Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Možda tek jedan

Je li Dalićev izbor opravdan? Nikad manje igrača iz HNL-a će ići na SP

Zlatko Dalić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
06.12.2017.
u 16:00

– Oko tih 20-ak imena koja su u posljednje vrijeme na popisima reprezentacije zapravo postoji konsenzus cijele nacije jer to je najbolje što imamo – nedavno nam je rekao Krunoslav Jurčić.

Gledajući kako je u svojem kratkom privremenom mandatu, prije nego što je dobio ugovor, Zlatko Dalić slagao popis reprezentativaca, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji nećemo baš gledati igrače iz Prve hrvatske nogometne lige. Bit će to uglavnom naši legionari, no svaki od tih igrača koji kruh zarađuju u inozemstvu zaslužio je poziv.

– Oko tih 20-ak imena koja su u posljednje vrijeme na popisima reprezentacije zapravo postoji konsenzus cijele nacije jer to je najbolje što imamo – nedavno nam je rekao Krunoslav Jurčić i apsolutno je u pravu.

Bilić se oslanjao na mlade

Nekoć su se koplja lomila oko raznih imena, trebaju li biti pozvani ili su trebali biti pozvani neki drugi.

Ali istina je da su oni koje smo zadnjih godinu dana gledali u crveno-bijelim dresovima najbolje što imamo. Nažalost, jako je malo onih koji su pozivani ili će biti pozivani iz naše lige. Statistika govori da je najviše igrača iz hrvatske lige na velikim natjecanjima imao Ćiro Blažević 1998. godine i tada došao do bronce. A imao je Ćiro čak desetoricu igrača iz HNL-a (od 22 koji su bili u Francuskoj). Najviše ih je bilo iz Croatije, čak šestorica (Ladić, Jurić, Šimić, Jurčić, Prosinečki, Marić), potom dvojica iz Hajduka (Tudor i Šerić) te po jedan iz Osijeka (Krpan) i Hrvatskog dragovoljca (Vasilj). No, bila su to neka druga vremena, HNL je tada bio neusporedivo jači nego danas. Trenutačno bi se na popisu igrača za Svjetsko prvenstvo u Rusiji iz HNL-a mogao naći samo Dominik Livaković, i to s epizodnom ulogom, kao treći vratar, uz Danijela Subašića i Nikolu Kalinića.

Zlatko Dalić
1/5

Nije nam ni nakraj pameti sugerirati izborniku Daliću koga bi trebao zvati, kao što to čine brojni dušobrižnici koji već nakon dvije-tri dobre utakmice svoje miljenike guraju na popis ne sagledavajući sastav koji izbornik ima, pogotovu konkurenciju na određenim pozicijama. Činjenica je da će na Svjetskom prvenstvu igrati, dakle dobiti minutažu, 15-16 igrača. Oni koji se još uz tu skupinu najboljih nađu na popisu mogu dobiti priliku u trećoj utakmici u skupini izbori li Hrvatska u prva dva susreta već prvo mjesto u skupini. Slično je napravio Ćiro Blažević u Engleskoj 1996. kada je dao priliku svima s klupe da zaigraju u zadnjoj utakmici protiv Portugala i – “stradaju”. B-snagama priliku je dao i Slaven Bilić na Euru 2008. u utakmici s Poljskom i dečki su slavili pobjedu 1:0.

Dakle, šest-sedam igrača u Rusiju će samo da bi popunili sastav i da Dalić može imati dvije momčadi kad bude uigravao sastav i trenirao s njim. Jedino što bi moglo povećati broj igrača iz naše lige na njegovu popisu za Rusiju je da, kao neki izbornici dosad, pozove dvojicu mladih igrača iz naše lige kao goste. Perspektivne igrače koji će, sudeći po svojemu talentu, vjerojatno sutra-preksutra biti A reprezentativci. Ili, ako mu budući predsjednik HNS-a bude nekakav sa zmijom u džepu pa mu ne dopusti te prekobrojne pozive, uvijek umjesto dvojice-trojice igrača koji će teško u igru može povesti dvojicu perspektivnih.

Benkoviću argumenti

Zanimljivo, kad je prošle godine Rijeka bila najbolja u HNL-u, bilo je povika na tadašnjeg izbornika Čačića da treba zvati Andrijaševića, Bradarića... Iz Hajduka su uvijek preko medija pritiskali za Vlašića, sad je blizu Nižić... A nakon što je Dinamo opet preuzeo primat u ligi, nitko ne spominje pozivanje njegovih igrača.

A mogao bi jer poziv po svemu zaslužuje primjerice Filip Benković, a i Nikola Moro izborio se za stalno mjesto u prvoj postavi Dinama i igra jako dobro. Istina, u veznom redu najveća je gužva i teško će Moro zaigrati uz Modrića, Rakitića, Badelja, Pašalića te i dalje perspektivnog Vlašića, ako mu u Evertonu vrate minutažu. Ali Moro je trenutačno ispred Bradarića, čak i Marka Roga koji je sjajan, ali minutažu u Napoliju dobiva na kapaljku.

No, Benković ima puno više argumenata da se nađe na popisu jer stopera u momčadi manjka. Imamo Vidu koji krpa i poziciju beka, Lovrena, a onda su za Grčku bili pozvani Nižić i Mitrović. Stoper Beşiktaşa gotovo da ne igra, a Benković je u znatno boljoj formi od Nižića, kojem je već 28 godina, i neupitno perspektivniji. No, do SP-a je još dosta, vidjet ćemo tko će se nametnuti Daliću.

Komentara 15

TO
ToVuS
17:00 06.12.2017.

Dosta je bilo šlepanja igrača za prodaju na štetu reprezentacije.

GE
gestapo45
17:04 06.12.2017.

bilic se oslanjao na mlade zato sto je bila smjena generacije. glupi ste da ne mozete bit gluplji.. zar dalic treba na svjetskoj smotri pokuse raditi

CE
cenzura
16:38 06.12.2017.

Kad novinari VL-a nisu uspjeli s.ebt Šukera našli su drugu metu, reprezentaciju i Dalića. Sjašite više gadovi i od.ebite od nogometa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije