Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 213
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARLJIVO UČIO

Kanadski izbornik poznaje Hrvatsku, sin mu je bio u Dinamu! "Talentiran je, zna zabiti gol"

Soccer: FIFA World Cup Qualifier-Jamaica at Candada
Foto: Dan Hamilton/REUTERS
1/4
08.04.2022.
u 11:56

– Rijedak je primjer da izbornik ženske reprezentacije, s kojom je bio uspješan (ima dvije bronce s Olimpijskih igara, nap.a.), u istom stilu nastavi i s muškom vrstom.

Nick Robert Dasović (53), nekadašnji nogometaš hrvatskog porijekla rođen u Vancouveru, legenda je kanadskog nogometa. Sa 63 odigrane utakmice za kanadsku reprezentaciju između 1993. i 2004. godine s Milanom Borjanom dijeli deseto mjesto na listi igrača s najviše nastupa. Nick je stoga 2011. godine primljen u Kuću slavnih kanadskog nogometa.

Nickovi roditelji Marko i Dragica su Ličani, iz Perušića, odnosno Kose, pa Nick naravno ima i hrvatsko državljanstvo. Nick se 1989. godine okušao i u Dinamu. Sjeća se kako je kod pokojnoga Kužea igrao za drugu momčad plavih, a kada je Kuže postao trener prve momčadi, vodio ga je 1990. godine na sjevernoameričku turneju. U toj sezoni upisao je i jedan službeni nastup za Dinamo, u utakmici Kupa protiv Borca iz Bosanskog Šamca.

Nick se rado sjeća epizode u Hrvatskoj, premda se ovdje nije naigrao.

– Okušao sam se i u Segesti, te u NK Zagreb, kada je 1991. pod vodstvom Ive Šuška ušao u prvu jugoslavensku ligu. No, nisam se naigrao. Znam da zvuči kao opravdanje, ali zaista me unazadila teška ozljeda gležnja – kaže nam Dasović.

Nick Dasovich
Foto: REUTERS

Karijeru je nakon odlaska iz Hrvatske gradio u nekoliko kanadskih klubova, okušao se kratko u Francuskoj i Švedskoj, a kultni status stekao je u škotskom klubu St. Johnstone za koji je nastupao od 1996. do 2002. godine.

Nick Dasović svojedobno je bio izbornik kanadskih reprezentacija do 20 i do 23 godine, u vrijeme izbornika Dalea Mitchella bio je asistent u A selekciji, a danas je trener u drugoj momčadi Vancouver Whitecapsa. Naravno da Dasović u malom prstu ima kanadsku reprezentaciju, drugoga suparnika Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Treniram izbornikovog sina

No, krenimo od poznanstva s kanadskim izbornikom, Englezom Johnom Herdmanom. On je, naime, izjavio kako je njegov sin 17-godišnji Jay svojedobno trenirao u jednom od hrvatskih klubova. Znate li nešto u tome?, pitali smo Nicka.

– Pretpostavljam da je bio u Dinamu (iako u Dinamu o tome nema pisanoga traga, nap.a.), kao što je i moj sin Lucas 2019. godine u Dinamu proveo nekoliko tjedana. Ne na probi, ne s ambicijom da bi ostao u Dinamu, nego da kao mladi nogometaš upozna način rada u europskom klubu. Obojica, Jay Herdman i moj Lucas, danas igraju kod mene, za Whitecaps u razvojnoj ligi za mlade igrače koja se zove NexPro – kaže Nick.

I, kakav je nogometaš Jay Herdman i poznajete li mu oca? Je li vas ikada, kao sinova trenera, pitao išta o njemu?

– Jay je talentiran nogometaš, tehnički dobar, igra na pozicijama osmice i desetke, borac je, zna zabiti gol. A otac? Ne, nikada me nije nazvao. On je korektan, pravi profesionalac, zna kako stvari funkcioniraju u nogometu. Uostalom, on ima svoj posao u Savezu, i ne miješa se u moj – dodaje Nick.

A kakav je kao izbornik?

– Rijedak je primjer da izbornik ženske reprezentacije, s kojom je bio uspješan (ima dvije bronce s Olimpijskih igara, nap.a.), u istom stilu nastavi i s muškom vrstom. John je veliki radnik, jako voli svoje igrače, kao i oni njega, od reprezentacije je stvorio veliku obitelj. Takav pristup donio mu je veliku odanost igrača i ovaj povijesni uspjeh.

Jeste li emotivno više vezani uz Hrvatsku ili za Kanadu? Pitamo zbog skoroga međusobnog susreta tih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu.

– To su me odmah nakon ždrijeba već pitali ovdje – kaže Nick i nastavlja:

– Volio bih da obje reprezentacije prođu skupinu. U Kanadi sam rođen, tu sam se ostvario kao nogometaš, poslije i kao trener. No, istodobno sam i Hrvat, jako vezan za domovinu svojih roditelja, volim doći u Hrvatsku, tu imam puno prijatelja. Kada je Hrvatska 2018. godine osvajala srebro u Rusiji, sve sam utakmice gledao u Hrvatskom kulturnom centru u Vancouveru. Navijali smo, veselili smo se.

FILE PHOTO: John Herdman, head coach of Canada's men's soccer team, speaks to reporters about the 2022 World Cup as Canada soccer rolled out its 2019-2021 strategic plan in Toronto, Ontario, Canada, February 11, 2019. REUTERS/Steve Keating/File Photo Photo: STEVE KEATING/REUTERS
Foto: STEVE KEATING/REUTERS

Pa biste li onda, kao navijač Hrvatske, pomogli Daliću s informacijama o kanadskoj reprezentaciji?

– Ma što ću ja Daliću pomagati, pa on Kanadu već sad poznaje bolje od mene! U današnje vrijeme, kada su začas dostupne informacije o svakoj momčadi i svakome igraču, nema potrebe za takvom vrstom pomoći – odgovara Dasović.

I onda, kakva je Kanada, je li opasna za Hrvatsku? Koliko Kanađani uopće znaju o vatrenima?

– Kada su izvučene skupine, dio Kanađana koji ne znaju pravi odnos snaga u svjetskom nogometu, odmah se poveselio: “Super, prolazimo!” A mnogi od njih ne znaju ni tko je Mateo Kovačić, i gdje je sve igrao. Meni je jasno koliko je Hrvatska jaka, a mi smo u kvalifikacijama napravili čudo, do pred kraj nismo izgubili utakmicu. Kanada je prava atletska momčad, jako fizički moćna, i ona će baš u svakoj utakmici napraviti šansu za gol. Mi se dobro branimo, imamo najbržeg igrača na svijetu Daviesa, imamo Davida iz Lillea, i naše kontre mogu zaista biti ubitačne. One su naš spas i naša šansa – zaključio je Dasović, uz dodatak kako osobno ne poznaje kapetana reprezentacije Milana Borjana.

Još trojica Hrvata

Osim Nicka Dasovića, za Kanadu su nastupala još trojica nogometaša hrvatskog porijekla. Ante Jažić, bivši igrač Hrvatskog dragovoljca i Hajduka ima 35 nastupa, rođeni Zagrepčanin, danas 71-godišnji Željko Bilecki, ima tri nastupa 1970. i 1971. godine, a Riječanin Branko Šegota, koji je sredinom osamdesetih bio u Dinamu (ali nema niti jedan službeni nastup), za Kanadu je skupio 20 nastupa, i među ostalim igrao na sve tri utakmice grupne faze na Svjetskom prvenstvu 1986. godine. Tada je kanadska selekcija izgubila od Francuske (0:1), Mađarske (0:2) i Sovjetskog Saveza (0:2).

>>> Sve o Hrvatskoj na SP-u u Kataru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije