Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIZACIJA

Desnica poziva na bojkot Nikea zbog angažiranja Kaepernicka

San Francisco 49ers
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
05.09.2018.
u 09:37

Na društvenim mrežama zahuktali su se pozivi na bojkot proizvoda Nikea pa su dionice te tvrtke jučer pale dva posto.

Nike je pustio reklamnu kampanju čiji je nositelj donedavni igrač lige američkog nogometa, NFL-a, Colin Kaepernick. Moto je kampanje “Vjeruj u nešto, iako to značilo da žrtvuješ sve”. Kaepernick je, naime, postao zaštitno lice nečega drugog osim Nikeove opreme, tihe pobune crnoputih igrača popularne američke igre protiv rasizma i policijske brutalnosti.

Nisu ga željeli zaposliti

Pobunu su igrači koji su mislili kao Kaepernick izražavali tako da su za izvođenja američke himne klečali na jednom koljenu. Potez je izazvao i hvale i osude, već kako to ide u takvim situacijama, no na stranu se vlasnika i lige NFL svrstao i sam Donald Trump tvitom u kojem je ustvrdio ništa manje nego da takve igrače treba jednostavno otpustiti iz lige jer sramote američku zastavu i vojsku. Kaepernick je iskoristio svoje pravo da raskine ugovor sa San Francisco 49’ersima, jednim od najpoznatijih klubova grubog američkog sporta, te postane slobodan igrač iako je s klubom imao sedmogodišnji ugovor vrijedan 126 milijuna dolara.

No, nakon toga, inače kvalitetnog “quarterbacka” nije više želio zaposliti nijedan drugi sastav.

Ligu je Colin Kaepernick tužio zbog zavjere da mu se više ne dopušta da igra i tužba mu je prihvaćena pa će cijela stvar epilog dobiti na sudu.

Dakle, Nike je očito napravio plemenit korak u angažiranju sportaša s problemima za svoju reklamnu kampanju kojom obilježava 30 godina svojeg slogana “Just Do It”.

Pale tenisice

Samo, ima u tome jedna zanimljiva stvar, Nike je, naime, službeni dobavljač opreme za NFL. Reakcije lige još nema na odluku Nikeova menadžmenta da angažira Kaepernicka. Ali zato reakcije stižu od publike. Jedni ga, normalno, hvale, no oni drugi u svojem negodovanju ne susprežu se od prilično bijesnih reakcija. Pale se Nikeove tenisice, izrezuje se logotip Swoosh s majica, hlača, trenirki, torbi, čarapa...

Na društvenim mrežama su se zahuktali pozivi na bojkot proizvoda Nikea pa su dionice te tvrtke jučer pale dva posto.

>> Pogledajte i ekskluzivan razgovor s čovjekom kojem su vatreni promijenili život

 

Ključne riječi

Komentara 34

ST
Startrack
10:11 05.09.2018.

Kakva desnica. Ja sam gradjanin USA i postujem ovu zemlju. Nista od Nikea necu kupit dok im je ovo g u reklami. A veliko je pitanje hocu li ikad ista vise kupit od njih.

ST
Startrack
10:16 05.09.2018.

Pozivam i sve koji citaju Vecernji ne kupuju nista od Nikea.

ST
Startrack
10:13 05.09.2018.

I Nike nije stavio Pata Tilmana u reklamu koji je napustio NFL dabi se borio u Afganistanu i dao zivot nego ovo g od covjeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije