Naslovnica Sport HNL

Neka navijači kažu žele li me u Rijeci, više demokracije ne mogu im ponuditi

Ako se netko kladi na naš rad, onda bismo mi, hrvatski klubovi, trebali dobiti svoj dio postotka. Tako je svuda u svijetu pa ne vidim zašto ne bi bilo i u Hrvatskoj.
06. prosinca 2017. u 19:04 494 prikaza
Damir Mišković
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Tresla se brda, a na Rujevici rodio se – miš. Nimalo polemični, ni po čemu senzacionalni Damir Mišković. Naime, na obraćanju Rijekina predsjednika novinarima niti je spomenuta njegova ostavka (o čemu se danima nagađalo) niti je dao potporu nekom kandidatu za predsjednika HNS-a, a nisu spomenuti ni Gavranović, Vešović, propala Kantrida...

Zlatko Dalić Možda tek jedan Je li Dalićev izbor opravdan? Nikad manje igrača iz HNL-a će ići na SP

– Pozivam sve navijače Rijeke, a ima ih više od osam tisuća, da se u sljedeća tri dana obavijeste i odluče žele li Rijeku s mojim načinom rada. Više demokracije ne mogu im ponuditi. Ako navijači to ne žele, ja više neću biti dio kluba – kazao je Mišković o svojoj budućnosti u Rijeci.

Damir Mišković
1 / 11
Damir Mišković

Najavio je da želi preuzeti klub od talijanskog biznismena Gabrielea Volpija.

– Došlo je vrijeme da funkcioniramo bez Social sporta. Od 2014. godine sami se financiramo, za sada još plaćamo čak i dobit na kraju godine. Svjestan sam da to nije normalan put. To nije put koji će na duge staze za bilo koga od nas biti moguć. Sada je došlo vrijeme da preuzmemo klub. To je velika odgovornost. Vjerujem da mi to zajednički možemo. Najvažnije mi je što će biti 22. prosinca, tada će biti završena papirologija o preuzimanju kluba. Smeta mi ono što se dogodilo posljednjih dana, razgovarao sam s predstavnicima Armade. Svima mora biti jasno da je predsjednik kluba predsjednik i da ne može biti ultras. Navijačkih će poruka uvijek biti. Shvatio sam njihovu poruku, a nadam se da su i oni moju. Nisam uvredljiv, ali mislim da takve poruke (one o suradnji s “nogometnom mafijom” koje mu je uputila Armada, nap. a.) nisu za sportska borilišta – naglasio je Mišković.

Vlakovi iz Rijeke u Dinamo

Spomenuo je i Zdravka Mamića.

– Nemam nikakve veze s Mamićem. Radim samo za dobro kluba, to vam mora biti jasno. I za dobro kluba prodavat ću igrače i Hajduku i Dinamu. Nama je Hajduk prodao igrače, Dinamo također. Kad sam došao u Rijeku, vidio sam samo vlakove igrača koji su odlazili iz Rijeke u Dinamo i Hajduk. Sad, koga smo mi to prodali Dinamu? Dolaze nam igrači iz Osijeka, Dinama, Hajduka, Cibalije. Sve radim samo za dobrobit kluba, a ako će to netko smatrati nekim mojim paktom s Dinamom, neka tako misli – rekao je predsjednik.

Matjaž Kek Rujevica rasprodana Kek uoči Milana: Imamo teškoća, ne znam kako ću sastaviti momčad

Izbori u HNS-u posebna su tema.

– Za mene nisu kandidati ni Šimić ni Šuker. Kad bih se ja htio kandidirati, ne bih mogao. Ne moram glasovati ni za Šukera ni za Šimića. Mene samo zanima program – kazao je Mišković, koji se očito nije potrudio pročitati Šimićev program, jer on doista postoji, crno na bijelo, opširan i konkretan.

Damir Mišković
1 / 9
Mamić i Mišković

Predsjednik Rijeke za favorita u HNS-u imao je saborskog zastupnika HDZ-a, no nije pojasnio zašto.

– Imao sam Kustića kao kandidata, samo me on zanimao. Nažalost, on više nije kandidat. Time za mene priča završava. U HNS-u je u četiri godine napravljeno dosta, ali ne onoliko koliko je trebalo. Ne želim kriviti nikoga – istaknuo je Mišković i dodao:

– Jutros sam se našao sa Šimićem, primili smo ga i treći put u deset dana, ali nisam vidio ništa osim njegovih riječi o promjenama.

Mišković je u svome obraćanju iznio neke smjernice razvoja hrvatskog nogometa, no nije najavio hoće li ih, kao dio nogometne organizacije, konkretno i potaknuti. Naime, Mišković kao dio sustava HNS-a ili Mišković kao nijemi promatrač zbivanja u hrvatskom nogometu, nema istu težinu.

Dario Šimić u Splitu Dario Šimić: Ako je sve čisto, neka HNS pokaže specifikaciju za potrošenih 14 milijuna kuna!

– Znam da se ne možemo mjeriti s Italijom ili Engleskom, ali mislim da je hrvatska liga na razini druge talijanske lige. Oni posluju odlično, a mogli bismo se i mi ugledati na njih. Samo treba volje i želje – ističe Mišković i predlaže da klubovi ubuduće dobivaju novac od kladionica.

Damir Mišković
1 / 10
Rijeka na Rujevici dočekala Hajduk

– Ako se netko kladi na naš rad, onda bismo mi, hrvatski klubovi, trebali dobiti svoj dio postotka. Tako je svuda u svijetu pa ne vidim zašto ne bi bilo i u Hrvatskoj. Govorim o godišnjim iznosima od pet posto od kladionica, što je 30 do 50 milijuna eura. Zatim o prihodima od TV prava; gledanost na HRT-u je velika, imaju četiri programa, ne vidim zašto jedan od njih ne bi bio za sport. U svijetu se svuda doplaćuju paketi za nogomet, a u Hrvatskoj bi mogli samo sa dva eura doplate zaraditi da svi mogu gledati sport na televiziji. Čak 36 milijuna eura mogli bi tako zaraditi za sport.

Na kraju, Mišković se požalio i na položaj privatnoga ulagača u nogomet.

– Teško je financirati privatnim kapitalom vrhunski sport. Privatni kapitalom napravljena je Rujevica, dio je dala država, ali teško će država u budućnosti financirati bilo koji objekt za sport. Teško je zamisliti da sport može izdržati financiranje na takav način. Plaćamo vodu, struju i imamo isti tretman kao hoteli. Ja želim da dođe do promjena koje sam naveo. Ako ne dođemo do toga, čeka nas amaterizam – zaključio je Damir Mišković, najveći predsjednik u povijesti NK Rijeke, ali i dužnosnik čiji je angažman u hrvatskom nogometu ipak preslab.

Mišković je, podsjetimo, čak dva puta dao ostavku u Izvršnom odboru HNS-a.

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

[video: 22351 / ] Izgorjela dva automobila POŽAR U ZAGREBU VIDEO Šefu sigurnosti Dinama noćas izgorio Golf na Vrbanima Perišić SVE ZA NASLOV Hrvat oduševljava igrama! Posljednji put to je radio Zvone Boban Šime Vrsaljko STRANI MEDIJI Napoli ponudio 20 milijuna eura za Vrsaljka