Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slaven Zambata

'Čačić je pogodio s Kramarićem koji je uvijek imao ono nešto, bit će vrhunski igrač'

Kosovo - Hrvatska
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/8
09.10.2016.
u 14:41

– Gledao sam malo naše suparnike, pomislio sam da bi Ukrajina mogla biti opasna, ali kad vidim kakve imamo igrače, onda ne vidim nijednu reprezentaciju koja bi mogla biti ispred nas

Slaven Zambata ne samo što je bio vrhunski centarfor, jedan od najboljih u povijesti Dinama, već je uvijek bio i odličan sugovornik. Iako je davno prestao igrati, iako mu je 76 godina, i danas prati nogomet i potpuno je “unutra”.

– Kako ne bih pratio, pa i sad svaki put imam laganu tremu prije nego počinje utakmice. Bar dok desetak minuta ne vidim u kojem je smjeru krenula utakmica – kaže nam popularni Zambi.

Nitko nije na našem nivou

Vjerojatno će i danas biti treme pred utakmicu Finske i Hrvatske. Upravo Finskoj je Zambata, u dresu bivše države, napunio mrežu. U pobjedi 9:1 1968. godine u Beogradu zabio je tri gola.

– Bila su to druga vremena, a reprezentacija odlična, po mnogima i najbolja u povijesti, u njoj smo bili Osim, Džajić, Musemić, ja... A u toj utakmici bilo je kako se samo poželjeti može, brzo smo im zabili (baš Zambata u 9. minuti, nap.a.), a onda smo Musemić i ja pospremili sve što je ubačeno u 16 metara, svaki po tri komada. Išlo me, kao što je sad naš Mandžukić sve pospremio protiv Kosova. No danas je Finska drukčija, tada su bili daleko slabiji od nas, a nogomet je danas jako izjednačen. Drago mi je da vidim da nema podcjenjivanja ni euforije nakon pobjede u Skadru.

Protiv Kosova je Mario Mandžukić proradio, možda mu je pomoglo i to što je iza sebe imao sjajnog Andreja Kramarića?

– Izbornik Čačić tim je potezom apsolutno pogodio. Znate, navijao sam da Kramarić igra i odmah na početku dao je krasnu loptu Mandžukiću za gol. Kramarić je uvijek imao ono nešto, imao je dobru bazu, a sad je s njemačkim drilom samo napredovao i mislim da će postati vrhunski igrač iako je i sada već jako dobar. I ne samo on, imamo stvarno puno odličnih igrača. Znaju pitati na seminarima što treba popraviti u nogometnim školama, kako pratiti moderni nogomet. Rekao sam – samo ništa ne dirajte, pa toliko smo izbacili europskih igrača, više nego bilo tko drugi, sad imamo deset vrhunskih europskih igrača. A stalno se nešto prigovara našim nogometnim školama, našim trenerima, potpuno nepotrebno – kaže Zambata.

Legendarni centarfor uvjeren je da će Hrvatska na Svjetsko prvenstvo. Tko nam je najveći konkurent?

– Gledao sam malo naše suparnike, pomislio sam da bi Ukrajina mogla biti opasna, ali kad vidim kakve imamo igrače, onda ne vidim nijednu reprezentaciju koja bi mogla biti ispred nas, tako da nas kao pobjednike skupine apsolutno vidim u Rusiji.

Danas je na redu ta vaša “mušterija”, Finska.

Ne smiju podcijeniti Fince

– Kako sam rekao, danas su druga vremena, sad je Finska znatno opasnija. No, ako budemo kakvi možemo biti, onda se ne treba bojati za rezultat. Svidjelo mi se puno toga protiv Kosova iako ni to ne mora biti mjerilo, ali vidio sam i da nam obrana mora biti koncentriranija. Igrači Kosova nekoliko su nam puta napravili probleme u zadnjoj liniji, prolazili kroz sredinu, tako da tu moramo biti bolji, više paziti – zaključio je Zambata.

Da, sad su druga vremena, uostalom, ta Finska je kasnije (2003.) deklasirala reprezentaciju Srbije i Crne Gore s 3:0, a izbornik Dejan Savićević imao je u sastavu Nemanju Vidića, Predraga Mijatovića, Savu Miloševića, Sinišu Mihajlovića, Darka Kovačevića... Doduše, i Finci su imali Litmanena, Hyypiju, Forssella... Ova današnja nakon remija s Kosovom i poraza od Islanda protiv Hrvatske hvata možda i zadnji vlak za priključak s vrhom tablice. Stoga, kako kaže Zambata, nikakvog podcjenjivanja ne smije biti.

Komentara 4

RI
rikavac
18:56 09.10.2016.

Cuj pogodio sa Kramaricem? Svi znamo kakav je Kramaric igrac samo Cacicu je trebalo da se dese ozljede da ga ubaci ,da nije bilo ozljeda vjerovatno bi vjecito bio na klupi. Zasto nije pogadjao sa njim na SP da je to pogadjao bili bi u Finalu.

MA
Matija12
17:29 09.10.2016.

Kramarić je već sada jedan od naših najboljih igraća no žalosno je što on igra klupu.

JE
jelenarozga
15:30 09.10.2016.

Možete vi to!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije