Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIJEK SUSRETA

Iz minute u minutu: Francuska - Danska 27:22

30.01.2009.
u 18:56

Prvog finalista Svjetskog prvenstva odlučit će susret Francuske i Danske u Spaladium Areni u Splitu.

Dvije ponajbolje svjetske reprezentacije su više manje očekivano izborile polufinale, Francuzi nešto lakše, dok su Danci u "zadarskoj" skupini ipak imali naišli na puno više problema.

Francuska - Danska 23:15

Francuska je blagi favorit. Francuski izbornik Clude Onesta ipak ne želi da se na njegovu momčad svali težak teret favorita.

– Danci nas guraju u tu nezahvalnu poziciju, no ja znam da oni jedno misle, a drugo govore. Utakmica će biti tvrda, teška i do kraja neizvjesna, a mislim da su šanse 50:50 – kaže Onesta.@infobox@

Nikola Karabatić Dance cijeni, ali ih se ne boji.

– Imaju dobre igrače, jaki su i kao momčad. trebamo se čuvati naročito Christiansena, ne dopustiti Hvidtu da se razbrani. Moramo se čuvati njihovih kontri – kaže Karabatić.

A izbornik Danske Ulrik Wilbek Francuze gura u ulogu favorita. – Imaju izvanserijske igrače i fenomenalnu momčad, time i više izgleda za pobjedu. Mi moramo odigrati koncentrirano cijeli susret, ne dati Francuzima da se odvoje. Zapravo sam zadovoljan kako smo do sada odigrali, ako izuzmemo prvo poluvrijeme protiv Poljske – kaže Wilbek.

Imat će Danci i veliku podršku s tribina Spaladium Arene, jer prema najavama, očekivao se dolazak nekoliko čarter letova iz Danske prema Splitu.

Prvo poluvrijeme

Počeo je susret u Splitu. Francuzi su odmah stvorili prednost od dva pogotka razlike (3:1), ali Christiansen je pokrenuo napad Danske pa je nakon 13 minuta igre rezultat 6:6. Ipak, pogađa Abalo za novu prednost Francuza.

Vraćaju Danci, dolaze čak i do vodstva, ali nakon 16 minuta igre je 7:7. Neće Francuzima biti lako, ipak su Danci rukometna velesila predvođena super iskusnim i trofejnim trenerom Ulrikom Wilbekom.

Karabatić asistira Gilleu za prednost Francuza 9:7. Nije to oduševilo danskog izbornika koji vrlo energično daje savjete svojim igračima. Nova greška danskih napadača, ušli su u blagu krizu, ali zato nema krize kod Karabatića koji svojim prvim pogotkom podiže na 10:7.

Brzoplet napad Danaca, još jedan u nizu, rezultirao je obranom Omeyera. Smanjuju malo Danci, razbranio se i Hvidt, ali opet na tri razlike vraća Guigou iz sedmerca.

Brani još jednom Hvidt, ali u nastavku napada dosuđen je sedmerac za Francuze. Međutim, brani Jacobsen koji je u ovoj situaciji zamijenio Hvidta, uz dosta sreće. Odmah smanjuje Christiansen. Nakon 25 minuta igre rezultat je 11:9 u korist Francuza. Vraćaju Francuzi odmah nakon još jedne asistencije Karabatića. Već u sljedečem napadu diže se Karabatić za 13:9 i plus četiri, odnosno najveću prednost na susretu.

Odlaze Francuzi na 15:10 i teško će Danci ovakvom igrom parirati do kraja susreta. Još je teža situacija nastala nakon novog pogotka Francuza, strijelac je bio Narcisse. Uspjeli su Danci smanjiti deset sekundi prije kraja poluvremena. Na odmor se odlazi pri rezultatu 16:11 u korist Francuza.

Drugo poluvrijeme

Drugi dio je obranom otvorio Omeyer. Loš znak za Dance, a imaju i igrača više. Čim se vratio kažnjeni igrač odmah i Francuzi kreću u zabijanje. Luc Abalo za 17:11, njegov četvrti pogodak iz isto toliko pokušaja. Još jednom ne uspijevaju Danci probiti Francuze, prespori su ti napadi i bez ikakve ideje. Moćno izgledaju Francuzi. Ali zato je priseban Abalo koji sjajno pogađa s krila za 18:11. Nisu Danci još zabili niti jedan pogodak u drugom poluvremenu.

Tek nakon osam minuta igre uspijevaju zabiti Danci preko Jorgensena. Brane se Danci, ali odmah gube loptu i Francuzi imaju novi napad. Luc Abalo ne odustaje, novi pogodak, igra bez pogreške. Eto prilike za Dance, dvije minuta isključenja za Karabatića. Jedan pogodak su postigli, ali i dalje su šest pogodaka u minusu.

Uzvraća Narcisse, opet je plus sedam za Francuze. Ne smeta njima niti igrač manje. Polufinale je prilično nezanimljivo i teško je reći jesu li Danci tako loši ili su Francuzi jednostavno prejaki?

Pogodio je Jansen, rijetko se viđaju pogoci Danaca, zabili su ih svega 14 u 43 minute. Drugi pokušaj ne prolazi, brani Omeyer, njegova osma obrana. Gille zato još jednom vara Hvidta, vode Francuzi 21:14.

Knudsen zabija 15. pogodak za Dance, sada napad izgleda nešto bolje, ali zaostatak je prevelik pa tu napadačku renesansu možemo pripisati i blagom opuštanju Francuza. Nagovještaj povratka odmah je alarmirao Abaloa koji zabija svoj sedmi pogodak. Pridružio mu se i Gille i sada je plus osam za Francuze. Ovo je totalni potop Danaca.

Još je 13 minuta do kraja, a Francuzi već odmaraju glavne igrače za nedjeljno finale (17.30). Zasad Omeyer i ekipa imaju plus osam, a svi, uključujući i Dance, jedva čekaju kraj.

Ako netko čeka na kladionici manje/više golova ili sl., u 53. minuti je 24:17, a na 24:18 smanjuje Egert iz kontre. Uspio je Luc Abalo, najbolji današnji strijelac Francuza, napraviti probleme i kod plus šest. Naime, iz sedmerca je u glavu pogodio rezervnog danskog vratara i za to dobiti crveni karton.

Imamo li dramu u Splitu? U manje od minute 24:20, samo plus 4 Francuza, ali Guillaume Gille odvaja galske pijetlove na 25:20. Ipak ništa od drame, preokreta ili nečega sličnoga. Francuzi su se sabrali i nisu dopustili potpuni povratak Danaca te imaju 26:21 u 58. minuti.

Francuska je prvi finalist Svjetskog prvenstva. Okončali su polufinale protiv Danaca sa 27:22 i čekaju pobjednika susreta Hrvatska - Poljska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije