Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodio plave i bijele

Ćiro: Hajduk je po ljubavi i fanatičnosti veći klub od Dinama, to je velikan svjetskih razmjera

ćiro blažević
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/2
05.12.2015.
u 12:08

Po ljubavi i fanatičnosti koju izaziva veći je od Dinama, tvrdi Ćiro Blažević.

Nijedan trenerski transfer nekog Hajdukova ili Dinamova šefa struke u smjeru Zagreba ili Splita nije izazvao takve lomove kao prelasci igrača Joška Jeličića, Nike Kranjčara ili Mirka Hrgovića u suprotstavljeni tabor.

U bogatoj povijesti najvećih hrvatskih klubova zapravo je samo jedan trener izravno prešao u suprotni tabor, 1978. godine Vlatko Marković iz Hajduka u Dinamo, dok je Branko Zebec upamćen kao prvi stručnjak koji je unutar pet godina bio okićen i plavim i bijelim šalom.

Zbog zdravlja u Split

Zašto je okorjeli dinamovac Zebec preuzeo Hajduk?

– Iz zdravstvenih razloga – prisjeća se Zebecov nekadašnji učenik Zlatko Škorić i objašnjava:

– Zebecu je još prije nego što je preuzeo Bayern bila eksplodirala gušterača. Koju godinu kasnije, dok je bio trener Stuttgarta, imao je dvije operacije regeneracije gušterače, no njemački liječnici negdje su bili pogriješili i Zebecov oporavak nije išao očekivanim tijekom. Sugerirano mu je da se preseli u toplije krajeve i Hajdukov tadašnji predsjednik Tito Kirigin odmah je reagirao.

Zebec je u Splitu proveo jednu sezonu; osvojio Kup, ali i doveo bijele do polufinala Kupa pobjednika kupova u kojemu su ispali od Leeds Uniteda.

– Zebecova supruga Dušica znala mi je reći da je godina provedena u Splitu bilo najljepše razdoblje njegove karijere. I nitko u Zagrebu nije mu zamjerio odlazak u Split – zaključio je Škorić.

Život profesionalca

Branko Zebec u Dinamo se vratio 1984. godine, ali nakon sedam kola posrtanja plavih svoju je poziciju prepustio Tomislavu Iviću. Najveći Hajdukov trener na klupi najvećega suparnika, kako ste to podnijeli, pitamo Ivićeva prijatelja Stanka Poklepovića.

– Jesam li mu zamjerio? Nisam, jer takav je život nogometnoga profesionalca. Bilo je nekih ćakula po Splitu, ali nije naškodilo 'Ivanu' niti je imao bilo kakvih problema. Ma kako bih mu zamjerio; sad mi je žao što i ja nisam išao njegovim putem! – lupa Špaco šakom o stol i otkriva kako je dva puta bio nadomak Dinamove klupe.

– Prvi put zvao me Vlatko Marković i na večeri u Splitu, nakon utakmice u kojoj sam vodio Hajduk protiv Dinama, ponudio klupu plavih. On je trebao biti sportski direktor. Tada se nisam usudio napraviti taj korak. A drugi put kada sam bio u igri za Dinamo prije mene uletio im je Skoblar. Da, i meni hajdukovcu bila bi velika čast voditi veliki klub kao što je Dinamo.

Najviše kontroverzi ipak je izazvao dolazak u Split trenera svih trenera Ćire Blaževića prije 10 i pol godina.

Ćiro nam se javio iz – Šangaja.

– Pozvali su me Kinezi da održim predavanje njihovim trenerima i predsjednicima klubova. Skupili su se tu, mnogi me već žele angažirati, a ja baš nisam vruć iako su me dočekali kao kralja – kaže Blažević, nekada trenera lokalnog kluba Shanghai Shenhua.

Ne privlači vas kineski novac?

– Tko zna, možda i ostanem za stalno, jer sam u Hrvatskoj iskompleksiran dvojicom ljudi koja su upropastila hrvatski nogomet, Šukerom i Mamićem – vrti Ćiro dobro poznati refren.

Pokušali smo okrenuti priču prema 'Ćiri hajdukovcu', ali opet smo nabasali na – Mamića.

– Ponudu Hajduka prihvatio sam jer me Mamić istjerao iz Dinama, bio je to neki moj izraz dišpeta prema toj nepravdi. Premda sam kao dinamovac oduvijek simpatizirao Hajduk smatrajući ga velikim sportskim suparnikom.

U Splitu je proveo, kako sam kaže, predivna četiri mjeseca. Idilu je, tvrdi Ćiro, prekinuo Sanader naredivši njegovu smjenu.

– U tom sam razdoblju shvatio kako je Hajduk veličina svjetskih razmjera.

Veća od Dinama?

– Po svojoj opstojnosti, ljubavi, fanatičnosti koju izaziva – Hajduk je veći. Jer, da nije takav, već bi se davno raspao – smatra Ćiro.

>> Helena (20): S Torcidom na tribini slavila sam i rođendan

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije