Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVILI HRVATI

Hrvatska i srpska manjina odigrale utakmicu u Vojvodini, stigao i Milorad Pupovac s porukom

Tavankut
Foto: Branimir Bradarić
1/13
16.06.2019.
u 07:15

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pridružio se željama za jačanjem suradnje

Tri godine poslije utakmice u Vukovaru, kada su po prvi put prijateljsku nogometnu utakmicu odigrali nogometne reprezentacije Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske uzvratna utakmica odigrana je jučer u Tavankutu, nedaleko od Subotice, a slavili su Hrvati s 4:1. Pred punim tribinama NK Tavankuta, kluba koji se natječe u Vojvođanskoj ligi, ponovno su na travnjak izašli igrači dvije reprezentacije sastavljene od amaterskih igrača. Reprezentaciju Hrvata iz Srbije većinom su činili igrači iz Tavankuta, Subotice, Sombora dok su reprezentaciju Srba iz Hrvatske činili igrači iz svih dijelova Hrvatske. I ova utakmica naišla je na veliki odjek, a u prilog tome govori i činjenica da su je organizacijski podržali HNS i FSS.

- Od samoga početka reprezentacije Hrvata iz Srbije njen sam dio. Lijepo nam je, putujemo, a imamo i dobre rezultate, Ovo je jedno lijepo iskustva za sve nas i svima nam to ostane u lijepom sjećanju, rekao nam je kapetan Hrvata iz Srbije Dejan Godar koji je nekada igrao i u Osijeku i Zaprešiću.

I njegov suparnik na terenu Aleksandar Glamočak, kapetan reprezentacije Srba iz Hrvatske, za cijeli projekt ima samo riječi hvale.

- Ovo je zasta jedna super stvar iako niti malo nije jednostavno pronaći igrače iz cijele Hrvatske. Mi smo još u stvaranju reprezentacije, za razliku od Hrvata iz Srbije koji su imali već zapaženih rezultata. Imat ćemo i nekih treninga i turnira prije sljedećeg prvenstva nacionalnih manjina koje se igra sljedeće godine u Austriji, rekao je Glamočak.

Utakmici je prethodio sastanak čelnika dvije nacionalne manjine koji su dogovorili intenziviranje suradnje i zajedničke projekte. Dogovoreno je povezivanje škola, kulturno umjetničkih društava kao i zajednički prekogranični projekti, a sve u cilju osiguravanja što kvalitetnijeg života Hrvata u Srbiji kao i Srba u Hrvatskoj,..

-Mi ne samo da smo stari znanci nego smo i stari prijatelji. Utakmica se održava u vrijeme velikog zastoja u odnosima dvije države ali želimo i na ovaj način pridonijeti boljem društvenom položaju pripadnika nacionalnih manjina te razgovarati o daljoj suradnji. Ta suradnja mora biti nastavljena, ona mora dobiti institucionalno čvršće okvire i mora biti sadržajno obogaćena, rekao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov.

Kazao je i kako u uspostavljanju dalje bolje suradnje dvije države pripadnici nacionalnih manjina ne smiju davati povoda da se oni na bilo koji način naruše. Istakao je i kako su svjesni svoga poslanja, snage te da u svemu tome realno sagledavaju svoj položaj u političkim okvirima ali i da unatoč svemu tome neće odustati od svojih napora jer im je svima cilj bolji i kvalitetniji život.

- Želimo svojim primjerom pokazati kako se mogu graditi i popravljati odnosi i kako razvijati suradnju. Imamo različita iskustva ali su nam ciljevi isti, a to je bolji život Hrvata u Srbiji kao i bolji život Srba u Hrvatskoj. Želimo i bolju i kvalitetniju suradnju dvije države, a mi ćemo sa svoje strane pomoći da ona bude bolja jer ima prostora za to, rekao je Milorad Pupovac dodajući kako im je svima cilj graditi povjerenje između naroda koji su na različite načine povezani.

Govoreći o odnosima dvije države kazao je kako komunikacija i suradnja svakako mogu biti bolje ali i da je ona već sada, za razliku od prije 3-4 godine, puno bolja te da danas nema poruka koje su podizale tenzije na dnevnoj razini.

>>>> Pogledajte što je izbornik Dalić rekao nakon prijateljske utakmice s Tunisom

Ključne riječi

Komentara 14

ZA
ZAGREB
07:37 16.06.2019.

Sve je ok treba ići prema stabilizaciji odnosa između NASA dva Naroda ali gospodo draga čim se tu pojavi osoba tipa PUPOVAC i sl.to odmah poprima neku odbojnost od sveg tog nemože covijeka za kojeg je DOMOVINSKI RAT bio građanski za kojeg SRBIJA nije bila agresor pridonjeti pomirenju

KA
kalimera
09:37 16.06.2019.

Gdje se god političari ili nacionalisti pojave na ovakvim druženjima, tipa delije, torcida,bbb ili grobari sve pada u vodu.

KM
ko_munjara
09:12 16.06.2019.

Za pohvalu, bez obzira na rezultat utakmice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije