Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marin pred izazovom

Čilić sedam godina čeka pobjedu nad Wawrinkom

Marin Čilić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
07.06.2017.
u 14:27

- Kad se jednom nađete tako visoko, puni ste samopouzdanja i spremni boriti se za novi Grand Slam naslov – procjenjuje Wilander

Četvrtfinalni mečevi su oni koji uglavnom dijele uspjeh od neuspjeha, a četvrtfinale na Grand Slam turnirima doista je ona razdjelnica koja dijeli velike od najvećih igrača. Jedan takav meč igra danas i naš najbolji tenisač Marin Čilić, i to – prvi put – na Roland Garrosu. Međugorcu je to deveti Grand Slam četvrtfinale, a u prethodnih osam češće je gubio nego pobjeđivao. Zapravo, pobijedio je u tri: 2010. na Australian Openu (Roddick), 2014. na US Openu (Berdych, Marin je osvojio naslov) i 2015. na US Openu (Tsonga). Bez polufinala je ostajao 2009. na US Openu (Del Potro), 2012. na US Openu (Murray), 2014. u Wimbledonu (Đoković), 2015. u Wimbledonu (Đoković) i 2016. također u Wimbledonu (Federer).

Čilićev suparnik u Roland Garrosu bit će 32-godišnji Švicarac Stanislas Wawrinka, treći tenisač svijeta, u Hrvatskoj poznat i kao dečko naše mlade tenisačice Donne Vekić. Marin nema baš dobra iskustva sa Stanom, u 13 mečeva izgubio je 11 puta i samo dva puta pobijedio. Čilić na pobjedu nad Wawrinkom čeka sedam godina, obje svoje pobjede postigao je 2010. godine (u Chennaiju i na Australian Openu).

S Jonasom na treće mjesto

– Wawrinka je posljednjih godina na Roland Garrosu uvijek u sjajnoj formi. Vjerujem da mu je to jedan od najdražih turnira, a protiv njega nemam najbolji omjer. Ipak, u posljednjih godinu dana nekoliko je naših mečeva bilo neizvjesno, pa vjerujem da imam dobre šanse za pobjedu. Naravno, očekujem da ću nastaviti u tom ritmu, na visokoj razini, i vjerujem u svoje mogućnosti. Spreman sam dati sve od sebe, što je i logično s obzirom na visok ulog – kaže Čilić koji bi u slučaju pobjede nad Švicarcem pretekao Raonića na ATP listi i došao na šesto mjesto (ponovio bi najbolji plasman) pritiskajući Federera na petom.

Na pitanje kako provodi slobodan dan uoči važnog dvoboja, Marin je odgovorio:

– Uobičajeno. Na dan odmora idemo vježbati u jedan teniski centar pokraj Roland Garrosa kako bismo izbjegli gužvu. Oko sat, sat i 15 trenirat ću tenis, potom malo vježbati u teretani. Ostali dio dana ću se relaksirati.

Kladionice su postavile tečajeve u skladu s njihovim omjerom pobjeda i poraza. Wawrinka je favorit (1.45), Čilić postranik (2.50). Iako mislimo da ta pozicija odgovara našem tenisaču, to ne znači da će on manje željeti tu pobjedu i za nju se manje boriti.

I teniski stručnjaci prednost daju Wawrinki, ali Marinove dominantne igre – na R. Garrosu ove godine još nije izgubio ni set – tjeraju ih da budu oprezni. Tako se Mats Wilander, Eurosportov stručni komentator, potrudio da iz prve ruke dođe do što više informacija:

– Razgovarao sam s Marinovim trenerom Jonasom Björkmanom i rekao mi je da je njegov učenik pun samopouzdanja, svjestan da ove sezone igra najbolje na zemlji. I doista, od osvajanja turnira u Istanbulu Čilić dokazuje da dobro igra na zemlji i tvrdim da je opasan za svakoga tko mu se nađe na putu. Već je osvojio Grand Slam naslov (na US Openu 2014., nap. a.), a kad to imate u ruksaku, ne bojite se nikoga – kaže Wilander za kojega Čilićev ulazak među osam najboljih u Parizu nije iznenađenje.

– Dapače, meni je čudno da Čilić ne dođe do četvrtfinala na svakom Grand Slam turniru. Jer on je jako dobar tenisač, solidno stoji na terenu, ima odličan servis i doista dobar bekhend. Sjajan je sportaš i nema razloga da se ne bori za naslov na svakom Grand Slam turniru. Uvjeren sam da će mu rad s Jonasom pomoći da bude još bolji. Björkman ga planira dovesti sa sadašnje 7.-8. na 3.-4. poziciju na ATP listi. Kad se jednom nađete tako visoko, puni ste samopouzdanja i spremni boriti se za novi Grand Slam naslov – procjenjuje Wilander, ali i dodaje:

Marin pod manjim pritiskom

– S druge strane, Wawrinka je u Parizu ove godine sa svakim udarcem sve bolji i bolji. Osvojio je taj turnir 2015. i dokazao da mu leži podloga. Ako zaigra kako zna, mogao bi biti prebrz za Marina. Čilić može pobijediti Wawrinku samo bude li igrao najbolje što može, bude li u meču sto posto i tjelesno i mentalno – napomenuo je 52-godišnji Šveđanin koji je i sam osvojio sedam Grand Slam naslova i zna što govori.

– Za Čilića je dobro da se nije previše umorio u prethodnim mečevima, u igri s Andersonom pogotovo jer mu je on predao. Osim toga, Marin nije pod pritiskom pod kakvim su Nadal, Đoković i Murray, da mora osvojiti naslov – zaključio je Wilander.

S manje ili više pritiska, Čilić ima sjajnu priliku da odličnu ovogodišnju zemljanu sezonu okruni ulaskom u polufinale Roland Garrosa. A kad se ode tako daleko, onda je sve moguće...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije