostruku krunu. Pet kola prije kraja prvenstva plavi su vodeća momčad Prve HNL s osam bodova više od drugoplasiranog Hajduka i devet više od Rijeke. U finalu kupa koji se 23. svibnja igra u Vinkovcima Dinamo igra protiv Hajduka.

U slavljeničkom ozračju pozivamo Dinamove navijače i čitatelje Večernjeg lista da pošalju svoje fotografije s domaćih ili gostujućih utakmica plavih. Pokažite koliki ste navijač plavih, a fotografije šaljite na e-mail adresu javi@vecernji.net.

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

Komentara 85

Avatar gremo20
gremo20
13:01 25.04.2018.

zanimljivo kako tovari dođu na svaki članak o dinamu revati kontra?!? što vas briga kad je dinamo osnovan, kave to veze ima s vašim hajdukom!?!? nevjerojatno koliki su to kompleksi malog klubića s Yuga!

NO
Nordovest
11:33 25.04.2018.

No, za Hajduk je Dinamo sigurno izmislio nogomet. Dinamu je politika mijenjala imena i davala mu svakojake zabrane i naredbe, ali mu nikada nije mogla oteti hrvatstvo i Zagreb. Dinamo ( odnosno Građanski do zabrane) nikada nije napustio Hrvatsku, za za razliku od Hajduka.

CV
cvitanich
16:43 25.04.2018.

Nije istina da je Dinamo osnovala KPJ 1945. Istina je da je 1945. dekretom nove komunističko-partizanske vlasti Građanski rasformiran (kao i drugi klubovi s hrvatskim štihom, poput zagrebačkog HAŠK-a, Concordie, pa zatim Zrinjski iz Mostara..., a zanimljivo, Hajduk je ostao netaknut !). 1945., u vrijeme dok komunističke vlasti rasformljuju hrvatske klubove, Hajduk, koji djeluje pod nazivom 'Hajduk – tim NOVJ' (NOVJ – Narodno oslobodilačka vojska Jugoslavije), uživa u novom režimu sve povlastice režimskog kluba, i sukladno tome, njegovi igrači nisu pod pritiskom vlasti. Igrači Građanskog, odnosno Dinama poput Bobeka, Glasera, Zebeca, nakon služenja vojnog roka u Jugoslavenskoj armiji, pod pritiskom režima zbog jugoslavenskog unitarizma prisiljeni su otići u Beograd. A Split je tih godina, i sve do kraja Jugoslavije, bio 'crvena tvrđava'. Evo što u jednom intervjuu, na sličnu konstataciju, odgovara legenda Hajduka, Slaven Bilić: ‘Split je od devedesete postao neki centar hrvatstva. Od Norca nadalje – sve kreće iz Splita! A do devedesete, istina je, bili smo dosta tanki po hrvatskom pitanju. Kad sam bio mali, otac mi je rekao: ˝Pravi Srbin navija za Zvezdu, a pravi Hrvat za Dinamo. Osim ako si rođen u Splitu.˝ Bilo je pravih Hrvata koji su navijali za Hajduk. Ali ako si htio pokazati identitet, mogao si samo kroz Dinamo, kao što se identitet srpstva pokazivao kroz Zvezdu. Ali, od devedesete mi smo hrvatskiji klub. Sad kad ne triba...’

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije